"Mega Mao" a fost daramat la doar cateva zile dupa ce a fost ridicat. Motivul pentru care a fost tinta glumelor pe internet

Ultimul update: Luni 11 Ianuarie 2016 02:57
Data publicarii: Vineri 08 Ianuarie 2016 16:14
Categorie: Internaţional

O statuie imensa a lui Mao Zedong, aurita, ridicata in China, in provincia Henan, a fost daramata, dupa ce in urma cu trei zile a fost tinta ironiilor pe internet.

La doar cateva zile dupa ce au ridicat o statuie impunatoare si poleita cu aur a lui Mao, autoritatile au decis sa o darame. Retelele de socializare s-au umplut de imagini cu monumentul daramat.

Statuia aurita a costat echivalentul a 420.000 de euro si masura 37 de metri.

Monumentul il reprezinta pe veneratul lider, primul presedinte al Republicii Populare Chineze, asezat pe un fotoliu. Pe retelele de socializare, internautii au poerclit monumentul "Mega Mao", din cauza dimensiunilor foarte mari.

Dupa ce au aparut pe un site din China, imaginile statuii au fost preluate rapid de mai multe publicatii, iar pe retelele de socializare monumentul a devenit tinta glumelor si ironiilor.

Cea mai mare sculptura din Bucuresti a fost montata. "Aripile" i-au luat oficial locul lui Lenin in Piata Presei

Alti critici au spus ca statuia nu seamana cu “marele carmaci” sau ca ideea de a il polei cu aur nu e tocmai fericita. De asemenea, pe Weibo (echivalentul chinez al Facebook) multi au comentat ca banii puteau fi folositi la ajutorarea satenilor nevoiasi.

Monumentul a starnit insa critici chiar si in China, deoarece regiunea unde a fost inaltat a fost printre cele mai afectate de politicile lui Mao in anii ’50. Milioane de oameni au murit atunci din cauza foametei rezultata din masurile impuse de liderul comunist in agricultura, lucru care nu le-a scapat utilizatorilor retelelor sociale din aceasta tara.

 

"Am auzit ca au daramat-o pentru ca ar fi fost ridicata pe pamantul detinut de un fermier" a declarat un localnic, insa adevaratul motiv ar fi criticile dure pe care le-au primit autoritatile dupa ridicarea monumentului. Un utilizator a notat faptul ca acesti bani ar fi putut fi folositi mult mai bine, de exemplu, in educatie sau imbunatatirea serviciilor. Explicatia oficiala a fost ca "nu s-au indeplinit toate procedurile necesare si nu exista autorizatie", scriu cei de la The Guardian.

Nascut in 1893, intr-o familie de tarani, Mao Zedong a fost revolutionarul sub conducerea caruia Partidul Comunist Chinez a preluat conducerea tarii in 1949.

El a condus destinele acestei tari asiatice pana la moartea sa, in 1976, si continua sa fie considerat un veritabil simbol al Chinei. Corpul sau imbalsamat se afla intr-un mausoleu construit special in acest scop in Piata Tienanmen din centrul Beijingului. 

 

O uriasa statuie aurita a

O uriasa statuie aurita a "Marelui Carmaci" a fost ridicata intr-un sat din China. De ce a fost criticata pe retelele sociale

Robert Mugabe

OMS a renunțat la ideea ”Robert Mugabe - Ambasador al Bunăvoinței”

California ar putea legaliza prostituția: De ce să fie ilegal ceva ce avem voie să oferim?

Victorie pentru Shinzo Abe la alegerile din Japonia

Un om de afaceri britanic, pe lista neagră a lui Vladimir Putin. L-a dat în urmărire prin Interpol

Susținătorii extremei dreapta la alegerile din Germania, influențați de știri false

Mii de oameni au protestat în Lisabona față de Guvernul Portugaliei

stat islamic

Coaliția internațională a primit ordine să elimine luptătorii străini care s-au alăturat grupării SI

Rusia acuză de „barbarism” coaliția internațională antijihadistă condusă de SUA

Sistemul american anti-rachetă din Coreea de Sud este operaţional

Madridul e hotărât să impună controlul direct asupra Cataloniei. Reacția lui Puigdemont

Referendum în cele mai bogate regiuni ale Italiei, pentru mai multă autonomie

Alexei Navalnîi, eliberat din închisoare. El a stat în detenție 20 de zile