Clasicele plombe din metal, periculoase pentru sanatate?

Dată publicare: 10-03-2010 00:00
Dată actualizare: 16-10-2012 22:19


Intrebarea imparte lumea medicala in doua, pentru ca vechile plombe metalice au in compozitie mercur. Reprezentantii Colegiului Dentistilor spun ca nu reprezinta niciun risc. Alti medici recunosc ca unele studii le dovedesc toxicitatea.

Cert este ca medicii dentisti spun ca zeci de romani le cer sa ii scape de plombele cu amalgam, de teama ca, in timp pot sa dezvolte probleme la rinichi sau neurologice. Sunt si romani, in special tinerii, care cer indepartarea plombelor argintii pentru ca sunt inestetice. Cu totii s-au speriat dupa ce au auzit ca pot fi nocive pentru organism, mai ales ca le poarta de ani buni.

Cat despre toxicitatea acestora, cei din Colegiul Medicilor dentisti spun ca sunt sigure. Au fost insa zece oameni care au dezvoltat reactii alergice locale la amalgamul dentar, dar nu s-a demonstrat pana acum ca ar cauza in mod direct boli.

Plombele din amalgam sunt un amestec de mercur lichid si bucati mici de argint sau alte metale, cum ar fi cupru, staniu si zinc.

Discutiile pe tema "cat de sigur este acest timp de plombe" dureaza de ani. Exista voci care sustin ca absorbtia mercurului duce la probleme neurologice si renale.

Amalgamul pe baza de mercur folosit la plombele dentare nu este interzis, dar este folosit cu restrictii in alte state. Astfel, in America, Olanda, Suedia, Danemarca si Germania, nu se utilizeaza in cazul femeilor insarcinate, al copiilor si al persoanelor cu alergii.

Tags: sanatate,


VIDEO PROTVPLUS.RO