"Mega Mao" a fost daramat la doar cateva zile dupa ce a fost ridicat. Motivul pentru care a fost tinta glumelor pe internet

Ultimul update: Luni 11 Ianuarie 2016 02:57
Data publicarii: Vineri 08 Ianuarie 2016 16:14
Categorie: Internaţional

O statuie imensa a lui Mao Zedong, aurita, ridicata in China, in provincia Henan, a fost daramata, dupa ce in urma cu trei zile a fost tinta ironiilor pe internet.

La doar cateva zile dupa ce au ridicat o statuie impunatoare si poleita cu aur a lui Mao, autoritatile au decis sa o darame. Retelele de socializare s-au umplut de imagini cu monumentul daramat.

Statuia aurita a costat echivalentul a 420.000 de euro si masura 37 de metri.

Monumentul il reprezinta pe veneratul lider, primul presedinte al Republicii Populare Chineze, asezat pe un fotoliu. Pe retelele de socializare, internautii au poerclit monumentul "Mega Mao", din cauza dimensiunilor foarte mari.

Dupa ce au aparut pe un site din China, imaginile statuii au fost preluate rapid de mai multe publicatii, iar pe retelele de socializare monumentul a devenit tinta glumelor si ironiilor.

Cea mai mare sculptura din Bucuresti a fost montata. "Aripile" i-au luat oficial locul lui Lenin in Piata Presei

Alti critici au spus ca statuia nu seamana cu “marele carmaci” sau ca ideea de a il polei cu aur nu e tocmai fericita. De asemenea, pe Weibo (echivalentul chinez al Facebook) multi au comentat ca banii puteau fi folositi la ajutorarea satenilor nevoiasi.

Monumentul a starnit insa critici chiar si in China, deoarece regiunea unde a fost inaltat a fost printre cele mai afectate de politicile lui Mao in anii ’50. Milioane de oameni au murit atunci din cauza foametei rezultata din masurile impuse de liderul comunist in agricultura, lucru care nu le-a scapat utilizatorilor retelelor sociale din aceasta tara.

 

"Am auzit ca au daramat-o pentru ca ar fi fost ridicata pe pamantul detinut de un fermier" a declarat un localnic, insa adevaratul motiv ar fi criticile dure pe care le-au primit autoritatile dupa ridicarea monumentului. Un utilizator a notat faptul ca acesti bani ar fi putut fi folositi mult mai bine, de exemplu, in educatie sau imbunatatirea serviciilor. Explicatia oficiala a fost ca "nu s-au indeplinit toate procedurile necesare si nu exista autorizatie", scriu cei de la The Guardian.

Nascut in 1893, intr-o familie de tarani, Mao Zedong a fost revolutionarul sub conducerea caruia Partidul Comunist Chinez a preluat conducerea tarii in 1949.

El a condus destinele acestei tari asiatice pana la moartea sa, in 1976, si continua sa fie considerat un veritabil simbol al Chinei. Corpul sau imbalsamat se afla intr-un mausoleu construit special in acest scop in Piata Tienanmen din centrul Beijingului. 

 

O uriasa statuie aurita a

O uriasa statuie aurita a "Marelui Carmaci" a fost ridicata intr-un sat din China. De ce a fost criticata pe retelele sociale

Barbat prin cu cocaina

Cum a reușit angajatul unei companii aeriene să transporte 9 kilograme de cocaină din Jamaica în SUA

A sărit de la etajul al 6-lea după ce un bărbat ar fi încercat să o violeze. Tot ea a fost arestată

Un solicitant de azil, condamnat la închisoare pe viaţă pentru uciderea unei studente în 2016

Explozie la o uzină chimică, în Cehia. Sunt cel puțin 6 morți

Comunitatea de 2.000 de oameni unde s-au înregistrat 151 de abuzuri sexuale

Ruși care ar fi votat de 2 ori la prezidențiale, fotografiați de jurnaliști Reuters. ”Poate sunt gemeni”

Peter Franzmayr

O femeie mai slab calificată a fost promovată în locul său. Despăgubirea primită de un bărbat

Un bărbat din Argentina şi-a schimbat sexul pentru a ieşi la pensie cu 5 ani mai devreme

50 de copii, otrăviți cu un gaz toxic. Gestul unei fetițe către guvernatorul Moscovei

Mărturia descoperită în telefonul atacatorului din Austin, care a terorizat orașul cu colete-capcană

Ce nume propune Grecia pentru redenumirea unui stat vecin. Disputa care datează din 1991

Scandal în Parlamentul din Kosovo. Grenade cu gaz lacrimogen aruncate de opoziție