De ce mistretii din Germania sunt RADIOACTIVI. "Totusi, nu lumineaza noaptea"
Desi au trecut aproape trei decenii de la catastrofa nucleara de la Cernobil, consecintele se resimt si acum chiar si la peste o mie de kilometri distanta.
1 din 3 mistreti din landul german Saxonia este radioactiv. Nu-i de mirare ca vanatorii din regiune sunt obligati prin lege sa umble cu contorul Geiger dupa ei si de fiecare data cand impusca un animal trebuie sa verifice daca acesta e sau nu radioactiv.
Potrivit NBC News, studiile realizate in ultimii ani de autoritatile germane au arata ca 297 din cei 752 de mistreti testati despaseau cu mult limitele normale de iradiere si prezentau urme ale izotopului Cesiu 137, care are un timp de injumatatire de 30 de ani. “Totusi, nu trebuie sa va asteptati ca mistretii de aici sa fie fosforescenti si sa lumineze noaptea”, a declarat Frank Meyer, purtatorul de cuvant al Ministerului Mediului din Saxonia.
Alegeri 2024
10:11
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Citeste si: Animalele modificate de radiatii. Ce au descoperit cercetatorii americani la Cernobil
Cauza acestei situatii bizare este dezastrul nuclear de la Cernobil, care a avut loc in 1986. Ploile radioactive care s-au abatut asupra padurilor din Saxonia imediat dupa catastrofa poarta o parte din vina, dar principalul motiv este dieta mistretilor. Acestia consuma ciuperci, trufe si alte plante care stocheaza radiatiile, astfel ca sunt mai expusi.
Pentru germani, mistretii radioactivi sunt o adevarata problema, atat pentru ca guvernul de la Berlin le plateste anual vanatorilor peste 400.000 de euro despagubiri, dar si pentru ca acum orice animal vanat trebuie verificat mai intai cu contorul Geiger inainte de a fi transformat in trofeu – sau in friptura.
Sursa: NBC
Etichete: accident, germania, nuclear, cernobil, vanatoare, radiatii, mistreti,
Dată publicare:
03-09-2014 09:54