Manifestatii de proportii istorice impotriva presedintei in Brazilia. 1.4 milioane de oameni au iesit in strada. FOTO

Ultimul update: Joi 17 Martie 2016 07:01
Data publicarii: Luni 14 Martie 2016 10:16
Categorie: Internaţional
Proteste Brazilia

 Peste trei milioane de brazilieni, potrivit politiei, au participat duminica la manifestatii de proportii istorice la care au cerut plecarea presedintei de stanga Dilma Rousseff, implicata intr-o criza politica majora, transmite AFP, citata de Agerpres.

 In capitala economica a Braziliei, Sao Paulo, fief al opozitiei, 1,4 milioane de persoane au defilat scandand 'Dilma afara!', potrivit secretariatului Securitatii publice, care a evaluat numarul participantilor la 1,8 milioane in tot statul.

Inaintea acestei estimari, numarul total al manifestantilor in restul Braziliei fusese estimat la 1,4 milioane, potrivit datelor politiei. si aceasta fara a lua in calcul marea manifestatie din Rio de Janeiro, viitoarea gazda a Jocurilor Olimpice in luna august, unde sute de mii de brazilieni au defilat de-a lungul celebrei plaje de la Copacabana, potrivit jurnalistilor de la AFP.

Acest val de proteste reprezinta o serioasa lovitura data prestigiului Dilmei Rousseff, aflata sub amenintarea unei proceduri parlamentare de destituire.

Un barbat din Brazilia a incercat sa intre ilegal in SUA ascunzandu-se in rezervorul de benzina de la un SUV

Opozitia a castigat pariul unei mobilizari masive pentru a exercita presiuni asupra deputatilor ezitanti care vor trebui sa se pronunte in favoarea sau impotriva destituirii presedintei, realeasa in mod democratic in 2014.

Brazilia, cu cei peste 200 de milioane de locuitori ai sai, se confrunta cu una dintre cele mai grave crize economice si politice din istoria sa, situatia fiind inveninata si de megascandalul din jurul uriasei companii de stat Petrobras care afecteaza coalitia aflata la putere.

Guvernul Partidului Muncitorilor (PT), la putere din 2003, pare paralizat in mijlocul acestei furtuni. El nu reuseste sa faca adoptat de un Parlament rebel programul sau de austeritate. Cea de a saptea economie mondiala a intrat in al doilea an de recesiune. Produsul Intern Brut a scazut cu 3,8% in 2015, inflatia depaseste 10%, deficitele publice se accentueaza, somajul creste.

Manifestatiile de duminica au fost convocate de miscari de dreapta ale cetatenilor, aflate la originea altor trei actiuni de protest similare in 2015, dar pentru prima oara acestor miscari li s-au raliat oficial si partidele din opozitie.

Astfel, liderul opozitiei Aecio Neves, invins in alegeri de Dilma Rousseff in 2014, a participat pentru scurt timp la marsul din Sao Paulo, unde insa a fost huiduit. Singurul care a intrunit aprecierile unanime ale manifestantilor a fost judecatorul Sergio Moro, care conduce ancheta in scandalul Petrobras, ajunsa recent si la fostul presedinte Luiz Inacio Lula da Silva (sef al statului intre 2003-2010).

In Brasilia, capitala tarii, manifestantii au defilat arborand o imensa papusa gonflabila care il reprezenta pe Lula, mentorul si predecesorul actualei presedinte, in uniforma vargata de puscarias.

In afara de dosarul Petrobras, Lula este vizat si de procurori din Sao Paulo, care cer urmarirea lui penala pentru "ocultarea patrimoniului" si plasarea lui in detentie in cadrul unei anchete paralele.

Saptamana care incepe se anunta dificila pentru Dilma Rousseff, o data cu reactivarea procedurii de destituire, lansata impotriva ei in decembrie 2015 de opozitie, dupa ce Tribunalul suprem federal (STF) va stabili regulile, miercuri.

Presedinta Braziliei s-a intalnit duminica seara, in Brasilia, cu principalii sai ministri pentru a evalua situatia. Administratia prezidentiala s-a multumit sa salute desfasurarea 'pasnica' a manifestatiilor intr-un scurt comunicat.

Inundatii catastrofale in Brazilia. Cartierele sarace din Sao Paolo au fost acoperite de viitura

Inundatii catastrofale in Brazilia. Cartierele sarace din Sao Paolo au fost acoperite de viitura

FULLSCREEN
Manifestatii de proportii istorice impotriva presedintei in Brazilia. 1.4 milioane de oameni au iesit in strada. FOTO
  • /

Sursa: Agerpres

Igor dodon si vladimir putin

Preşedintele pro-rus al Moldovei va fi declarat în "imposibilitate de a-şi exercita atribuţiile"

Persoanele din comunitatea LGBT, în evidența autorităților din Tadjikistan

Cuplul răpit în Pakistan credea că e o glumă când talibanii le-au spus că Trump e președinte

Fiica fostului primar a Leningradului candidează împotriva lui Putin

Doi marinari americani de pe submarine nucleare, morţi din cauze misterioase

Cum s-au îmbogățit jihadiștii din vânzarea de copii

sediu Consiliu European Bruxelles

Summitul UE, mutat în altă clădire din cauza emanaţiilor de la bucătărie

Patru misionari britanici, răpiţi în Nigeria. Jihadiştii Bokjo Haram ar putea fi implicaţi

Inundaţii uriaşe în Spania. Apa a luat maşinile de pe stradă

Revoltă într-o închisoare din Italia, declanşată de un român. "A smuls caloriferul şi a rupt gratiile cu el"

Atac armat în Maryland: 3 oameni morți. Atacatorul, în libertate

Influența Al-Qaida sporește, în timp ce gruparea Stat Islamic se dezintegrează