Proteste violente la Chisinau. Multimea a luat cu asalt Parlamentul, alesii au fost evacuati printr-o iesire secreta. VIDEO

×
Codul embed a fost copiat

Criza in Republica Moldova| Haosul domneste in capitala Republicii Moldova. Sute de manifestanti au intrat cu forta in cladirea Parlamentului, in semn de protest fata de investirea noului guvern.

SUMARUL EVENIMENTELOR:
►Protestatarii i-au dat afara pe politisti si s-au plimbat nestingheriti prin cateva incaperi din Parlament. Alesii nu mai erau in acel moment in cladire. Ei au fost evacuati printr-o iesire secreta.
►Multimea l-a atacat pe liderul PL cand acesta incerca sa paraseasca cladirea Parlamentului.
►Manifestatia a reunit atat protestatari pro-europeni, cat si sustinatori ai factiunilor pro-ruse.
►MAE, UE si SUA au facut apel la calm si dialog in depasirea situatiei tensionate de la Chisinau.

Manifestantii inarmati cu rangi si dalte au reusit sa sparga usa din spate a cladirii legislativului, unde s-au izbit de scuturile politistilor. Unii au trecut peste capetele scutierilor si au intrat in Parlament. Apoi, protestatarii au inceput sa ii ia pe sus pe politisti si sa ii evacueze din cladire. Situatia a degenerat dramatic, iar la Parlamentul de la Chisinau s-a instalat haosul. Protestatarii s-au imbrancit cu fortele de ordine si au reusit sa ajunga pe scarile parlamentului, decisi sa forteze intrarea.

Manifestantii au deschis una din usile Parlamentului cu ajutorul unei rangi. Politistii baricadati in interior au incercat sa opuna rezistenta si au masat piese de mobilier ca sa impiedice navalirea protestatarilor. Acestia au inceput sa scoata mobila si chiar sa smulga scuturile politistilor. Dupa ce ore intregi au scandat in fata parlamentului "Jos Mafia!", "Rusine, rusine!", "Iuda!", "Jos tradatorii!", cateva sute dintre protestatari au trecut de cordoanele de politisti si jandarmi. Au doborat gardul si au patruns in curtea din spatele Parlamentului, in timp ce fortele de ordine se straduiau zadarnic sa-i opreasca.

Citește și
proteste Chisinau
Criza politica continua in Moldova si dupa desemnarea premierului. Proteste de amploare si alerta cu bomba in Chisinau
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Liderul Platformei civice Demnitate si adevar, Andrei Nastase, a lansat un apel al nesupunere, intrucat, a spus el, "Parlamentul este nelegitim si nu poate lua decizii in numele poporului". In paralel, protestau si simpatizantii socialistilor si ai Partidului lui Renato Usatii, pro-rus. In interior, sedinta de investitura a noului guvern era la fel de agitata. Votul a fost boicotat de deputatii socialisti care au blocat accesul la tribuna si au facut taraboi cu ajutorul unor vuvuzele, exact cand premierul desemnat incerca sa-si prezinte programul. Din cauza scandalului, s-a sarit peste runda de intrebari si raspunsuri si s-a trecut direct la vot. Dupa ce saptamana trecuta a incercat zadarnic sa-l impuna ca premier pe controversatul oligarh Vladimir Plathoniuc, coalitia formata in parlament in jurul Partidului Democrat a reusit sa aiba ultimul cuvant. L-a propus in fruntea guvernului pe ministrul comunicatiilor, Pavel Filip.

CRONOLOGIA EVENIMENTELOR

UPDATE: In jurul orei 21:00, scutierii au primit intariri, s-au regrupat si au inceput sa ii evacueze pe manifestanti din cladirea parlamentului. Asta dupa ce, inainte, pret de cateva ore, sub asaltul neindurator al multimii, au lasat calea libera. Protestatarii le-au smuls scuturile si le-au purtat din mana in mana pana afara. Urmatoarea faza a fost sa ii scoata din cladire pe politisti, imbrancindu-i pana la iesire. La un moment dat, cineva a eliberat in multime gaze lacrimogene, iar scutierii au purtat masti de gaze.

UPDATE: Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal, a fost vazut cand incerca sa paraseasca cladirea si atacat de protestatari. Politicianul s-a ales cu capul spart.



UPDATE
: Uniunea Europeana si SUA au facut apel la calm si dialog in depasirea situatiei tensionate de la Chisinau, unde mai multe mii de oameni s-au adunat miercuri seara in jurul cladirii parlamentului pentru a protesta impotriva guvernului condus de Pavel Filip, care a primit in aceeasi zi vot de incredere din partea legislativului, informeaza presa de la Chisinau.

UPDATE: Protestatarii au parasit nivelul doi al Parlamentului, o parte dintre ei parasind si cladirea. In fata Legislativului sute de oameni continua sa scandeze "Nu cedam", relateaza ProTV Chisinau.

Politistii au reusit sa incercuiasca Parlamentul si, ulterior, ii scot pe toti protestatarii din Parlament. Fortele de ordine le-au cerut protestatarilor sa manifesteze pasnic in piata din centrul orasului, potrivit agora.md

UPDATE: Ambasada SUA la Chisinau a emis un comunicat prin care indeamna la calm si cheama toate partile sa se abtina de la actiuni violente. Totodata, misiunea diplomatica indeamna autoritatile sa se intalneasca imediat cu protestatarii pentru a discuta ingrijorarile in mod deschis si transparent.

