La o zi de cand a fost igienizat, gandacii au pus iar stapanire pe camerele de la Spitalul de Arsi. Medic: "E moarte curata"

×
Codul embed a fost copiat

O situatie revoltatoare iese la lumina la Spitalul de Arsi din Capitala. Pentru prima data dupa tragedia din Colectiv si seria de erori grave care s-au intamplat acolo in ultimul timp, am patruns joi noapte in acest loc.

Asa am inteles cum este posibil ca oamenii sa moara cu zile. In camera in care acum doua nopti un pacient a murit napadit de larve, colcaie gandacii, cu toate ca locul a fost joi igienizat. Medicii recunosc acum ca isi spala pacientii cu apa chioara pe o masa nesterila si spun ca Spitalul de Arsi ar trebui ars din temelii.

O imagine greu de privit, filmata in Spitalul de Arsi a oripilat o intreaga societate. Pe capul unui pacient internat in sectia de terapie intensiva colacaie larvele de muste. Imaginile au fost filmate de un medic la inceputul saptamanii si publicate de Catalin Tolontan. Miercuri pacientul a murit.

Joi noapte, am ajuns in Spitalul de Arsi impreuna cu ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu. Salonul in care in urma cu 24 de ore un om s-a prapadit a fost igienizat si sigilat. Pe acest pat mizerabil s-a chinuit si a murit un om. Mustele au intrat in voie in salon prin geamul deschis, chiar daca la geam exista o plasa, care insa nu se inchide bine. In tot spitalul nu exista instalatie de climatizare si chiar daca doctorii spun ca locul a fost igienizat, gandacii se plimba nestingheriti pe pereti.

Reporter: "Daca ridic asta aici sunt gandaci. Asta e un salon in care s-a dat cu formol. De unde vin carcalacii astia? De pe geam? Stiti de cat timp e spitalul asta?"
Medic: "Domnule numai daca ii dai foc scapi de ei. Si daca ridici linoleumul asta si iei probe o sa vezi ce gasesti in el."

Citește și
Spitalul Clinic de Urgenta de Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsuri
Ancheta la Spitalul de Arsi. Medicul-sef si asistenta-sefa de la Terapie Intensiva, audiati la "Omoruri", amenda de 6.000 lei
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Si doctorii incep sa vorbeasca despre conditiile in care sunt tratati pacientii. Medicul Elena Marincea lucreaza de zeci de ani aici.

Elena Marincea, medic: "Ia uitati-va in camera de pansamente. Uitati-va si dumneavoastra. Asta este moarte curata. El se intinde in baia asta care nu se poate steriliza. Este o chestie care se spala cu apa nesterila. Pacientul se intinde acolo si se dezlipesc panasamentele cu dusul care are tot apa nesterila." Reporter: "Apa de la robinet..."
Elena Marincea, medic: "Deci pe vremea cand eram noi rezidenti, Agripa nici nu ii lasa sa faca baia asta asa."

Prin urmare, acesta masa imbacsita este o sursa de infectare pentru oricine se urca pe ea. Si Dumnezeu stie cati germeni periculosi colcaie aici.

Reporter: "Ia uite ce e aici. Dumnezeule mare, uite ce mizerie si aici e apa statuta. Cum se poate asa ceva, Doamne?"
Vlad Voiculescu, ministrul Sanatatii: "Mama si ce urat miroase."
Reporter: "Uite ce e aici aici nu a mai spalat de… Mama ce pute, uite ce mizerie, cum sa nu moara oamenii?"

Medic: "Intr-un spital de arsi nu se admite linoleum."
Reporter: "Ce ar trebui sa fie jos?"
Medic: "Gresie."

Totul este ruginit si de multa vreme aceste echipamente trebuiau scoase din uz. Grav este si faptul ca toata mizeria de aici se revarsa direct in Dambovita. Si medicul Ahil Dinu lucreaza in acest spital de zeci de ani.

Ahil Dinu, medic: "Apele de pansament. Ele trebuie sterilizate. Ale noastre merg direct in canalizare, in sistemul public. Apa aia merge la canal si mai departe in canalizare, Dambovita. Daca se scalda unul acolo la Vitan Barzesti..."

Acesta cladire a fost pe vremuri o casa boiereasca, iar spitalul amenjat aici este o impovizatie de la cap la coada. Nu exista spatii de depozitare, iar pacientii si doctorii trebuie sa se plimbe printre maldarele de cutii si tomberoane. Pe mai toate sistemele de sterilizare scrie ca sunt defecte. Acum in sectia de terapie intensiva mai sunt doi pacienti. Stau cu usile larg deschise. Aici ar trebui sa fie spatii complet izolate si sterile. In acest salon se zbate intre viata si moarte un pacient de 30 de ani. In salon e zapuseala. La gemuri nu exista panza de protectie pentru insecte. Prin urmare daca s-ar deschide geamul si aici ar navali mustele.

Medic: "Aici, aceeasi poveste. Fara panza la geam. Daca e sa dati drumul la geam sa fie un pic de racoare. Aici ar trebui sa fie climatizare, geamul cu gratii, climatizare. Nici nu este chiar asa o chesti extraordinar de scumpa."
Reporter: "Asta nu e salon de arsi, nu va supaarti, cati ani are pacientul?"
Medic: "Vreo 30 si ceva."

Usa in usa cu salonul pacientului este toaleta in care doctorii ne sfatuiesc sa nu intram.

Reporter: "E ok?"
Medic: "E superb. Nu va uitati ca va speriati, nu se poate spune ca nu se poate face curatenie la capac."

