Bateriile rotunde, extrem de periculoase pentru bebelusi

04-03-2010 00:00


Sunt mici si par inofensive, insa pot provoca adevarate tragedii. Bateriile rotunde exista in aproape orice locuinta, fie ca vorbim de un cantar, un termometru sau o telecomanda. Daca sunt inghitite de bebelusi, acestea ard esofagul sau gatul.

 

Si cum simptomele seamana cu o banala raceala sau infectie alimentara, copiii ajung de multe ori la spital mult prea tarziu.

Numai in Statele Unite s-au inregistrat noua decese in ultimii 6 ani, din cauza bateriilor inghitite de copii.

Uneori, copiii se simt atat de rau, chiar daca sunt consultati de mai multe ori de medici, incat e nevoie de o radiografie pentru ca  doctorii sa afle exact ce se intampla. Pe radiografie, apare un obiect mic, care arata ca o moneda.

Mica si aparent inofensiva, moneda este de fapt o baterie. Astfel de cazuri sunt extrem de dificil de tratat, avertizeaza medicii. Numai in Statele Unite se inregistreaza anual 3.500 de astfel de cazuri.

Bateriile cu litiu, folosite pentru termometre, telecomenzi sau felicitari muzicale, sunt extrem de periculoase, avertizeaza specialistii. Seamana cu o moneda, iar cei mici nu-si dau seama ce au inghitit.

Potrivit unui sondaj, peste 60% dintre copiii care inghit baterii reusesc sa le scoata singuri din articolele electrocasnice. Tocmai de aceea, producatori cauta metode tot mai inventive pentru a bloca bateriile. De multe ori insa, in van.

Tags: sanatate,

VIDEO PROTVPLUS.RO