Emil Boc susține că a votat pentru un lider priceput „care şi-a pus ţara pe primul loc”: „Să îl alegem pe cel mai bun”
Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat că a votat pentru un lider priceput care şi-a pus ţara pe primul loc, cu devotament şi responsabilitate.
El a amintit că sunt aleşi conducători pricepuţi prin participarea tuturor la vot, iar conducătorii nepricepuţi sunt aleşi de oamenii buni care nu vin la vot.
”Am votat pentru un lider priceput, care întotdeauna şi-a pus ţara pe primul loc, cu devotament şi responsabilitate. Am votat pentru un lider în care am încredere că, în calitate de comandant suprem al Forţelor Armate, va face ceea ce trebuie pentru a apăra interesul naţional şi securitatea României în condiţiile în care avem război la graniţă”, a declarat Emil Boc, duminică, după ce a votat.
Alegeri 2024
13:32
Statele în care au votat cei mulți români din diaspora. Imagini inedite surprinse în secția de votare din Zanzibar
13:29
LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2024 - prezența la vot în timp real. Au votat 4 milioane de români la secțiile din țară
13:20
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024, turul 1 - prezență, declarații. MAI: Nu au fost înregistrate incidente grave
13:17
LIVE TEXT | Referendum București 24 noiembrie 2024. AEP: Până la ora 13:00, au votat 133.931 de cetăţeni - 15,56%
*Românii votează duminică, pe 24 noiembrie, la alegerile prezidențiale 2024, primul tur și la referendumul din București. Datele privind prezența la vot pot fi vizualizate în timp real.
El îi invită pe alegători la vot să aleagă cel mai bun preşedinte pentru următorii cinci ani.
”Pe de altă parte, îi invit cei clujeni să vină la vot. Conducătorii pricepuţi se aleg doar prin participarea noastră, a tuturor, la vot. Cineva spunea următorul lucru: conducătorii nepricepuţi se aleg de către oamenii buni care nu vin la vot. Aşa că haideţi, dragi oameni buni la vot, pentru că avem nevoie să ne alegem cel mai bun preşedinte pentru următorii cinci ani, de care depinde soarta noastră până la urmă a tuturor, pacea şi securitatea şi de acolo vine şi prosperitatea şi restul lucrurilor bune de care avem nevoie”, a mai declarat Emil Boc, potrivit News.ro.
Lucruri esențiale pe care trebuie să le știi despre alegerile prezidențiale din 2024
Calendarul alegerilor. În următoarele trei weekenduri românii își vor alege președintele și parlamentarii. Potrivit calendarului alegerilor din 2024, publicat în Monitorul Oficial, în perioada 24 noiembrie - 8 decembrie, se vor organiza scrutine în fiecare weekend. Alegerile prezidențiale 2024, primul tur, vor avea loc pe 24 noiembrie, în ziua de duminică, în același timp cu referendumul inițiat de primarul general al Capitalei, Nicușor Dan. Referendumul cuprinde trei întrebări despre care primarul general spune că sunt esențiale pentru dezvoltarea și administrarea Bucureștiului.
Următoarele alegeri, cele parlamentare, au loc tot într-o zi de duminică, pe 1 Decembrie, chiar de Ziua Națională a României. Alegerile din 2024 se încheie cu turul al doilea pentru alegerile prezidențiale, programat să aibă loc pe 8 decembrie.
România își alege al 5-lea președinte după Revoluție. Din anul 1989 și până în prezent România a avut patru președinți – Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Traian Băsescu și Klaus Iohannis. Conform Constituției, președintele României poate ocupa funcția doar pentru două mandate consecutive, ceea ce înseamnă că, indiferent de rezultatul alegerilor, România va avea un nou președinte începând cu 2025.
Ce atribuții are șefului statului? De la rolul său în politica externă, la influența pe care o are asupra guvernului, președintele României joacă un rol fundamental în sistemul politic al țării. De asemenea, este important de menționat că președintele beneficiază de un salariu considerabil, acesta având cea mai înaltă funcție în statul roman. Puterile și rolul său sunt însă foarte clar definite prin legea fundamentală a țării. Atribuțiile președintelui sunt împărțite în două mari categorii - politică internă și politică externă. De asemenea, Constituția României stabilește un set clar de reguli și condiții care trebuie respectate pentru ca cineva să poată să ajungă la cea mai înaltă funcție în stat.
Unde și cum votăm? Pentru a participa activ la alegeri, cetățenii trebuie să fie bine informați și să știe exact cum și unde pot vota. În secțiile de vot, alegătorii vor trebui să aibă asupra lor un act de identitate valid și să respecte toate procedurile specifice stabilite de autoritățile electorale. Fie că sunt în țară sau în străinătate, românii vor putea accesa informațiile necesare pentru a asigura un proces de vot corect și transparent. Înainte de a ajunge la secția de votare, este esențial să cunoști calendarul alegerilor, dar și să fii la curent cu toți pașii procedurali pentru a te asigura că exerciți dreptul tău la vot într-un mod corect. Datele privind prezența la vot pot fi vizualizate în timp real.
Promisiuni electorale. În goana după voturi, mulți dintre candidații la alegerile prezidențiale din 2024 fac promisiuni fanteziste, uitând sau ignorând faptul că atribuțiile președintelui României sunt destul de limitate pe plan intern. În cursa pentru alegerile prezidențiale, fiecare candidat a elaborat un program electoral cu promisiuni pentru cetățeni.