Abaaoud planuia sa arunce in aer cartierul La Defense. Anuntul facut de presedintele Hollande, dupa intalnirea cu Obama

×
Codul embed a fost copiat

Alerta terorista maxima va ramane in vigoare la Bruxelles timp de o saptamana. Anuntul a fost facut luni seara, de premierul belgian. Totusi, masurile anuntate zilele trecute vor fi relaxate.
 

Prin urmare, incepand de miercuri, scolile si metroul vor reveni la program normal. Pe de alta parte, parchetul belgian a anuntat ca o a patra persoana a fost pusa sub acuzare pentru implicare in atentatele de la Paris. Nu este insa vorba de Salah Abdeslam, teroristul ce a fugit dupa atacurile din 13 noiembrie si care este in continuare vanat de politisti.

Citeste in aceasta stire:
-►Politia franceza a gasit arme si explozivi intr-un apartament din nordul Parisului
-►Bruxelles-ul ramane sub alerta maxima pana saptamana viitoare
-►Politia germana nu a gasit indicii ca Salah Abdeslam s-ar afla in Germania
-►Peste 1.200 perchezitii, soldate cu 165 de arestari si 230 de arme confiscate dupa atentatele din Paris
-►Barbat arestat luni in Belgia, inculpat marti pentru 'asasinate teroriste'
-► SUA si Franta au decis sa-si intensifice loviturile aeriene impotriva Statului Islamic
-►Procuror: Abaaoud intentiona sa se arunce in aer in cartierul de afaceri La Defense

UPDATE 21:00 - Franta si SUA intentioneaza sa-si intensifice loviturile aeriene impotriva gruparii jihadiste Statul Islamic (SI) in Siria si in Irak, a declarat marti presedintele francez Francois Hollande, intr-o conferinta de presa sustinuta alaturi de omologul sau american Barack Obama la Casa Alba, informeaza AFP. 'Am decis sa intensificam loviturile noastre aeriene in Siria si in Irak, sa extindem anvergura lor, sa intarim schimburile de informatii cu privire la tintele vizate', a declarat Hollande. Totodata, Hollande a afirmat ca Franta nu va interveni la sol in Siria, dar ca va sustine fortele locale care lupta impotriva gruparii SI. 'Franta nu va interveni la sol, fortele locale, pe care le ajutam deja de mai multe luni, sunt cele care vor face acest lucru, in timp ce noi vom intreprinde lovituri (aeriene) pentru a le permite acestor forte sa actioneze', a spus liderul francez.

De asemenea, presedintele francez a reiterat ca seful de stat sirian, Bashar al-Assad, trebuie sa paraseasca puterea cat mai repede posibil. 'Nu va voi da o data (pentru plecarea lui Assad), insa acest lucru trebuie sa se intample cat mai repede posibil', a spus Hollande.

Citește și
Stare de alerta in Belgia cover
Stare de alerta maxima in Bruxelles: pe strazi patruleaza soldati, iar oamenii stau in case. Marturiile romanilor din Belgia
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

UPDATE 20:45 - Jihadistul Abdelhamid Abaaoud, presupusul organizator al atentatelor de la 13 noiembrie din Paris, planificase sa se arunce in aer saptamana urmatoare intr-un nou atac in cartierul de afaceri La Defense, la vest de capitala franceza, a declarat marti procurorul din Paris, Francois Molins, relateaza AFP si DPA. Belgianul de origine marocana Abdelhamid Abaaoud a fost ucis pe 18 noiembrie in asaltul politiei impotriva unui apartament in care acesta se afla in Saint-Denis, la periferia nordica a Parisului. Potrivit procurorului Molins, anchetatorii au stabilit, de asemenea, ca Abaaoud 'a revenit la locul crimei dupa atacurile teroriste' din capitala franceza. Abaaoud intentiona sa comita un alt atac in cartierul de afaceri La Defense pe 18 sau 19 noiembrie, a precizat Molins. 

UPDATE 20:00 - Un barbat arestat luni in Belgia a fost inculpat marti pentru 'asasinate teroriste', ceea ce aduce la cinci numarul persoanelor plasate in arest preventiv in cadrul anchetei desfasurate pe teritoriul belgian dupa atentatele din 13 noiembrie de la Paris, soldate cu 130 de morti si 350 de raniti, relateaza AFP. 'Magistratul instructor specializat in materie de terorism a decis pe 24 noiembrie sa plaseze un individ sub mandat de arestare pentru participare la activitatile unui grup terorist si asasinate teroriste', a precizat Parchetul federal belgian, fara a divulga identitatea individului. Un alt suspect fusese inculpat luni in Belgia pentru participare la atentatele din Paris, in urma unei vaste operatiuni antiteroriste in regiunea Bruxelles si a orasului Liege, a anuntat Parchetul belgian. Pe de alta parte, potrivit DPA, Belgia a emis marti un mandat de arestare international pe numele lui Mohamed Abrini (30 de ani), in legatura cu atentatele de la Paris. Abrini a fost filmat pe 11 noiembrie la volanul unei masini care a fost folosita doua zile mai tarziu in timpul atacurilor teroriste din capitala Frantei. Ela fost surprins de camerele de luat vederi intr-o benzinarie din nordul Frantei alaturi de Salah Abdeslam, suspectul cheie in atentatele din 13 noiembrie. Intr-un apel la martori emis de politia federala belgiana, Mohamed Abrini este descris drept 'periculos si probabil inarmat'.

UPDATE 19:00 - Politia franceza a efectuat 1.233 de perchezitii, care au dus la arestarea a 165 de persoane si la confiscarea a 230 de arme, dupa instaurarea starii de urgenta in urma atentatelor de la Paris comise pe 13 noiembrie si soldate cu 130 de morti si peste 350 de raniti, a anuntat marti ministrul de interne francez, Bernard Cazeneuve, transmite AFP. Aproape jumatate dintre armele recuperate sunt 'arme lungi si arme de razboi', a precizat oficialul in fata deputatilor francezi. El a mentionat ca dupa atentate s-a luat decizia arestului la domiciliu in cazul a 266 de persoane, numar dublu decat cel inregistrat in primele opt luni ale anului. Numai in primele 48 de ore dupa atentate s-a adoptat masura arestului la domiciliu impotriva a 104 de 'indivizi care fac obiectul unei atentii speciale' din partea serviciilor de informatii franceze. Intrata in vigoare in noaptea de 13 spre 14 noiembrie, starea de urgenta din Franta a fost ulterior prelungita pana la finalul lunii februarie 2016. 'Masurile starii de urgenta trebuie puse in aplicare cu respectarea stricta a principiilor statului de drept; nu voi accepta nicio abatere de la aceste principii', a subliniat Cazeneuve, in contextul in care presa franceza a evocat in ultimele zile unele 'derapaje' din partea politiei.

UPDATE 18:30 - Politia germana a lansat marti, in nord-vestul tarii, o operatiune de cautare a lui Salah Abdeslam, suspect cheie in atentatele teroriste comise la Paris pe 13 noiembrie si soldate cu 130 de morti si peste 350 de raniti, dar a anuntat ca deocamdata nu a gasit indicii ca acesta s-ar afla in Germania, relateaza Reuters. Politistii germani au primit o informatie conform careia Abdeslam s-ar putea afla in zona localitatilor Minden si Lubbecke, din landul Renania de Nord-Westfalia. Salah Abdeslam (26 de ani), al carui frate Ibrahim s-a aruncat in aer in atacurile teroriste de la Paris, este urmarit dupa atentatele din capitala franceza. In calitate de cetatean francez, el poate calatori liber in tarile din spatiul Schengen, unde nu exista controale frontaliere.

Politia din orasul Bielefeld a anuntat ca a primit o informatie de la un martor, conform careia acesta a vazut o persoana care pare sa fie Salah Abdeslam. 'Dupa primele investigatii, pana acum nu exista niciun indiciu pentru a confirma suspiciunea. Desfasurarea de forte continua pentru moment', a spus un purtator de cuvant al politiei germane. Acesta a dezmintit informatia aparuta intr-un cotidian german potrivit careia o persoana ar fi fost arestata in urma operatiunii de marti a politiei germane in nord-vestul tarii.

Salah Adbeslam ar fi fost vazut joi seara in cartierul bruxellez Anderlecht, la bordul unui automobil de fabricatie franceza, conform presei belgiene. El ar fi fost zarit la inceputul serii de joi pe Chaussée de Ninove, in cartierul Anderlecht. Ulterior, si-ar fi abandonat masina in zona Gare du Midi din Bruxelles. Pe 15 noiembrie, Belgia a emis un mandat de arestare international pe numele lui Salah Abdeslam. Al treilea frate Abdeslam, identificat de presa drept Mohamed Abdeslam, a fost retinut pe 14 noiembrie si eliberat dupa doua zile de catre politia belgiana.

UPDATE 16:00 - Politia franceza a gasit marti arme si un kilogram de material exploziv intr-un apartament din localitatea Saint-Ouen, la periferia de nord a Parisului, scrie cotidianul Le Parisien. In timpul operatiunii, agentii au gasit doua pachete cu material exploziv, fiecare cantarind 500 de grame, fiind descoperite de asemenea detonatoare electrice si grenade defensive. Tot marti, fortele de securitate au perchezitionat sediile din sudul Frantei ale asociatiei Artigat, condusa de imamul salafist francez de origine siriana Olivier Corel, zis si 'emirul alb', si care se afla in atentia autoritatilor pentru legaturile sale cu jihadisti din zona orasului Toulouse.

