Diaspora a votat. Român din Zanzibar: „Cred că avem și noi un cuvânt de spus, chiar dacă suntem departe de casă”
Diaspora votează de trei zile, iar secțiile se vor închide odată cu cele din țară în această seară. Până acum au votat peste 730.000 de români, cei mai mulți în Marea Britanie, Germania, Italia și Spania.
Cel mai mare număr de voturi din diaspora este, până la această oră, din Germania. Peste 100.000 de români care locuiesc și muncesc acolo au mers în secții de votare. Motivați au fost și românii din Marea Britanie, cu gândul la o țară în care se vor întoarce. Cum este și Diana Poustovan, care a votat în Londra.
Rareș Năstase: „Abia spre după-amiază a început să vină lumea și aici, la Londra. Sunt mai multe locuri în zona metropolitană a capitalei Regatului Unit unde oamenii pot să voteze, însă totul decurge normal. Suntem la Institutul Cultural Român, nu sunt cozi. Iar cei care au venit astăzi să voteze aici mi-au spus că au stat cel mult 5-10 minute, pentru că, înăuntru, sunt mai multe secții, oamenii ajung repede la urne.”
Alegeri 2024
21:29
George Simion, după rezultatele exit-poll-urilor:„Manipularea de la sondaje nu se confirmă. Eu mi-am luat rolul în serios”
21:25
Cine este Călin Georgescu. A obținut un rezultat surprinzător la alegerile prezidențiale din 2024
21:23
Elena Lasconi, precaută după ce exit-poll-urile fără voturile diasporei o dau în turul II: ”Speranța este vie în România”
21:12
LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2024. S-au închis urnele - peste 9,4 milioane de voturi
Eliza Kurta, studentă în Italia: „Oricine care pleacă nu dorește răul țării. Prin urmare, aș dori o Românie care să pună mai mult accent pe părerea tinerilor.”
Și românii din Spania au mers la vot, în număr mai mic, aproape 70.000. Pentru prima dată în istorie s-a deschis o secție de votare și în Zanzibar, unde au votat deja în jur de 50 de români.
Alin Cezare, româncă din Zanzibar: „Cred că avem și noi un cuvânt de spus, chiar dacă suntem departe de casă, și sperăm să se schimbe ceva în țara noastră.”
Românii din Republica Moldova au mers la vot
Și românii de peste Prut votează. Cu dorința că va fi mai bine în țară decât atunci când au plecat, mii de studenți români care studiază în străinătate au mers la vot la secțiile de votare din diaspora.
Octavian a studiat 4 ani în Suedia, după terminarea liceului, iar acum își face masteratul în Danemarca.
Octavian, student în Danemarca: „Sunt foarte optimist, eu cred că sunt foarte multe lucruri bune, avem foarte multe avantaje, doar trebuie să scăpăm un pic de corupție și de nepotism.”
Alexia Niculiță, studentă în Olanda: „Când mă întorc în România să pot să spun: Uite, m-am întors pentru că am aceleași șanse ca în Olanda, pe cercetare, să am condiții. Asta e datoria mea, ca cetățean român, să mă duc la vot, adică nu e doar un drept, e și o obligație.”
În Statele Unite ale Americii sunt 48 de secții, iar la una dintre ele a votat și Tudor. A călătorit 50 de kilometri până în Los Angeles.
Tudor Galan, student în SUA: „Îmi doresc un viitor mai bun pentru țara mea, îmi doresc să mă pot întoarce după finalizarea studiilor în Statele Unite, să mă pot întoarce în România, să găsesc o administrație competentă și care să ducă țara mai departe, cu bine.”
Urnele cu voturile strânse în diaspora nu se deschid până la încheierea întregului proces electoral.
Diaspora ar putea decide rezultatele alegerilor
Diaspora s-a mobilizat impresionant, depășind în câteva ore nivelul de participare din ultimele 2 zile. La ora 19 au votat peste 730.000 de persoane, ceea ce înseamnă că prezența este mai mare decât în turul întâi al alegerilor prezidențiale din 2019. Atunci au votat 675.000 de persoane.
În Franța, unde au fost organizate 68 de secții de votare, au și-au exprimat opțiunea de vot peste 40.000 de persoane, dar campioanele rămân Marea Britanie și Germania, cu peste 120.000 de persoane. Urmează Italia și Republica Moldova, cu peste 75.000 de români care au ieșit la vot.
Diaspora are capacitatea de a se mobiliza și de a răsturna planurile politice ale celor din țară și cu siguranță voturile lor pot duce la schimbarea rezultatului final, așa cum s-a întâmplat în 2009 la alegerile prezidențiale. Și cu siguranță voturile lor au avut un cuvânt greu de spus la alegerile din 2015.
De altfel, diaspora votează de obicei pentru antisistem. Vor o schimbare profundă a sistemului, mai ales că mulți dintre ei au simțit durerea și frustrarea de a-i fi lăsat acasă familia, prietenii și pe cei apropiați. Vom vedea ce se va întâmpla cu voturile lor în această seară.