“100 de ani în 100 de zile”. 1986 - Echipa de fotbal Steaua câştiga Cupa Campionilor Europeni

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

Steaua câştiga Cupa Campionilor Europeni. Se întâmplă în 1986, anul în care un cutremur de 7,1 pe Richter lovea România.

Tot atunci are loc explozia de la Cernobîl, care a generat un dezastru nuclear. 130 de mii de oameni din 76 de localităţi din Ucraina au fost evacuaţi atunci.

1986 este anul în care România îşi face loc pe harta sportului mondial, după ce Steaua câştiga Cupa Campionilor Europeni la Sevillia.

Românii cumpărau deja alimente pe cartela, când au văzut că nici marfa destinată consumului intern nu mai e ce-a fost. Tot ce era mai bun pleca la export la preţuri de dumping, în vreme ce în ţara oamenii se zbăteau să facă rost de marfă refuzată pentru că nu corespundea calitativ.

Pentru a face loc Casei Poporului, Ceauşescu a ordonat demolarea a 23 de biserici şi mănăstiri de o valoare inestimabilă. 4 dintre ele au fost puse la pământ în 86.

În România, în august, are loc un cutremur de 7,1 pe scara Richter fiind urmat de 77 de replici mai mici. Cutremurul s-a simţit în 8 ţări. O biserică s-a prăbuşit, iar în Chişinău 4 blocuri s-au prăbuşit făcând 100 de victime. În lunca Prutului au apărut cratere uriaşe în pământ.

Tot în 1986 este pusă la pământ Mănăstirea Văcăreşti, după doi ani în care comunitatea internaţională şi oamenii de cultură fac apeluri să se renunţe la plan. Ceauşescu a fost de neînduplecat.

În aprilie are loc explozia de la Cernobîl care a generat un dezastru nuclear.

Zeci de mii de oameni, plante şi animale au de suferit. 130 de mii de oameni din 76 de localităţi sunt evacuaţi. În România, evenimentul este relatat timid cu îndemnul că oamenii să bea apa doar din reţeaua oraşului şi să spele bine frutele şi legumele.

Mai multe imagini impresionante găsiți AICI

SURSA FOTO: Arhivele Naționale ale României

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO