40% dintre romanii trecuti de 40 de ani sufera de hipertensiune arteriala

18-08-2009 00:00


40% dintre romanii trecuti de 40 de ani sufera de hipertensiune arteriala. Cei mai multi nu recurg la tratament decat atunci cand afectiunea s-a instalat deja. Motivul: ei invoca valorile oscilante care uneori revin la normal.

Gresit, avertizeaza medicii. Orice variatie a tensiunii trebuie semnalata medicului. Dupa un control amanuntit, in multe situatii este recomandata medicatia pentru echilibrarea valorilor tensiunii.

Orice persoana sanatoasa trebuie sa isi monitorizeze tensiunea arteriala cel putin o data la 6 luni. Daca la o simpla determinare valorile sunt mai mari de 140 cu 80, mergeti urgent la medicul specialist, chiar daca tensiunea revine la normal. Oscilatiile nu trebuie neglijate.

Din pacate, hipertensiunea nu are simptome. Iar o data descoperita, medicul trebuie sa stabileasca urgent cauzele care au dus la cresterea valorii tensiunii.

In marea majoritate a cazurilor, specialistii recomanda urgent un tratament antihipertensiv.

In lipsa tratamenului, hipertensiunea duce in timp la probleme dintre cele mai grave.

Concomitent cu medicatia, orice hipertensiv trebuie sa aloce cel putin jumatare de ora in fiecare zi mersului alert. Sunt contraindicate insa alte tipuri de activitate fizica intensa.

Tags: sanatate,

VIDEO PROTVPLUS.RO