Aici este locul in care au ajuns pacientii din Colectiv si au murit cu zile in ciuda asigurarilor pe care autoritile le dadeau cu surle si trambite la acea vreme.

Nicolae Banicioiu, fost ministru al Sanatatii (declaratie din data de 1 noiembrie): "Avem toate echipamentele si toate medicamentele necesare pentru tot ce este nevoie in momentul de fata. Normal ca ei sunt aprovizionati periodic. Medicii, si ati vazut lucrul acesta, fac eforturi extraordinare pentru a le asigura tot, pentru a le asigura tot tratamentul de care au nevoie. Din punctul de vedere al partii de infrastructura este asigurat tot."

Rudele celor decetati stiau insa ce e in spital.

Ruda: "Ieri a fost ministrul Banicioiu aici, a iesit si a zis ca conditiile sunt bune ca si cand ar fi tratati oriunde, ceea ce nu e adevarat. Un medic de aici mi-a spus ca toti de aici vor muri din cauza speticemeiei. Toti, absolut. In acest spital. Cangrena lor se infecteaza, intelegeti? Deja au intart in infectie, se descompune pe ei pentru ca nu sunt conditii pentru a fi operati."

Medic: "Aici este aparatura pentru investigatii de urgente. Tot aici a fost punctul de tranfuzii."
Reporter: "Aici e debara?"

Acum cateva saptamani aici a murit o femeie pentru ca i s-a bagat in vene o alta grupa de sange. Acesta debara servea drept laborator de hematologie. Acum e inchisa. Si se face ancheta. Ancheta se face si pentrua a vedea cine este vinovat pentru larvele care s-au plimbat pe ranile pacientului care a murit acum doua zile aici. I-am intrebat pe doctori cum a fost posibil.

Reporter: "La cat timp a intrat o asistenta la acest domn?"

Medici si asistente pun privirea in pamant.

Medic: "Din jumate in jumate de ora. Se poate si mai des."

Medic: "Inca de acum un an exista o norma europenana, sase paturi de terapie intensiva arsi la 1,5 mil populatie."
Reporter: "Si noi cate avem?"
Medic: "Noi avem tot ce vedeti aici pentru toata tara."
Reporter: "Cate paturi?"
Medic: "12 paturi. Inghesuite."

Medic: "Nu sunt conditii pentru arsi. Nu sunt. Nu sunt."
Reporter: "Ati reclamat de-a lungul timpului, va bagat cineva in seama?"
Medic: "De nenumarate ori. De nenumarate ori."
Reporter: "Au fost pe aici la dumneavoastra in controale?"
Medic: "Nu. N-au venit."
Reporter: "Ce ar trebui?"
Medic: "Spital nou!"

Un spital nou, asta vrea si ministrul Voiculescu.

Vlad Voiculesctu, ministrul Sanatatii: "In momentul asta singura solutie rezonabila ar fi inchiderea spitalului la fel cum ar trebui inchise majoritatea spitalelor. Desi au existat controale, nimeni nu si-a facut treaba la momentul respctiv. Inchidere, inchiderea unei sectii, si asta ar fi avut consecinte mai mici atunci. Acum s-au adunat, s-au adunat... In momentul asta daca noi inchidem spitalul asta e dezastru national. Practic toti pacientii cu mari arsuri sunt adusi aici."

Sectia de terapie intensiva este acum oficial inchisa. Inautru mai sunt doi pacienti care insa nu pot fi transportati in alta parte. Grav este ca de-a lungul vremii bani au fost alocati pentru construirea unui spital de arsi. Nu s-a intamplat. Spitalul Bagdasar Arseni a pus la dispotie doua saloane si un bloc operator pentru arsi. Ministerul Sanatatii cauta acum un loc in care sa fie contruit un nou spital de arsi. Va urma studiul de fezabilitate si demarare a lucrarilor. Ar trebui ca guvernantii si autoritatile locale sa constientizeze gravitatea situatiei si sa se miste mai repede. Pentru ca omeni cu zile mor fara nicio vina.

 

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Primele persoane audiate in cazul crizei de la Spitalul de Arsi. Singura sanctiune data: o amenda de 6.000 de lei
Primele persoane audiate in cazul crizei de la Spitalul de Arsi. Singura sanctiune data: o amenda de 6.000 de lei

Au inceput audierile in cele doua cazuri care au aruncat Spitalul de Arsi in criza: unei paciente i s-a gresit aici grupa sanguina intr-o transfuzie, iar un alt bolnav avea ranile pline de larve. Ambii pacienti au murit.

Ancheta la Spitalul de Arsi. Medicul-sef si asistenta-sefa de la Terapie Intensiva, audiati la
Ancheta la Spitalul de Arsi. Medicul-sef si asistenta-sefa de la Terapie Intensiva, audiati la "Omoruri", amenda de 6.000 lei

Politistii au demarat investigatiile la Spitalul de Arsi, dupa dezvaluirea situatiei oribile din sectia Terapie Intensiva.

Dosar penal in cazul pacientului cu viermi in rani de la Spitalul de Arsi. Activitatea sectiei ATI a fost suspendata
Dosar penal in cazul pacientului cu viermi in rani de la Spitalul de Arsi. Activitatea sectiei ATI a fost suspendata

Un nou caz infiorator zguduie sistemul romanesc de Sanatate. Satul sa lucreze in conditii subumane, un medic a filmat scene ingrozitoare in care se vede cum ranile unui pacient internat la Spitalul de Arsi din Capitala sunt pline de larve.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu

După două luni de căutări și încă una în care au făcut campanie pentru medicul Cătălin Cîrstoiu, liderii PNL și PSD au anulat toate planurile comune pentru Primăria generală a Capitalei.