 

The United States calls for calm and restraint on the part of protestors and police in Chisinau. We urge all sides to...

Posted by U.S. Embassy Moldova on Wednesday, 20 January 2016

UPDATE: MAE a anuntat miercuri seara ca urmareste cu atentie evolutiile de la Chisinau si face apel la toti actorii politici din Republica Moldova sa actioneze cu toata raspunderea pentru desfasurarea procesului democratic de investire in functie a Guvernului Pavel Filip.
 

UPDATE: O jurnalista din Chisinau scrie ca e ca in randurile protestatarilor au fost vazuti si persoane cu masti antigaz, relateaza agora.md.

UPDATE: Protestatarii care au reusit sa intre in cladirea Parlamentului incearca sa evacueze politistii baricadati acolo. Acestia sunt luati practic pe sus cate unul si transmisi din mana in mana afara, cu tot cu scuturi, scrie agora.md.

Protestatarii au spart usa din spate a cladirii parlamentului, iar politistii stau baricadati la intrare. Manifestantii incearca sa intre in cladire peste baricade. Ei continua sa scandeze: 'Jos mafia', Jos hunta', 'Nu cedam', 'Noi suntem poporul'.

Deputatii si noii ministri se afla in cladirea parlamentului de la Chisinau, potrivit Timpul.md. Mai multe inregistrari video cu manifestatiile de protest din jurul parlamentului au fost postate pe retelele de socializare. Intr-o inregistrare se poate observa cum protestatarii dau jos gardul de protectie din jurul parlamentului.

UPDATE: Un grup de protestatari forteaza usa de la intrarea secundara a Parlamentului cu cateva dalte si bare. Oamenii striga „Victorie”, mai multi manifestati au reusit sa intre in cladirea Legislativului, scotand cateva scuturi ale politistilor, scrie agora.md

UPDATE: Mai mult de 2.000 de persoane protesteaza in fata cladirii parlamentului de la Chisinau, in urma investirii guvernului condus de Pavel Filip, potrivit radio Chisinau si Unimedia. Protestatarii incearca sa forteze intrarea din spate a cladirii parlamentului. In aceste momente au loc altercatii intre scutieri si protestatari, care scandeaza: 'Noi suntem poporul ','Jos mafia', 'Jos hunta'.

UPDATE: Cordoanele de politistii creeaza valuri pentru a opri multimea care intentioneaza sa intre in Parlament. Unul din manifestanti a fost retinut de politisti

UPDATE: Protestatarii au dat jos un gard lateral si au patruns in spatele Parlamentului. In fata lor se afla un cordon de politisti cu scuturi. Pe moment sunt circa 1000 de oameni in fata Legislativului. O parte din ei se cearta cu politistii, incercand sa intre in cladirea Parlamentului, potrivit agora.md

UPDATE: La scurt timp dupa votul acordat noului Guvern, au izbucnit violente in spatele cladirii Parlamentului. Zeci de protestari au trecut de politisti si au patruns in curte. Unii dintre ei au navalit asupra unui automobil a unui deputat, scrie ProTV Moldova.

Seful parlamentului a precizat ca Pavel Filip a prezentat deja legislativului programul de guvernare si lista nominala a ministrilor cabinetului sau, transmite Agerpres. Lista ministrilor, potrivit ProTV Chisinau.

''Initial am propus ca sedinta speciala in care premierul desemnat Pavel Filip va cere votul de incredere al legislativului sa se desfasoare maine (joi), insa majoritatea membrilor Biroului Permanent a propus ca, in situatia in care domnul Filip este pregatit sa ceara votul de incredere al deputatilor, sedinta sa aiba loc chiar astazi (miercuri), la 16:00'', a declarat Andrian Candu.

Democratul Pavel Filip, ministrul in exercitiu al tehnologiei informatiei si comunicatiilor, a fost desemnat de catre presedintele Nicolae Timofti drept candidat la functia de premier la 15 ianuarie. El este sustinut de o majoritate parlamentara formata din deputatii democrati, cei liberali, fostii deputati comunisti si un grup de parlamentari liberal-democrati.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
R.Moldova: Premierul Pavel Filip va cere votul de incredere al parlamentului pana la sfarsitul acestei saptamani
R.Moldova: Premierul Pavel Filip va cere votul de incredere al parlamentului pana la sfarsitul acestei saptamani

Premierul desemnat al Republicii Moldova, Pavel Filip, a declarat ca programul de guvernare a noului cabinet va fi finalizat in urmatoarele doua zile, iar pana la sfarsitul acestei saptamani va cere votul de incredere al parlamentului.

Criza politica continua in Moldova si dupa desemnarea premierului. Proteste de amploare si alerta cu bomba in Chisinau
Criza politica continua in Moldova si dupa desemnarea premierului. Proteste de amploare si alerta cu bomba in Chisinau

Zeci de mii de manifestanti s-au reunit sambata, in centrul Chisinaului, pentru a protesta contra desemnarii unui nou premier al Republicii Moldova si pentru a cere organizarea de alegeri parlamentare anticipate, transmite AFP.

Criza politica in Moldova. Fostul director al fabricii care produce bomboanele
Criza politica in Moldova. Fostul director al fabricii care produce bomboanele "Bucuria", numit premier

Criza politica de la Chisinau s-a agravat joi, cand moldovenii s-au trezit cu doi premieri - unul desemnat de presedinte, altul, de majoritatea parlamentara.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.