"100 de ani în 100 de zile". 2004: Se conturează un segment social nou - căpșunarii

Dată publicare: 17-11-2018 08:17
Dată actualizare: 28-11-2018 10:13


Campania Ştirilor Pro TV, "100 de ani în 100 de zile" continuă cu anul 2004. Este anul în care România devine stat membru NATO, iar Traian Băsescu ajunge preşedintele României.

Are loc tragedia de la Mihăileşti în urma căreia 18 persoane îşi pierd viaţa şi alte 13 sunt rănite.

România e în dolliu naţional după ce 16 români îşi peird viaţa în atacul terorist de la Madrid.

Este anul care dă startul exodului către Vestul Europei, către Spania şi Italia, în principal. Au loc alegeri prezidenţiale şi Traian Băsescu ajunge în fruntea ţării.

În România se conturează un segment social nou, căpşunarii. Se formează cozi uriaşe acolo unde apar ofertele pentru locuri de muncă în străinătate.

Pe 2 aprilie, România intră oficial în NATO, devenind stat membru cu drepturi depline. Guvernul PSD condus de Adrian Năstase e tras oficial de ureche, în privinţa corupţiei, de către baronessa Emma Nicholson, raportor al Parlamentului European.

Acelaşi guvern PSD acordă contractul firmei americane Bechtel, pentru construcţia Autostrăzii Brașov-Borș, fără licitaţie. Alianţa Dreptate şi Adevăr PNL-PD e înscrisă oficial, la Tribunal. Traian Băsescu, braţ la braţ cu Călin Popescu Tăriceanu, se pregătesc de luptă electorală.

Are loc tragedia de la Mihăileşti, când un camion plin cu azotat chimic, explodează pe şosea, după ce a luat foc. Deflagraţia ucide 18 persoane şi răneşte alte 13. Şoferi, jurnalişti, dar şi poliţişti şi pompieri care ajunseseră la incendiu.

Băncile mari din străinătate îşi fac filiale în România şi o mulţime de sucursale bancare ajung prin cartiere. Creditele pentru case şi maşini devin mai accesibile. Teodor Stolojan se retrage din cursă pentru alegerile prezidenţiale, lăsându-i loc lui Traian Băsescu, drept candidat din partea opoziţiei.

PSD intra în cursă cu Adrian Năstase. Traian Băsescu câştiga alagerile, opoziţia vine la putere şi formează o majoritate în Parlament şi un guvern cu premier liberal - Călin Popescu Tăriceanu. PSD cade în opizitie.

Iliescu face un gest controversat, chiar înainte de predarea mandatului. Îl eliberează pe Miron Cosma, condamnat la 18 ani, după mineriada din 1991.

La presiune publicului revocă decretul şi Cosma e reincarcerat.

În Europa au loc noi atacuri teroriste. La Madrid. În martie, o garnitură de tren e ţinta unui atac cu bombe. Au murit 200 de oameni şi au fost răniţi peste o mie. România plăteşte scump: 96 de victime, dintre care 16 morţi, aduşi în ţară.

Anul se încheie în România cu o privatizare de proporţii, o vânzare controversată. Statul vinde cea mai mare companie românească, Petrom, către austriecii de la OMV, cu tot cu rezervele estimate la peste un miliard de barili.

E un prim semn că România deschide poarta multinaţionalelor.

Mai multe imagini impresionante găsiţi AICI

SURSA FOTO: Arhivele Naţionale ale României

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!


VIDEO PROTVPLUS.RO