Ponta sfideaza Europa si merge langa Putin, la Baku. Reactia Presedintiei si a liderilor politici din Romania

Victor Ponta, Vladimir Putin

Premierul Victor Ponta a ajuns, vineri dupa-amiaza, in Azerbaidjan, pentru a asista la ceremonia organizata la deschiderea Jocurilor Europene de la Baku, relateaza site-ul de stiri Azertag.az.

Sumarul informatiilor din articol:

Victor Ponta a participat la deschiderea Jocurilor Europene de la Baku, desi liderii UE au boicotat ceremonia
►Presedintia: Prezenta premierului la Baku este o greseala de politica externa
►PNL: Prezenta lui Ponta alaturi de lideri controversati ridica semne de intrebare cu privire la preocuparile guvernarii
►Alina Gorghiu: Ponta este capabil de orice gest care sa resusciteze putin guvernul

In imaginile transmise de la ceremonie, Ponta poate fi vazut in spatele presedintelui Rusiei, Vladimir Putin, la deschiderea Jocurilor Europene.

Citește și
victor ponta - agerpres
"Scandalul de coruptie va continua." Ce scriu agentiile de presa internationale despre respingerea motiunii
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Dintre toti liderii politici europeni, la festivitatile din Azerbaidjan s-au afisat numai presedintele Rusiei, Vladimir Putin, Alexandr Lukasenko, presedintele Belarusului, si Recep Erdogan, presedintele Turciei.

Liderii UE au boicotat ceremonia, cu exceptia Printului Albert de Monaco, care a mers.

In februarie, anul trecut, o fotografie care il infatisa pe Victor Ponta la dineul oferit de Vladimir Putin cu ocazia deschiderii JO Soci 2014, alaturi de "lideri importanti de stat si de guvern", a fost stearsa de pe pagina de Facebook a premierului.

Ceremonia de deschidere a Jocurilor Europene de la Baku s-a desfasurat vineri seara in capitala Azerbaidjanului.

Victor Ponta poate fi vazut in spatele lui Vladimir Putin, in timpul ceremoniei de deschidere a Jocurilor, la minutul 1:38. Presedintele Rusiei se ridica in picioare pentru a saluta intrarea in scena a echipei de sportivi din tara sa.

Echipa olimpica a Romaniei va avea in componenta 147 de sportivi, 83 de baieti si 64 de fete, la Jocurile Europene de le Baku, programate in perioada 12-28 iunie.

Presedintia: Prezenta premierului la Baku este o greseala

Seful Cancelariei Prezidentiale, Dan Mihalache, afirma ca el a decis sa nu mai mearga la deschiderea Jocurilor Europene de la Baku dupa ce a constatat ca toti liderii din UE sunt reprezentati la un nivel foarte redus si arata ca prezenta premierului Victor Ponta la ceremonie este o greseala, informeaza Gandul.

"Mi-ar fi facut placere sa fiu in numele presedintelui Romaniei, dar sunt anumite lucruri pe care trebuie sa le luam in considerare cand dam curs unor asemenea invitatii. Atunci cand am vazut ca toti cei din Uniunea Europeana merg la un nivel de reprezentare foarte redus, am decis si eu sa nu mai merg. Noi nu am fost informati (ca premierul Ponta va fi prezent la Baku-n.r.), prezenta premierului Romaniei, daca ma intrebati pe mine, mi se pare o greseala de politica externa", a spus Mihalache la un post tv, intrebat cum comenteaza faptul ca Ponta s-a dus la Baku, desi liderii europeni au anuntat ca vor boicota deschiderea Jocurilor Europene si nu vor fi prezenti, din cauza problemelor din Azerbaidjan legate de respectarea drepturilor omului.

El a precizat totusi ca a fost primita informatia ca Ponta va pleca in Azerbaidjan, dar nu de la acesta, ci "din alte surse".

Ionut Stroe, PNL: Prezenta lui Ponta la Baku ridica semne de intrebare

Liberalul Ionut Stroe sustine ca prezenta premierului Victor Ponta la Baku, alaturi de lideri politici controversati chiar in ziua in care a fost subiectul unei motiuni de cenzura ridica semne de intrebare cu privire la preocuparile guvernarii, dar si la agenda de politica externa a sefului guvernului roman.

