Donald Trump a devenit oficial al 45-lea presedinte al SUA. "Vom opri acest masacru american aici si acum"

×
Codul embed a fost copiat

Donald Trump a fost investit vineri presedinte al SUA, iar primul sau discurs a prevestit o schimbare radicala fata de administratia Obama, schimbare ce va afecta si Romania

Trump devine cel de al 45-lea presedinte al Statelor Unite, fara strop de experienta in guvernare sau in domeniul militar. Mai mult, la 70 de ani, este cel mai varstnic american care a exercitat vreodata, mandatul prezidential. Dupa 18 luni epuizante pentru oricine, a ajuns in cel mai greu post din lume.

23:50 Presedintele american Donald Trump si familia sa au ajuns la Casa Alba dupa parada de pe Pennsylvania Avenue, informeaza AFP. Donald si Melania Trump, insotiti de fiul lor Baron, in varsta de 10 ani, au iesit din masina si au mers pe jos pentru a saluta multimea, asa cum au facut si multi dintre predecesorii lor cu ocazia investirii. Cu putin timp inainte, masina prezidentiala trecuse prin fata unor protestatari. Omul de afaceri in varsta de 70 de ani, care a depus juramantul in cursul diminetii, a trecut in revista trupele americane si apoi s-a urcat in limuzina prezidentiala, incadrata de agentii Serviciului Secret.

Programul familiei prezidentiale cuprinde in continuare participarea la trei baluri care sarbatoresc investitura noului presedinte, inclusiv unul oferit in cinstea membrilor fortelor armate.

23:30 Donald Trump a coborat din limuzina, impreuna cu sotia sa, pentru cateva minute, pentru a saluta multimea. Noua familie prezidentiala a parcurs pe jos o parte din distanta ramasa pana la Casa Alba.

Citește și
Presedintele Klaus Iohannis
Klaus Iohannis: Parteneriatul strategic dintre SUA si Romania ar putea fi chiar imbunatatit in mandatul lui Donald Trump
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

23:00 Noul presedinte american, Donald Trump, si sotia sa, Melania, au parasit Capitoliul vineri dupa-amiaza pentru a se instala la Casa Alba, nu inainte de a participa la traditionala parada de pe Pennsylvania Avenue, unde mii de oameni s-au adunat sa-l salute, scrie AFP. Omul de afaceri in varsta de 70 de ani, care a depus juramantul in cursul diminetii, a trecut in revista trupele americane, si apoi s-a urcat in limuzina prezidentiala, incadrata de agentii Serviciului Secret.

In acelasi timp, la cateva strazi distanta, in afara perimetrului de securitate, politistii americani au arestat aproximativ 100 de protestatari violenti pentru acte de vandalism. Politistii, echipati pentru confruntari de strada, au folosit grenade sonore si sprayuri lacrimogene pentru a-i imprastia pe manifestanti.

21:00 Transferul de putere se face la Washington si pe Twitter, noteaza vineri AFP, cu referire la faptul ca in momentul depunerii juramantului de presedinte de catre Donald Trump, contul @POTUS (acronim de la 'President of the United States'), folosit pana acum de Barack Obama, a fost transferat succesorului sau la Casa Alba.

Contabilizarea tweet-urilor a fost adusa la zero, dar nu si a numarului de abonati. Obiectivul executivului american a fost initial sa pastreze impreuna abonatii (adica peste 13 milioane) dar, din motive neexplicate, acest numar se ridica la numai cateva milioane.

Un nou cont, @POTUS44, reuneste toate tweet-urile trimise de Barack Obama (aproape 350), care vor fi arhivate.

Aceeasi logica s-a aplicat si in cazul conturilor fostei Prime Doamne Michelle Obama (@FLOTUS), fostului vicepresedinte Joe Biden (@VP) si fostului purtator de cuvant Josh Earnest (@PressSec).

Pentru moment, noul presedinte al SUA pare decis sa foloseasca in continuare contul sau personal , @realDonaldTrump (peste 20 de milioane de abonati), de pe care a fost trimisa deja o rafala de tweet-uri imediat dupa incheierea discursului sau de investitura, rostit vineri pe esplanada din fata Capitoliului din Washington, adauga AFP.
 

UPDATE 20:10 Barack Obama tine un discurs la baza aeriana Andrews. "Ati dovedit puterea sperantei", le-a transmis fostul presedinte celor care l-au sustinut. "Democratia functioneaza doar prin oameni, nu prin echipament sau cladiri."

UPDATE 19:50 Dupa ceremonie, urmeaza dineul oficial. Barack Obama a plecat de la Casa Alba cu elicopterul iar vicepresedintele cu un tren Amtrak.

 

 

UPDATE 19:00 Donald Trump tine primul sau discurs ca presedinte. El le-a multumit oamenilor din intreaga lume, dar si cuplului Obama pentru ajutorul dat in perioada tranzitiei. "Trebuie sa ne reconstruim tara. Impreuna vom decide viitorul Americii si al lumii pentru multi ani, Nu transferam tara de la un politician la altul, ci le-o redam oamenilor. E ziua voastra, ziua cand SUA a redevenit tara voastra. E ziua. Sistemul s-a protejat pe el insusi, dar nu si pe cetateni. Victoriile lor nu au fost si victoriile voastre"

"20 ianuarie 2017 va ramane ca ziua cand oamenii au reluat controlul asupra tarii lor din nou"

"Am aparat granitele altor tari dar am refuzat sa le aparam pe ale noastre, am cheltuit trilioane pe apararea lor in vreme ce noi ne ruinam. Am imbogatit alte tari, dar a noastra a saracit"

"De azi, doar America va fi prima. Fiecare decizie va fi luata pentru a fi in avantajul muncitorilor americani. Voi lupta pentru voi"

"Vom cauta prietenia tuturor tarilor lumii. Nu vrem sa ne impunem modul de viata nimanui, ci sa il facem sa straluceasca. Vom uni lumea civilizata impotriva terorismului islamist".

"Ne vom redescoperi loialitatea fata de noi. Cand iti deschizi inima, nu e loc de prejudecati". 

"Cand America e unita, e de neoprit. Suntem si vom fi protejati, de militari, de fortele de ordine si mai ales de Dumnezeu".

"Timpul vorbelor goale a trecut, e vremea pentru actiune. Nu vom esua. Tara noastra va prospera din nou."

"Nu veti mai fi ignorati vreodata. Vocile si visurile voastre vor defini destinul american. Impreuna vom face America puternica din nou, mareata din nou"

UPDATE 18:55 Donald Trump depune juramantul de presedinte al Statelor Unite.

 

UPDATE 18:50 Vicepresedintele ales Mike Pence depune juramantul

UPDATE 18:48 Vorbeste senatorul Chuch Schumer, liderul minoritatii democrate din Senat.

UPDATE 18:38 Cardinalul Dolan s-a rugat pentru intelepciune. Urmeza predici ale unor lideri religiosi protestanti.

UPDATE 18:35 Ceremonia este deschisa de discursul senatorului de Missouri, Roy Blunt, care conduce comitetul de investire a presedintelui. 

UPDATE 18:33 Ceremonia oficiala a inceput.

 

UPDATE 18:30  Donald Trump urca pe scena, precedat de Paul Ryan si Kevin McCarthy.

UPDATE 18:20 Melania Trump si Karen Pence au urcat pe scena, dupa Melania Trump si Jill Biden.

UPDATE 18:09 Toti copii presedintelui ales - Ivanka Trump, Don Jr, Eric, Tiffany si Barron - au ajuns la ceremonia de investire.

UPDATE 18:04 Trump si Obama au ajuns la Capitoliu.

UPDATE 17:50 Intalnirea oficiala intre Trump si Obama a luat sfarsit 

UPDATE 17:40 Ciocniri violente intre protestari si fortele de ordine, in Washington.  Autoritatile americane s-au ciocnit violent cu zeci de activisti liberali, care au incercat sa blocheze mai multe cai de acces spre ceremonia de investire a presedintelui-ales Donald Trump de pe scarile Capitoliului. Protestatarii anti-Trump sunt condusi de miscarea ”Disrupt J20” si au vizat mai multe porti de acces spre ceremonie, legandu-se cu lanturi de gardurile utilizate pentru a gestiona multimea de sustinatori asteptata la ceremonie, scrie Reuters., citat de News.ro.

