Medicii straini, dupa ce au facut turul spitalelor. "Cea mai mare catastrofa intalnita in 20 de ani de experienta in arsuri"

×
Codul embed a fost copiat

Echipe de chirurgi, anestezisti si specialisti in terapie intensiva din Franta, Belgia, Anglia, Norvegia, Turcia si Israel au facut turul spitalelor in aceste zile si au evaluat pacientii raniti in tragedia de la Colectiv.

Asa au fost decise transferurile si tot asa strainii au putut vedea amploarea tragediei. Concluziile au fost trase intr-o singura directie: nicio tara din Europa nu ar fi fost pregatita sa gestioneze mai bine un numar atat de mare de pacienti. In zilele urmatoare, alti raniti ar putea pleca la clinici din Germania si Franta.

Abia dupa cateva zile, in care s-au dedicat trup si suflet, medicii nostri au primit ajutor de la colegii lor din Franta, Belgia, Anglia, Norvegia, Turcia si Israel.

Medicul Cristian Radu e stabilit in Germania. A venit sa ajute, alaturi de colegii sai, si se pregateste acum sa duca o parte dintre raniti in clinicile germane si franceze.

Cristian Radu: "Am vazut aproximativ 50 de pacienti, multi dintre ei intr-o stare buna. Din ce am vazut, ultimele 10 zile au fost tragice pentru acesti doctori, pentru ca au lucrat atat de mult si practic ceea ce vrem sa facem acum este sa-i ajutam, nu sa facem ceva diferit."

Citește și
Ciprian Isacu
Un medic stabilit in Franta ii lauda pe doctorii din Romania. "Trebuie sa fiti mandri ca ii aveti"
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Impreuna cu Cristian a venit si Mattias.

Mattias Missburgh, medic specialist in traumatologie: "Sunt unul dintre traumatologi si doctor fizician. Ce au facut ei in ultimele 10 zile este uimitor. Ceea ce am vazut noi in ultimele doua zile a fost fascinant. "

Profesorul Ahmet Cinar Yasti este originar din Turcia. A venit inca de saptamana trecuta ca sa opereze o tanara turcoaica ranita in incendiu. A fost marcat de ceea ce a gasit aici si s-a oferit sa opereze cot la cot cu medicii romani pe care ii considera profesionisti.

Ahmet Cinar Yasti, medic chirurg: "Este cea mai mare tragedie, cel mai catastrofic eveniment pe care l-am vazut, de care am auzit in cei 20 de ani de experienta in arsuri. Este traumatizant si dificil pentru orice tara din lume. Ni se pare mai eficient sa ii operam aici."

Medicii englezi au venit cu aparatura, pentru ca cea pe care o avem nu e suficienta unui numar atat de mare de victime. Specialista in chirurgie plastica, doctor Sarah Pape a decis ca poate duce in Marea Britanie noua pacienti, din care unul nu a putut sa mai lupte.

Sarah Pape, medic chirurg: "Nu pot garanta ca sunt sanse mai mari de supravietuire in cazul unui transfer. Doar facilitatile contribuie la supravietuirea pacientilor. Multi pacienti mor din cauza arsurilor, din cauza severitatii ranilor, iar calitatea ingrijirii s-ar putea sa nu se schimbe."

In zilele urmatoare, noi echipe de medici francezi ar putea sa dea celor romani o mana de ajutor.

Ambasadorul Germaniei: Specialistii germani apreciaza profund realizarile medicilor romani

Ambasadorul Germaniei in Romania, Werner Hans Lauk, a declarat, marti, ca medicii specialisti germani prezenti la Bucuresti au apreciat profund realizarile "excelente" ale medicilor romani in cazul victimelor incendiului de la clubul Colectiv.

"Autoritatile romane din domeniul sanitar se afla in fata unor provocari majore atat din partea medicilor, cat si din partea personalului medical lucru care a fost apreciat in mod clar si limpede de catre specialistii germani prezenti la Bucuresti, care au considerat ca personalul medical, medicii romani au prestat eforturi enorme, realizarile lor fiind excelente si fiind profund apreciate de acestia", a declarat ambasadorul Germaniei, in cadrul unui eveniment organizat la resedinta sa.

El a amintit ca in aceste zile a fost prezenta la Bucuresti o echipa de medici germani care au evaluat gradul de transportabilitate a ranitilor si au decis transferarea unora dintre acestia in spitale din Germania.
 

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
"Lasati-ne sa ii tratam pe acesti tineri. Dupa ce terminam, puteti sa ne ardeti in piata publica". Mesajul transmis de MS

Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Dorel Sandesc a facut un apel catre cei care au criticat medicii, in contextul tragediei din clubul Colectiv, sa-si inceteze pentru moment atacurile si sa ii lase pe acestia sa lucreze.

Un medic stabilit in Franta ii lauda pe doctorii din Romania.
Un medic stabilit in Franta ii lauda pe doctorii din Romania. "Trebuie sa fiti mandri ca ii aveti"

Medicul Ciprian Isacu, sef al Sectiei de arsi de la Centrul Spitalicesc Universitar din Bordeaux, a declarat luni ca personalul medical din Romania a actionat ca la carte in cazul pacientilor de la clubul Colectiv.

Romanul care le-a dat autoritatilor de la Bucuresti o lectie. A convins singur 5 medici norvegieni sa-i ajute pe raniti
Romanul care le-a dat autoritatilor de la Bucuresti o lectie. A convins singur 5 medici norvegieni sa-i ajute pe raniti

In timp ce autoritatile de la Bucuresti se incurca in balbe, un tanar roman, stabilit in Norvegia, ne da tuturor o lectie. Fara sa il roage nimeni, Pavel Popescu a simtit nevoia sa bata la usa unui spital din Bergen si sa ceara ajutor.

Recomandări
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite

Preşedintele francez Emmanuel Macron a pledat joi pentru o apărare europeană mai puternică şi mai integrată.

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1
Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1

Potrivit News.ro, procurorii au decis, joi, trimiterea în judecată a primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, care este acuzată de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Ce ar fi provocat gaura misterioasă care a apărut în oraşul prahovean Slănic. „Nimeni nu știe ce e dedesubt”
Ce ar fi provocat gaura misterioasă care a apărut în oraşul prahovean Slănic. „Nimeni nu știe ce e dedesubt”

Este alertă la Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.