"Prezenta premierului Victor Ponta la Baku alaturi de lideri politici controversati, chiar in ziua in care a fost subiectul unei motiuni de cenzura cu un pronuntat caracter european si democratic, ridica semne de intrebare cu privire la preocuparile guvernarii intr-o perioada atat de agitata politic, dar si la agenda de politica externa a sefului guvernului roman. Prezenta-surpriza a primului ministru Victor Ponta in Azerbaidjan sa fie cumva vreo rasplata sau o multumire a zilei de ieri (vineri - n.r.) din Parlamentul tarii, cand o majoritate controlata de PSD l-a salvat de motiunea de cenzura?", afirma purtatorul de cuvant al PNL Ionut Stroe, intr-un comunicat remis Agerpres.

Potrivit comunicatului, PNL atrage atentia asupra preferintelor pe care le manifesta Ponta pentru compania unor conducatori de stat controversati, unii dintre ei recunoscuti ca fiind "promotori ai unor practici anti-democratice".

"Faptul ca liderii de la primul nivel al Uniunii Europene au refuzat sa mearga la eveniment reprezinta un semnal politic important, iar faptul ca premierul roman a acceptat prezenta pune Romania intr-o situatie de dificultate la nivel de perceptie generala, iar fotografia premierului roman in proximitatea liderului rus, Vladimir Putin, aduce o nota si mai negativa statului roman", sustine purtatorul de cuvant al PNL.

Stroe spune ca secretizarea deplasarii la Baku, afisarea fara rezerve langa anumiti lideri, repetarea imaginii de familie de la Soci, de anul trecut, arata anumite "slabiciuni politice ale premierului fata de anumite state din estul Europei si ridica semne de intrebare cu privire la convingerile europene si democratice ale lui Victor Ponta", iar cat va mai fi premier acesta are obligatia de a reprezenta corect Romania, de a mentine si promova etica, valorile si standardele europene.

Alina Gorghiu, PNL: Este o strategie gresita

Copresedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, sambata, la Constanta, ca premierul Victor Ponta este capabil de orice gest care sa resusciteze guvernul, mergand pana la remaniere, doar din dorinta de a-si salva imaginea.

"Cred ca este capabil de orice gest care sa resusciteze putin guvernul, doar sa-l salveze pe el ca imagine. Eu cred ca este o strategie gresita, dar, da, nu m-ar mira sa faca si o remaniere guvernamentala foarte curand, tocmai pentru ca spera sa mai dea un suflu de noutate guvernului si sa se mai ridice presiunea de pe umerii domniei sale. (...) Cred ca poate sa schimbe tot Cabinetul si sa ramana domnia sa, si tot cea mai proasta solutie ramane si ar fi tot un guvern compromis, un guvern lipsit de legitimitate", a afirmat Alina Gorghiu, potrivit Agerpres.

Referitor la cresterea fortei UNPR in coalitia de la guvernare, ea a opinat ca actualul premier, pentru a-si mentine sprijinul politic, ar fi dispus sa numeasca ministri de la UNPR. "Eu cred ca Victor Ponta este dispus sa dea trei sferturi din Cabinetul Ponta catre UNPR pentru a-si asigura sprijinul in continuare. Este dispus sa faca orice compromis in defavoarea PSD-ului, pentru a-si asigura scaunul domniei sale", a sustinut Gorghiu.

Copresedintii PNL Alina Gorghiu si Vasile Blaga, prim-vicepresedintii PNL Catalin Predoiu si Dan Motreanu, reprezentanti ai PNL si ai altor formatiuni politice din judet au participat, sambata, la Teatrul National de Opera si Balet 'Oleg Danovski' din Constanta, la lansarea cartii "PNL Constanta 1990 - 2015" scrisa de senatorul liberal Puiu Hasotti.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Culisele unei motiuni esuate. Scenele din Parlament ce nu s-au vazut la TV:
Culisele unei motiuni esuate. Scenele din Parlament ce nu s-au vazut la TV: "Pe el il doare genunchiul si pe mine, in cot"

Schiopatand din cauza problemelor la genunchiul stang, premierul Victor Ponta s-a plans ca il deranjeaza cablurile televiziunilor care au transmis vineri evenimentul de la parlament.

"Scandalul de coruptie va continua." Ce scriu agentiile de presa internationale despre respingerea motiunii

Motiunea de cenzura impotriva Guvernului Victor Ponta, respinsa vineri, a facut subiectul mai multor relatari ale agentiilor de presa internationale, Bloomberg si AFP notand ca scandalul de coruptie care il vizeaza pe premierul Romaniei va continua.

Motiunea de cenzura a fost RESPINSA, cu doar 194 de voturi
Motiunea de cenzura a fost RESPINSA, cu doar 194 de voturi "pentru". Doi fosti ministri PNL nu au votat motiunea

Victor Ponta ramane in functie, la Palatul Victoria. Guvernul a supravietuit vineri motiunii de cenzura initiata de opozitie.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.