Cancerul de col uterin atenteaza la viata unui numar urias de romance!

Ultima actualizare: 29-04-2012 02:14

Cancerul de col uterin: iata afectiunea numarul 1 in topul celor care atenteaza la viata femeilor din Romania. Iar tara noastra detine un numar impresionant de cazuri de imbolnavire.
 


Femeile din Romania au un risc de 6,3 ori mai mare sa dezvolte cancer de col uterin decat cele din Europa de Vest. Exista trei cauze care explica aceasta situatie ingrijoratoare: lipsa informarii, a testarilor anuale Babes-Panicolau si a vaccinarii impotriva HPV.

Anual, in tara noastra medicii depisteaza 3.400 de cazuri noi de cancer de col uterin. Asta in ciuda faptului ca un simplu test Papanicolau poate pune in evidenta leziuni minime precanceroase, care pot fi eliminate. Conform statisticilor, peste 70% dintre romance nu recurg la testarile recomandate de toti specialistii.

Dupa inceperea vietii sexuale, virusul HPV devine o amenintare puternica la adresa sanatatii. Se apreciaza ca 80% dintre femei vor contracta in timpul vietii aceasta infectie. De aceea, perioada adolescentei este propice vaccinarii.

La persoanele mature, vaccinul anti HPV poate fi facut pana la 45 de ani. Vaccinarea nu exclude insa o testare Babes-Papanicolau o data la un an.

Din pacate, odata instalat, cancerul de col uterin nu poate fi eliminat usor. In Romania, cancerul de col uterin provoaca cel mai mare numar de decese din totalul celor aparute ca urmare a unei afectiuni maligne. In aceste conditii, consultarea ginecologului pentru teste si vaccin anti HPV devine obligatorie.

Citeste și...
Feriti-va de HPV!
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO