Atentatul cu bomba din Germania a fost revendicat de ISIS. De ce s-a aruncat in aer in Ansbach un tanar azilant sirian

cover prima explozie Ansbach

O persoana a murit si alte 15 au fost ranite, 4 dintre ele grav, in urma unui atentat cu dispozitiv exploziv, comis de un refugiat sirian. Totul s-a petrecut in fata unui restaurant din Bavaria. Deflagratia a facut praf fatada localului.

Cititi in articol:
►Un mort si 15 raniti dupa explozia din centrul orasului Ansbach
►Suspectul s-a detonat pentru ca nu a fost lasat sa intre la un festival de muzica
►Barbatul era un solicitant de azil in varsta de 27 de ani
►Autoritatile germane investigheaza in prezent daca a fost un atentat terorist

Atacatorul, care a murit in explozie, avea 27 de ani, si anul trecut ii fusese refuzata cererea de azil. Atentatorul si-a detonat bomba langa un restaurant select, in orasul Ansbach, aproape de locul unde era in plina desfasurare un festival. Barbatul intentiona sa faca mai multe victime, asa ca a incercat sa intre la eveniment, dar paznicii nu l-au lasat. Atunci a detonat incarcatura explozibila, care se afla intr-un rucsac. Unul dintre martori a povestit ca, in panica generala, a crezut initial ca a fost o explozie provocata de o scurgere de gaze.

"Am auzit o explozie si am incremenit de spaima. Apoi, am vazut o groaza de oameni fugind inspre noi. Unii dintre ei erau convinsi ca au fost raniti, pentru ca au fost atinsi de bucati de caramida care cazusera de pe acoperis", a spus un martor.

In numai doua saptamani, procentul germanilor care se tem de atacuri teroriste a crescut de la 69 la 77 la suta. Nici nu e de mirare, cata vreme numaram patru evenimente grave in doar sapte zile.

Citește și
munchen - cover
Atacatorul din Munchen si-a cumparat arma de pe internet si a pregatit masacrul timp de un an. A lasat un mesaj pe calculator
Hanul cu Tei se vinde cu 1,6 milioane€. Clădirea, cumpărată de Ilie Dumitrescu în 2004

Incepem cu atacul de pe 19 iulie, de la Wurzburg, cand un germano-afgan de 17 ani a atacat oamenii cu toporul in tren: trei raniti grav, 14 in stare de soc. Urmeaza masacrul de la Munchen, de la mall-ul Olympia. Un germano-iranian de 18 ani a omorat cu pistolul noua oameni si a ranit 21, vinerea trecuta.

Nici nu apucasera sa-si planga mortii cand nemtii s-au trezit o zi mai tarziu cu atacul din Reutlingen. Un sirian de 21 de ani, inarmat cu o maceta omoara un om si raneste alte doua persoane. Ne mutam la Ansbach, cate va ore mai tarziu. Un sirian de 27 de ani se detoneaza in fata unei carciumi, pentru ca nu a fost lasat sa intre in multime, la festivalul de muzica. Bilantul: 12 raniti.

Desfasurarea evenimentelor:

UPDATE 21:30 Procurorii federali germani suspecteaza ca atacatorul sinucigas care a ranit 15 persoane la Ansbach (sud) era membru al gruparii extremiste Statul Islamic (SI), relateaza luni agentia DPA. Biroul procurorilor federali va prelua ancheta, deoarece se pare ca atacul de la Ansbach are legatura cu o organizatie terorista straina, potrivit unui anunt facut la Karlsruhe.

UPDATE 18:24 Gruparea jihadista Statul Islamic a revendicat luni atacul sinucigas cu bomba de duminica seara din apropierea unui festival de muzica din orasul Ansbach, in sudul Germaniei, transmite agentia de stiri AMAQ, organ de propaganda al organizatiei extremiste, preluata de Reuters si AFP, potrivit Agerpres

Statul Islamic sustine ca autorul atacului era unul dintre 'soldatii' sai. Autorul atentatului "a raspuns la apelurile de a lua ca tinta tarile din coalitia care lupta impotriva Statului Islamic" in Irak si Siria, a adaugat gruparea.

In Germania, ministrul de interne din landul Bavaria, Joachim Hermann, a anuntat anterior ca autorul atentatului, un sirian, 'jurase credinta' SI, conform unei inregistrari video in araba gasita in telefonul sau mobil.

Atacatorul sinucigas a murit in explozia care a avut loc in fata unui restaurant, iar 15 persoane au fost ranite, patru aflandu-se in stare grava.

UPDATE 12:40 Purtatorul de cuvant al ministrului de Interne a spus ca barbatul ca a detonat bomba urma sa fie deportat in Bulgaria, informeaza Sky News.

UPDATE 9:30 Autoritatile bavareze au confirmat ca tanarul sirian, in varsta de 27 de ani, avea probleme psihice si a fost internat anterior intr-o clinica pentru boli mentale, dupa ce a incercat in doua randuri sa se sinucida, scrie AFP.

Potrivit informatiilor, sirianul avea probleme psihice diagnosticate si a incercat anterior sa se sinucida. De asemenea, acesta a fost internat intr-o clinica pentru tulburari psihice.

"Din pacate aceste este un nou atac teribil care va creste anxietatea oamenilor", a declarat ministrul bavarez de Interne, Joachim Hermann. Acesta a precizat ca anchetatorii nu au exlus insa posibilitatea unui atac islamist.