UPDATE 8:30 Politia franceza examineaza cu atentia centura cu explozibil descoperita pe o strada din Paris. Surse din interiorul investigatiei au dezvaluit ca aceasta seamana foarte mult cu cele folosite de teroristii care au comis atentatele, relateaza BBC.

Ce este mai tulburator insa e faptul ca detonatorul centurii nu a fost gasit inca. "E posibil sa fi avut o problema de ordin tehnic cu centura", a declarat o sursa din politie pentru Reuters.

UPDATE 8:15 Departamentul de Stat al Statelor Unite a emis o alerta de calatorie in intreaga lume luni, avertizand cetatenii americani asupra "cresterii amenintarilor teroriste", informeaza Reuters si AFP.

Bruxelles-ul ramane sub alerta maxima pana saptamana viitoare

Locuitorii Bruxeles-ului sunt fortati sa se acomodeze unei realitati pana mai ieri de neconceput: soldati care patruleaza strazi aproape goale si vehicule blindate, amplasate in locuri ce in mod normal erau pline de oameni.

"Suntem in stare de alerta. Potentialele tinte raman centrele comerciale, strazile aglomerate si transportul in comun. Dar facem tot ce ne sta in putinta pentru ca situatia sa revina la normal. Operatiunile politiei continua", a declarat premierul belgian intr-o conferinta de presa.

Locuitoare: "Este o situatie ciudata. Insa presupun ca autoritatile stiu ce fac. Sper ca lucrurile nu vor ramane asa prea mult timp fiindca totul este blocat."

Aseara, premierul belgian a anuntat ca alerta pentru regiunea Bruxelles va ramane in vigoare pana cel putin lunea viitoare. Totusi guvernul a decis sa relaxeze unele masuri, pentru ca viata sa poata reveni treptat la normal.

Charles Michel, premierul belgian: "Scolile vor fi redeschise incepand de miercuri, insa vor beneficia de efective de securitate sporite. Si metroul va functiona incepand de miercuri, desi este posibil ca reluarea activitatii sa se faca gradual."

Desi gradinitele si cresele vor fi redeschise, multi parinti spun ca prefera sa isi tina copiii acasa.

Locuitor: "Iesim la plimbare doar dimineata. Ne facem cumparaturile dimineata si dupa lasarea intunericului stam in casa."

Totodata, o parte din evenimetele publice programate pentru zilele urmatoare vor fi anulate. Premierul le-a cerut belgienilor sa ramana calmi, dar sa fie cu ochii in patru, evocand din nou pericolul unui atac terorist "iminent si feroce".

Locuitoare: "Tuturor ne este teama, pentru copiii nostru, pentru noi insine, pentru vietile noastre. Ne este teama sa folosim mijloacele de transport in comun."

Parchetul belgian a anuntat ca unul dintre cei 16 indivizi arestati in urma raidurilor de duminica noapte a fost inculpat pentru participare la activitati teroriste si implicare in atacurile de la Paris. Salah Abdeslam, teroristul care a reusit sa fuga dupa atacurile de la Paris, este in continuare vanat de fortele speciale belgiene.

Existau temeri ca inca are atasata centura cu explozibil. Lucrurile ar putea totusi sa nu stea asa. Un maturator a gasit un obiect ce seamana cu o centura cu explozibil intr-o pubela dintr-o suburbie a Parisului. Politisti francezi stiu ca Abdeslam a trecut pe acolo dupa atentate, inainte de a parasi Franta.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Operatiuni antiteroriste in Belgia. Politia a inchis mai multe strazi, iar sapte persoane au fost arestate
Operatiuni antiteroriste in Belgia. Politia a inchis mai multe strazi, iar sapte persoane au fost arestate

Duminica seara, fortele de ordine din Belgia au declansat o operatiune antiterorista de amploare, chiar in centrul Capitalei.

Stare de alerta maxima in Bruxelles: pe strazi patruleaza soldati, iar oamenii stau in case. Marturiile romanilor din Belgia
Stare de alerta maxima in Bruxelles: pe strazi patruleaza soldati, iar oamenii stau in case. Marturiile romanilor din Belgia

Belgia este in stare de alerta terorista maxima, din cauza unei "amenintari iminente", dupa cum spun autoritatile.

Marturia dramatica a primului politist care a ajuns la locul atacurilor din Paris: Mama unei victime a sunat 2 ore incontinuu
Marturia dramatica a primului politist care a ajuns la locul atacurilor din Paris: Mama unei victime a sunat 2 ore incontinuu

Belgia a ridicat la maximum nivelul sau de alerta anti-terorista, ceea ce inseamna "o amenintare imediata".

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.