Atentie la produsele de post!
Specialistii spun ca unele dintre ele contin ingrediente de provenienta animala. De exemplu, exista alimente din soia, care au in compozitie cazeina, o proteina din lapte.
De asemenea, produsele din soia au cei mai multi aditivi care imita gustul mezelurile, branzeturilor sau pateurilor. Si unele margarine pot contine grasimi animale.
Legumele gatite in casa, cerealele, semintele si fructele proaspete sunt singurele recomandate de nutrionisti in perioada postului. Aceasta pentru ca abunda in vitamine, minerale grasimi bune si nu pericliteaza deloc silueta. Exista insa persoane care nu se pot rezuma doar la consumul produselor suta la suta naturale. Astfel, pentru cei care aleg produse de post din supermarket, specialistii recomanda citirea cu atentie a etichetelor. Pe acestea nu trebuie sa se regaseasca praful de ou, cazeina, praful de zer sau hidralizatele proteice. Atentie mare si la margarine!.
Si un colorant, frecvent folosit de la pateuri la prajituri, face ca un produs vegetal sa incalce regulilor postului. Este vorba de rosu carmin.
Si etichetele prajiturilor de post sau ale bomboanelor trebuie studiate cu atentie pentru ca pot contine gelatina.
Pe langa ingrediente de origine animala, produsele superindustrializate de post pot ascunde si substante cu potential nociv precum polifosfatii. Consumati zilnic, au efecte negative in special asupra femeilor.
De asemenea, imitarea gustului de branza sau de carne - procedee extrem de usoare pentru industria alimentara - inseamna folosirea din plin a aditivitor si potentiatorilor de gust. Acestia pot deveni extrem de nocivi, daca sunt consumati in cantitati mari.
Concluzia: de aceste pericole puteti scapa doar daca optati pentru preparate suta la suta naturale, din vegetale gatite in casa.