UPDATE 08:40 Potrivit martorilor, suspectul avea un rucsac in spate si ar fi incercat sa intre la festivalul de muzica. Pentru ca nu a avut bilet, nu i s-a permis accesul motiv pentru care ar fi detonat bomba la intrare.

La festival, in momentul exploziei, erau prezenti in jur de 2.500 de oameni, noteaza Bild.

UPDATE 8:30 Autoritatile germane investigheaza in prezent daca explozia produsa duminica seara la Ansbach a fost intr-adevar un atentat terorist, a tinut sa sublinieze ministrul de interne Joachim Herrmann, dupa ce sugerase anterior posibilitatea unui atentat, potrivit DPA.

"Este opinia mea personala, din nefericire, eu cred ca este foarte probabil ca aici a avut loc un atac sinucigas islamist", afirmase acesta.

UPDATE 7:35 Autoritatile germane au calificat luni dimineata drept "atentat" explozia survenita duminica seara in centrul orasului Ansbach, din sudul tarii, fara a exclude o motivatie islamista, relateaza AFP.

"Din nefericire, acesta este un nou atentat", a declarat ministrul de interne al landului Bavaria, Joachim Hermann.

UPDATE 7:20 Suspectul era un solicitant de azil in varsta de 27 de ani din Siria, a declarat luni dimineata devreme ministrul de interne bavarez Joachim Herrmann, informeaza agentiile DPA, Reuters si AFP, conform Agerpres. Suspectul, care a sosit in Germania in urma cu doi ani, a murit in explozie. Potrivit ministrului regional de interne, explozia viza un festival de muzica.

Cererea de azil a suspectului la originea exploziei din Bavaria a fost respinsa de autoritatile germane anul trecut, a mai anuntat ministrul bavarez de interne, citat de DPA.

Suspectul a primit permisiunea sa ramana in Germania datorita conflictului in curs in Siria. Sirianul in varsta de 27 de ani a incercat de doua ori sa se sinucida si a fost tratat intr-o clinica de psihiatrie, a mai spus ministrul intr-o conferinta de presa.

Nu era clar daca el a planificat sa se sinucida sau "sa-i ia pe altii cu el in moarte", a relatat pe de alta parte site-ul Nordbayern.de, citat de Reuters.

Herrmann a mai declarat ca barbatului aparent ii fusese refuzata intrarea la festivalul de muzica Open Ansbach cu putin timp inainte de explozie, a adaugat site-ul.

Peste 2.000 de persoane au fost evacuate de la festival dupa explozie, a declarat politia.

Deflagratia a fost provocata de un dispozitiv exploziv, a declarat reporterilor primarul din Ansbach. Un purtator de cuvant al Ministerului de Interne bavarez a afirmat ca explozia nu a fost un accident si pare sa fi fost intentionata.

Potrivit NBC News, care il citeaza pe Michael Konrad, purtator de cuvant al politiei din Nurenberg, persoana decedata ar fi fost cea care a declansat explozia.

Anterior, politia a evocat o "explozie cauzata de scurgeri de gaze" la Eugens Weinstube, un bar de vinuri, potrivit ziarului local "Nürnberger Nachrichten", citat de Deutsche Welle.

Echipaje de politie, salvare si pompieri au intervenit la fata locului, iar zona a fost izolata de fortele de ordine. Martori oculari afirma ca politistii sunt puternic inarmati.

Explozia a avut loc in mijlocul unui festival de muzica, acesta fiind anulat.

Ansbach se afla la aproximativ 144 de kilometri vest de Munchen - unde David Ali Sonboly, un germano-iranian in varsta de 18 ani, a comis un atac armat in masa vineri.

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Atacatorul sirian, care a ucis cu o maceta o femeie insarcinata si a ranit alte 2 persoane, oprit de un sofer cu BMW
Atacatorul sirian, care a ucis cu o maceta o femeie insarcinata si a ranit alte 2 persoane, oprit de un sofer cu BMW

Un refugiat sirian in varsta de 21 de ani a ucis o femeie cu o maceta si a ranit alte doua persoane in orasul Reutlingen, landul Baden-Wuerttemberg, din sud-vestul Germaniei, el fiind arestat de politie.

Atacatorul din Munchen si-a cumparat arma de pe internet si a pregatit masacrul timp de un an. A lasat un mesaj pe calculator
Atacatorul din Munchen si-a cumparat arma de pe internet si a pregatit masacrul timp de un an. A lasat un mesaj pe calculator

David Sonboly, adolescentul de 18 ani, care a ucis 9 persoane si a ranit alte 35 a planuit atacul armat din Munchen timp de un an, a dezvaluit politia germana.

Atac armat la Munchen. Atacatorul s-a inspirat de la Anders Breivik si a planificat
Atac armat la Munchen. Atacatorul s-a inspirat de la Anders Breivik si a planificat "baia de sange" pentru a se razbuna

Un nou atac violent, al treilea in ultimele 8 zile, zguduie Europa. De aceasta data, la Munchen, in Germania un individ cu probleme psihice a omorat 9 oameni si a ranit alti 21, dupa care s-a sinucis.

Recomandări
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul

Între timp, apărarea Ucrainei suferă din cauza stocurilor tot mai mici de muniție. Un ajutor substanțial este pe drum din Finlanda, stat care a aderat la NATO anul trecut.

PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei
PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei

După aproape aproape ore de discuții, coliția de Guvernare a decis luni seară că medicul Cătălin Cîrstoiu este candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.