Americanii recomanda evitarea consumul excesiv de sare in restaurante
Expresia "ca sarea in bucate" este pe cale sa capete alt inteles. Cel putin la New York, unde autoritatile au decis sa ceara restaurantelor sa foloseasca mai putina sare.
Oficial, masura nu e obligatorie, dar autoritatile se asteapta la cooperare. Cum era de asteptat, patronii de restaurante au obiectii, dar specialistii spun ca miza este salvarea a zeci de mii de oameni de la boli de inima si atacuri cerebrale.
Autoritatile medicale din New York "incurajeaza" restaurantele sa reduca voluntar cantitatea de sare din felurile pe care le servesc. Acelasi lucru este valabil pentru producatorii de mancare semipreparata, sandvisuri si snacks-uri.
Obiectivul declarat este reducerea cu 25% in urmatorii cinci ani. Asta pentru ca americanii consuma de doua ori mai multa sare decat doza zilnica recomandata.
Autoritatile new-yorkeze s-au inspirat din modelul britanic, unde companiile au inceput sa puna pe etichete cantitatea de sare din produse.
Sarea este totusi un ingredient esential in multe feluri de mancare, iar proprietarii de restaurante nu-si ascund nemultumirea. Monitorizarea cantitatii de sare din macare ar putea fi, de asemenea, o problema.