PNL nu apare pe buletinele de vot în diaspora, la Camera Deputaților. De ce au fost descalificați liberalii
Românii aflați în străinătate care intenționează să voteze cu Partidul Național Liberal la alegerile parlamentare au parte de o surpriză când ajung în cabina de vot - PNL nu apare pe buletine pentru Camera Deputaților.
Biroul Electoral a respins în octombrie lista de candidaţi a PNL pentru diaspora, pentru că pe listă nu se afla nicio femeie. Mulți români nu știau această informație și când au ajuns în cabina de vot au crezut că buletinele au fost tipărite greșit, spune președintele Expert Forum, Sorin Ioniță.
„Încă și mai tare e PNL, absent în diaspora la CDep: a început votul și ne scrie lumea nedumerită că nu găsește marele partid al Brătienilor, zice că s-au tipărit buletinele greșit. Buletinele sunt ok, oameni buni, doar că sub înțeleapta conducere Johannis-Ciucă partidul a uitat să pună femei pe listă cum cere legea, așa că a fost descalificat pe circumscripția diaspora. Generalu' Management, vă dați seama; voi vă așteptați ca ăștia să conducă ministere”, a scris Sorin Ioniță pe Facebook.
Liberalii au transmis după decizia BEC din octombrie că vor depune contestație, întrucât Biroul Electoral de circumscripţie a mers un pic mai departe decât îi prevede cadrul legal, intervenind cumva asupra analizei reprezentativităţii”. Însă decizia BEC a fost menținută și de Curtea de Apel Bucureşti.
Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, a explicat că pe listă se afla iniţial o doamnă care şi-a retras candidatura în ultimul moment, potrivit News.ro.
Raluca Turcan, lider al organizaţiei judeţene liberale de la Sibiu, a declarat că „această situaţie gravă” este o consecinţă a faptului că femeile sunt slab reprezentate pe scena politică, întrucât partidele politice oferă şanse foarte mici femeilor de a se pune în slujba comunităţilor.
„Nu sunt eu cea care trebuie să dea explicaţii pentru această situaţie gravă, pentru că este un lucru grav pentru PNL să nu aibă candidaţi pentru Camera Deputaţilor în diaspora. Dar această situaţie gravă este o consecinţă a unei situaţii de fapt care există şi în PNL şi în toate celelalte formaţiuni politice, şi anume slaba reprezentare a femeilor pe scena politică. De ce? Sunt convinsă că dacă întrebaţi domnii, vor găsi foarte multe motive şi primul pe care l-ar oferi ar fi probabil că trebuie să fie oameni competenţi care să aducă voturi. Păi ca să ajungi să-ţi demonstrezi competenţa şi oamenii să aibă încredere în tine, trebuie să primeşti o şansă. Şi, din, nefericire partidele politice oferă şanse foarte mici femeilor de a se manifesta şi de a se pune în slujba comunităţilor acolo unde îşi desfăşoară activitatea", a răspuns Turcan referitor la faptul că PNL nu va avea listă de candidaţi pentru Camera Deputaţilor în diaspora, conform Agerpres.
Cele mai recente informații despre alegerile parlamentare din 2024, despre prezența la vot, atât în țară cât și în străinătate, cât și rezultatele exit-poll pot fi urmărite live pe stirileprotv.ro.
Potrivit calendarului alegerilor din 2024, anul 2024 este marcat de patru runde de alegeri în România: alegeri europarlamentare și alegeri locale (9 iunie), prezidențiale (24 noiembrie primul tur, 8 decembrie, turul doi) și parlamentare (pe 1 decembrie).
Ce trebuie să știi despre alegerile din 1 Decembrie este că românii își aleg reprezentanții în Senat și Camera Deputaților, votând pentru partide politice, alianțe electorale sau candidați independenți. Deși ambele camere fac parte din Parlamentul României și toți parlamentarii rolul de a elabora și aproba legi, există câteva deosebiri majore între Senat și Camera Deputaților și, implicit, între deputați și senatori.