Analiza AP: Milioane de cetateni din Balcani, afectati de expunerea la bancile din Grecia. Tara cea mai expusa la criza elena
Milioane de cetateni din Serbia, Albania, Bulgaria, Macedonia si Romania au in tarile lor depozite la subsidiare ale bancilor elene, astfel incat regiunea Balcanilor se afla in prima linie a crizei din Grecia, potrivit unei analize realizata de AP.
Desi masura limitarii retragerilor din bancomate aplicata in Grecia nu a fost extinsa la subsidiarele din Balcani, depozitele s-ar putea afla intr-o situatie riscanta, daca bancile-mama intra in faliment. Pentru a preveni evolutiile negative, multe state balcanice au adoptat masuri care impiedica subsidiarele sa trimita bani bancilor-mama din Grecia, relateaza Agerpres.
In plus, unele tari din regiune au legaturi semnificative comerciale si de afaceri cu Grecia, care ar putea fi in pericol, daca situatia Atenei se inrautateste. Cea mai expusa la criza din Grecia este, in opinia AP, Bulgaria. Cele patru mari banci din Grecia - National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank si Eurobank - detin 23% din totalul activelor bancare din Bulgaria, in timp ce in Romania proportia este de circa 12%.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Daca bancile elene se prabusesc, depozitele clientilor si economiile lor ar putea fi afectate, iar Guvernul bulgar ar putea fi nevoit sa intervina pentru a le salva. De asemenea, aproximativ 7% din exporturile Bulgariei merg catre Grecia. Partea buna este ca Bulgaria, membra a Uniunii Europene, are un nivel scazut al datoriei, iar sistemul bancar este stabil.
In Romania, doua dintre bancile elene sunt in topul celor mai mari zece institutii financiare. Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a dat asigurari ca bancile pot face fata evolutiilor negative si au un nivel ridicat al solvabilitatii. Ele sunt supervizate de BNR si respecta legislatia romana.
In ceea ce priveste legaturile comerciale dintre Romania si Grecia, acestea nu sunt semnificative. Macedonia a ordonat bancilor sale sa-si retraga banii din institutiile elene de creditare si a impus 'masuri preventive' pentru a limita iesirile de capital catre vecina sa din sud, afectata de turbulente. Cele doua banci elene prezente in Macedonia detin 22% din totalul activelor bancare. Cetatenii nu pot achizitiona obligatiuni elene in aceasta perioada.
Banca Centrala a Serbiei a limitat tranzactiile subsidiarelor bancilor elene cu bancile-mama si a extins supervizarea subsidiarelor. Institutia a dat asigurari ca subsidiarele au un nivel adecvat al lichiditatilor si al rezervelor, care pot fi utilizate in caz de nevoie. Serbia, din cauza nivelului relativ ridicat al datoriei publice si a deficitului, s-ar putea confrunta cu dificultati, daca va trebui sa salveze subsidiarele bancilor elene.
Trei dintre cele 16 banci comerciale care opereaza in Albania sunt din Grecia. Autoritatile au dat asigurari ca nu se vor propaga efectele turbulentelor din statul elen, dar Albania s-ar putea, de asemenea, confrunta cu dificultati daca va trebui sa salveze subsidiarele bancilor grecesti si ar putea fi afectata de declinul legaturilor comerciale cu Grecia.
Desi nu exista banci elene cu operatiuni in Slovenia, acest stat membru al zonei euro este expus la criza din Grecia prin finantarea pachetului de asistenta financiara acordat Atenei. Ajutorul direct se ridica la 264 de milioane de euro, iar imprumuturile garantate la 661 milioane de euro.
Ministrul sloven de Externe, Karl Erjavec, a afirmat recent ca este greu de crezut ca tara sa va primi vreodata inapoi banii imprumutati Greciei, care se ridica la 3,2% din PIB-ul tarii, cel mai ridicat nivel in randul tarilor din zona euro.
Sursa: Agerpres
Etichete: grecia, romania, turisti, criza, referendum, Grexit,
Dată publicare:
07-07-2015 22:27