Manifestatii de proportii istorice impotriva presedintei in Brazilia. 1.4 milioane de oameni au iesit in strada. FOTO
Peste trei milioane de brazilieni, potrivit politiei, au participat duminica la manifestatii de proportii istorice la care au cerut plecarea presedintei de stanga Dilma Rousseff, implicata intr-o criza politica majora, transmite AFP, citata de Agerpres.
In capitala economica a Braziliei, Sao Paulo, fief al opozitiei, 1,4 milioane de persoane au defilat scandand 'Dilma afara!', potrivit secretariatului Securitatii publice, care a evaluat numarul participantilor la 1,8 milioane in tot statul.
Inaintea acestei estimari, numarul total al manifestantilor in restul Braziliei fusese estimat la 1,4 milioane, potrivit datelor politiei. si aceasta fara a lua in calcul marea manifestatie din Rio de Janeiro, viitoarea gazda a Jocurilor Olimpice in luna august, unde sute de mii de brazilieni au defilat de-a lungul celebrei plaje de la Copacabana, potrivit jurnalistilor de la AFP.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Acest val de proteste reprezinta o serioasa lovitura data prestigiului Dilmei Rousseff, aflata sub amenintarea unei proceduri parlamentare de destituire.
Opozitia a castigat pariul unei mobilizari masive pentru a exercita presiuni asupra deputatilor ezitanti care vor trebui sa se pronunte in favoarea sau impotriva destituirii presedintei, realeasa in mod democratic in 2014.
Brazilia, cu cei peste 200 de milioane de locuitori ai sai, se confrunta cu una dintre cele mai grave crize economice si politice din istoria sa, situatia fiind inveninata si de megascandalul din jurul uriasei companii de stat Petrobras care afecteaza coalitia aflata la putere.
Guvernul Partidului Muncitorilor (PT), la putere din 2003, pare paralizat in mijlocul acestei furtuni. El nu reuseste sa faca adoptat de un Parlament rebel programul sau de austeritate. Cea de a saptea economie mondiala a intrat in al doilea an de recesiune. Produsul Intern Brut a scazut cu 3,8% in 2015, inflatia depaseste 10%, deficitele publice se accentueaza, somajul creste.
Manifestatiile de duminica au fost convocate de miscari de dreapta ale cetatenilor, aflate la originea altor trei actiuni de protest similare in 2015, dar pentru prima oara acestor miscari li s-au raliat oficial si partidele din opozitie.
Astfel, liderul opozitiei Aecio Neves, invins in alegeri de Dilma Rousseff in 2014, a participat pentru scurt timp la marsul din Sao Paulo, unde insa a fost huiduit. Singurul care a intrunit aprecierile unanime ale manifestantilor a fost judecatorul Sergio Moro, care conduce ancheta in scandalul Petrobras, ajunsa recent si la fostul presedinte Luiz Inacio Lula da Silva (sef al statului intre 2003-2010).
In Brasilia, capitala tarii, manifestantii au defilat arborand o imensa papusa gonflabila care il reprezenta pe Lula, mentorul si predecesorul actualei presedinte, in uniforma vargata de puscarias.
In afara de dosarul Petrobras, Lula este vizat si de procurori din Sao Paulo, care cer urmarirea lui penala pentru "ocultarea patrimoniului" si plasarea lui in detentie in cadrul unei anchete paralele.
Saptamana care incepe se anunta dificila pentru Dilma Rousseff, o data cu reactivarea procedurii de destituire, lansata impotriva ei in decembrie 2015 de opozitie, dupa ce Tribunalul suprem federal (STF) va stabili regulile, miercuri.
Presedinta Braziliei s-a intalnit duminica seara, in Brasilia, cu principalii sai ministri pentru a evalua situatia. Administratia prezidentiala s-a multumit sa salute desfasurarea 'pasnica' a manifestatiilor intr-un scurt comunicat.