Analiza AP: Milioane de cetateni din Balcani, afectati de expunerea la bancile din Grecia. Tara cea mai expusa la criza elena

Grecia, Grexit - GETTY

Milioane de cetateni din Serbia, Albania, Bulgaria, Macedonia si Romania au in tarile lor depozite la subsidiare ale bancilor elene, astfel incat regiunea Balcanilor se afla in prima linie a crizei din Grecia, potrivit unei analize realizata de AP.

Desi masura limitarii retragerilor din bancomate aplicata in Grecia nu a fost extinsa la subsidiarele din Balcani, depozitele s-ar putea afla intr-o situatie riscanta, daca bancile-mama intra in faliment. Pentru a preveni evolutiile negative, multe state balcanice au adoptat masuri care impiedica subsidiarele sa trimita bani bancilor-mama din Grecia, relateaza Agerpres.

In plus, unele tari din regiune au legaturi semnificative comerciale si de afaceri cu Grecia, care ar putea fi in pericol, daca situatia Atenei se inrautateste. Cea mai expusa la criza din Grecia este, in opinia AP, Bulgaria. Cele patru mari banci din Grecia - National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank si Eurobank - detin 23% din totalul activelor bancare din Bulgaria, in timp ce in Romania proportia este de circa 12%.

Daca bancile elene se prabusesc, depozitele clientilor si economiile lor ar putea fi afectate, iar Guvernul bulgar ar putea fi nevoit sa intervina pentru a le salva. De asemenea, aproximativ 7% din exporturile Bulgariei merg catre Grecia. Partea buna este ca Bulgaria, membra a Uniunii Europene, are un nivel scazut al datoriei, iar sistemul bancar este stabil.

In Romania, doua dintre bancile elene sunt in topul celor mai mari zece institutii financiare. Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a dat asigurari ca bancile pot face fata evolutiilor negative si au un nivel ridicat al solvabilitatii. Ele sunt supervizate de BNR si respecta legislatia romana.

Citește și
grecia - stiri
Reportaj Stirile ProTV din Atena. Care este atmosfera dupa referendum: "Mai am 15 euro. Nu stiu ce ma fac fara card"
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

In ceea ce priveste legaturile comerciale dintre Romania si Grecia, acestea nu sunt semnificative. Macedonia a ordonat bancilor sale sa-si retraga banii din institutiile elene de creditare si a impus 'masuri preventive' pentru a limita iesirile de capital catre vecina sa din sud, afectata de turbulente. Cele doua banci elene prezente in Macedonia detin 22% din totalul activelor bancare. Cetatenii nu pot achizitiona obligatiuni elene in aceasta perioada.

Banca Centrala a Serbiei a limitat tranzactiile subsidiarelor bancilor elene cu bancile-mama si a extins supervizarea subsidiarelor. Institutia a dat asigurari ca subsidiarele au un nivel adecvat al lichiditatilor si al rezervelor, care pot fi utilizate in caz de nevoie. Serbia, din cauza nivelului relativ ridicat al datoriei publice si a deficitului, s-ar putea confrunta cu dificultati, daca va trebui sa salveze subsidiarele bancilor elene.

Trei dintre cele 16 banci comerciale care opereaza in Albania sunt din Grecia. Autoritatile au dat asigurari ca nu se vor propaga efectele turbulentelor din statul elen, dar Albania s-ar putea, de asemenea, confrunta cu dificultati daca va trebui sa salveze subsidiarele bancilor grecesti si ar putea fi afectata de declinul legaturilor comerciale cu Grecia.

Desi nu exista banci elene cu operatiuni in Slovenia, acest stat membru al zonei euro este expus la criza din Grecia prin finantarea pachetului de asistenta financiara acordat Atenei. Ajutorul direct se ridica la 264 de milioane de euro, iar imprumuturile garantate la 661 milioane de euro.
Ministrul sloven de Externe, Karl Erjavec, a afirmat recent ca este greu de crezut ca tara sa va primi vreodata inapoi banii imprumutati Greciei, care se ridica la 3,2% din PIB-ul tarii, cel mai ridicat nivel in randul tarilor din zona euro.
 

Articol recomandat de sport.ro
BREAKING NEWS El va fi antrenorul Barcelonei în sezonul următor!
BREAKING NEWS El va fi antrenorul Barcelonei în sezonul următor!
Citește și...
Cum este afectata Romania de situatia din Grecia. Teodorovici:
Cum este afectata Romania de situatia din Grecia. Teodorovici: "Singura chestiune este legata de finantarea in piata"

Autoritatile au luat in calcul riscul unui cost mai mare in ceea ce priveste finantarea Romaniei in piata, avand in vedere situatia din Grecia, a declarat, marti, ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici.

Reportaj Stirile ProTV din Atena. Care este atmosfera dupa referendum:
Reportaj Stirile ProTV din Atena. Care este atmosfera dupa referendum: "Mai am 15 euro. Nu stiu ce ma fac fara card"

Dupa vot si un sirtaki in piata Syntagma, grecii s-au intors la grijile de dinainte de referendum.

Povestea unei fotografii care a facut inconjurul lumii. De ce plangea un batran din Grecia in fata bancii
Povestea unei fotografii care a facut inconjurul lumii. De ce plangea un batran din Grecia in fata bancii

Imaginea unui pensionar din Salonic care plange in fata bancii a devenit un adevarat simbol al crizei prin care trece Grecia, iar AFP a descoperit povestea lui.

Recomandări
VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală
VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală

Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu, Ioana Ancuța Popoviciu, care a provocat furia familiei victimelor după ce a întrebat dacă tânărul mort în accident e în sală, a fost protagonista unui moment foarte bizar, miercuri.

Dmitro Kuleba: Era păcii în Europa s-a încheiat. Trebuie să-şi sporească apărarea
Dmitro Kuleba: Era păcii în Europa s-a încheiat. Trebuie să-şi sporească apărarea

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, salută pachetul de ajutor din partea SUA în valoare de 61 miliarde de dolari.

 

Marcel Ciolacu: „Locul domnului Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5”
Marcel Ciolacu: „Locul domnului Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5”

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri, că locul lui Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5, el precizând că nu va negocia cu acesta pentru retragerea din cursa electorală.