UPDATE 17:35 Fostul vicepresedinte Dick Cheney a venit la ceremonie cu o palarie de cow-boy pe cap, desi nu ploua. 

UPDATE 17:20 Hillary Clinton, marea invinsa a alegerilor prezidentiale, a venit la ceremonie.

 

 

 

UPDATE 17:10  Presedintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, si sotia sa, Melania, au fost primiti vineri dimineata la Casa Alba de presedintele in exercitiu Barack Obama si prima doamna, Michelle. Este ultima intalnire oficiala dintre cele doua cupluri inainte de investitura lui Trump in functia de presedinte al SUA. Dupa intalnire, in jurul orei 10.30 (17.30 ora Romaniei), vor pleca spre Capitoliu, unde Trump va depune juramantul.

UPDATE 17:00 Vladimir Putin nu intentioneaza sa urmareasca ceremonia de investitura a lui Donald Trump. 'Nu cred ca el (Putin) intentioneaza sa urmareasca (ceremonia de investitura) in direct, este vorba totusi de un eveniment cu o durata destul de lunga', a declarat pentru presa purtatorul de cuvant al presedintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov. Ceremonia de investitura a lui Donald Trump va fi difuzata in direct la televiziunea de stat Rossia 24.
UPDATE 16:20 Donald Trump a inceput ziua investiturii cu o slujba religioasa la Biserica Episcopaliana St. John din Washington. El a sosit alaturi de sotia sa, imbracata intr-o rochie turcoaz, in vreme ce membrii familiei sale au intrat in biserica inaintea cuplului prezidential. Marele absent de la acest eveniment este mezinul familiei, Barron Trump. Biserica se afla in apropierea Casei Albe.

Donald Trump a ales sa poarte obisnuita cravata rosie pentru slujba de la Biserica Episcopaliana St. John, fiind insotit de Ivanka Trump si Jared Kushner, precum si de Tiffany Trump.

 

Donald Trump a promis sa faca America "mai mareata ca oricand", intr-un discurs sustinut la un miting la Washington cu o zi inainte de investirea sa ca cel de-al 45-lea presedinte al SUA, relateaza DPA.

"Ceea ce am reusit sa facem este atat de special. Peste tot in lume se vorbeste despre asta", a spus Trump, la Lincoln Memorial.

Presedintele ales al SUA a declarat ca nu este decat 'mesagerul' unei miscari care vrea sa schimbe tara. "Va promit, se va schimba", a afirmat el. Sosirea sa joi in capitala a dat startul unui sfarsit de saptamana plin de evenimente oficiale.

Donald Trump, noul presedinte al Statelor Unite, si viitoarea Prima Doamna, Melania, au ajuns la Washington cu un avion militar. Niciun jurnalist nu a primit acces la bord pe timpul calatoriei.

Primul eveniment pe agenda incarcata a zilei de ieri a fost un dineu cu lideri republicani din Congres si viitori membri ai administratiei prezidentiale. Intalnirea a avut loc la hotelul lui Trump din capitala federala. Cu aceasta ocazie, Donald Trump le-a multumit membrilor din viitorul sau cabinet, care, in ultima saptamana, au participat la audierile din Senat.

Donald Trump, presedintele ales al Statelor Unite: "Avem o groaza de oameni destepti, va spun ceva, avem cabinetul cu cel mai mare IQ de pana acum."

Vrand-nevrand, Melania Trump a renuntat la postura comoda de spectator.

Donald Trump, presedintele ales al Statelor Unite : "Vrei sa spui si tu cateva cuvinte?"

Melania Trump, viitoare Prima Doamna: "Este minunat sa ma aflu aici. Vreau sa va multumesc tuturor pentru sprijin. Incepem munca inca de maine, posibilitatile sunt multiple, avem multe de facut. Trebuie sa redam maretia Americii."

