Medicii straini, dupa ce au facut turul spitalelor. "Cea mai mare catastrofa intalnita in 20 de ani de experienta in arsuri"
Echipe de chirurgi, anestezisti si specialisti in terapie intensiva din Franta, Belgia, Anglia, Norvegia, Turcia si Israel au facut turul spitalelor in aceste zile si au evaluat pacientii raniti in tragedia de la Colectiv.
Asa au fost decise transferurile si tot asa strainii au putut vedea amploarea tragediei. Concluziile au fost trase intr-o singura directie: nicio tara din Europa nu ar fi fost pregatita sa gestioneze mai bine un numar atat de mare de pacienti. In zilele urmatoare, alti raniti ar putea pleca la clinici din Germania si Franta.
Abia dupa cateva zile, in care s-au dedicat trup si suflet, medicii nostri au primit ajutor de la colegii lor din Franta, Belgia, Anglia, Norvegia, Turcia si Israel.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Medicul Cristian Radu e stabilit in Germania. A venit sa ajute, alaturi de colegii sai, si se pregateste acum sa duca o parte dintre raniti in clinicile germane si franceze.
Cristian Radu: "Am vazut aproximativ 50 de pacienti, multi dintre ei intr-o stare buna. Din ce am vazut, ultimele 10 zile au fost tragice pentru acesti doctori, pentru ca au lucrat atat de mult si practic ceea ce vrem sa facem acum este sa-i ajutam, nu sa facem ceva diferit."
Impreuna cu Cristian a venit si Mattias.
Mattias Missburgh, medic specialist in traumatologie: "Sunt unul dintre traumatologi si doctor fizician. Ce au facut ei in ultimele 10 zile este uimitor. Ceea ce am vazut noi in ultimele doua zile a fost fascinant. "
Profesorul Ahmet Cinar Yasti este originar din Turcia. A venit inca de saptamana trecuta ca sa opereze o tanara turcoaica ranita in incendiu. A fost marcat de ceea ce a gasit aici si s-a oferit sa opereze cot la cot cu medicii romani pe care ii considera profesionisti.
Ahmet Cinar Yasti, medic chirurg: "Este cea mai mare tragedie, cel mai catastrofic eveniment pe care l-am vazut, de care am auzit in cei 20 de ani de experienta in arsuri. Este traumatizant si dificil pentru orice tara din lume. Ni se pare mai eficient sa ii operam aici."
Medicii englezi au venit cu aparatura, pentru ca cea pe care o avem nu e suficienta unui numar atat de mare de victime. Specialista in chirurgie plastica, doctor Sarah Pape a decis ca poate duce in Marea Britanie noua pacienti, din care unul nu a putut sa mai lupte.
Sarah Pape, medic chirurg: "Nu pot garanta ca sunt sanse mai mari de supravietuire in cazul unui transfer. Doar facilitatile contribuie la supravietuirea pacientilor. Multi pacienti mor din cauza arsurilor, din cauza severitatii ranilor, iar calitatea ingrijirii s-ar putea sa nu se schimbe."
In zilele urmatoare, noi echipe de medici francezi ar putea sa dea celor romani o mana de ajutor.
Ambasadorul Germaniei: Specialistii germani apreciaza profund realizarile medicilor romani
Ambasadorul Germaniei in Romania, Werner Hans Lauk, a declarat, marti, ca medicii specialisti germani prezenti la Bucuresti au apreciat profund realizarile "excelente" ale medicilor romani in cazul victimelor incendiului de la clubul Colectiv.
"Autoritatile romane din domeniul sanitar se afla in fata unor provocari majore atat din partea medicilor, cat si din partea personalului medical lucru care a fost apreciat in mod clar si limpede de catre specialistii germani prezenti la Bucuresti, care au considerat ca personalul medical, medicii romani au prestat eforturi enorme, realizarile lor fiind excelente si fiind profund apreciate de acestia", a declarat ambasadorul Germaniei, in cadrul unui eveniment organizat la resedinta sa.
El a amintit ca in aceste zile a fost prezenta la Bucuresti o echipa de medici germani care au evaluat gradul de transportabilitate a ranitilor si au decis transferarea unora dintre acestia in spitale din Germania.