Clanul Trump, din care a lipsit fiul cel mic al presedintelui ales, a participat apoi la o ceremonie la cimitirul militar Arlington, de la periferia Washingtonului.

Presedintele si vicepresedintele sau au depus o coroana de flori in memoria soldatilor neidentificati.

Momentul a fost transmis pe ecrane gigant pentru miile de sustinatori ai lui Trump care au ajuns de ieri in capitala federala.

Sustinator: "Sunt foarte entuziasmat. Sarbatorim."

Sustinator: "Sunt multe companii care trebuie sa isi readuca afacerile in tara si, din cate spune el, va aduce inapoi slujbele si va reda maretia Americii."

Familia Trump si-a facut aparitia apoi, in aceeasi formula, la concertul inaugural de la impozantul Monument al lui Lincoln.

Pe scena au urcat putinii artisti care au acceptat sa cante pentru Donald Trump.

Donald Trump, presedintele ales al Statelor Unite: "Calatoria noastra a inceput in urma cu 18 luni, datorita mie, insa, mult mai mult, datorita voua. Eu sunt mesagerul...Eram obositi. Si eu va iubesc, crede-ma, va iubesc. Eram satui de ce se intampla. Voiam schimbare, dar una adevarata."

Ca sa compenseze, noul presedinte a pregatit pentru public un foc de artificii.

Momentul culminant al festivitatilor de investire va avea loc vineri, cand Donald Trump va depune juramantul de presedinte si isi va rosti discursul inaugural. Purtatorul lui de cuvant a dezvaluit ca va fi vorba de o cuvantare cu tonalitate "filizofica".

Sean Spicer, viitorul purtator de cuvant al Casei Albe:
"Va fi o expunere personala si sincera a viziunii lui pentru aceasta tara. Va vorbi despre ce inseamna sa fii american, despre provocarile care ne apar ca membri ai clasei de mijloc, cu care ei se confrunta."

Seara, in timpul balurilor, toate privirile vor fi atintite, inevitabil, asupra primei doamne. Melania Trump va purta in timpul zilei o creatie Ralph Lauren.

Seara, va imbraca rochii croite special pentru ea de Karl Lagerfeld, directorul de creatie al casei Chanel.

Primul cantec pe care noul presedinte si prima doamna vor dansa apartine lui Sinatra si a fost ales pentru mesajul transmis, in ton cu stilul noului lider de la Casa Alba. 

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Ceremonia de investire a lui Donald Trump in functia de presedinte al SUA, va fi LIVE pe Stirile ProTV, de la ora 15.00
Ceremonia de investire a lui Donald Trump in functia de presedinte al SUA, va fi LIVE pe Stirile ProTV, de la ora 15.00

www.stirileprotv.ro transmite LIVE vineri, 19 ianuarie, ceremonia de investire a lui Donald Trump in functia de presedinte al SUA.

Klaus Iohannis: Parteneriatul strategic dintre SUA si Romania ar putea fi chiar imbunatatit in mandatul lui Donald Trump
Klaus Iohannis: Parteneriatul strategic dintre SUA si Romania ar putea fi chiar imbunatatit in mandatul lui Donald Trump

Preluarea mandatului de presedinte al Statelor Unite ale Americii de catre Donald Trump nu va schimba cu nimic parteneriatul dintre Washington si Bucuresti, da asigurari presedintele Klaus Iohannis!

Donald Trump, declaratii necenzurate despre NATO, Germania si UE. In cine are incredere mai mare: Putin sau Merkel
Donald Trump, declaratii necenzurate despre NATO, Germania si UE. In cine are incredere mai mare: Putin sau Merkel

Cu 4 zile inainte sa devina oficial presedintele Statelor Unite, Donald Trump a stat de vorba pe larg cu jurnalistii germani si englezi.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu

După două luni de căutări și încă una în care au făcut campanie pentru medicul Cătălin Cîrstoiu, liderii PNL și PSD au anulat toate planurile comune pentru Primăria generală a Capitalei.