Soiul de cartofi cu care fermierii din Romania au dat lovitura. Se vand la pret dublu si sunt la mare cautare in restaurante

Ultimul update: Miercuri 25 Noiembrie 2015 07:01
Data publicarii: Duminica 25 Octombrie 2015 00:00
Categorie: Financiar

Originar din Peru si Bolivia, cartoful violet castiga tot mai mult teren in Romania. Agricultorii il cultiva pentru ca se vinde de mai scump decat soiul obisnuit, iar clientii il cumpara pentru calitatile sale nutritive.

Cartoful mov e bogat in antioxidanti si nu ingrasa la fel de mult ca cel galben sau rosu. In plus, coloreaza in mod inedit mancarea.

Un agricultor din Targu Secuiesc cultiva cartofi de peste 20 de ani. Anul trecut a insamantat si un hectar cu soiul mov despre care auzise ca e tot mai cautat. A vandut toata productia la pret dublu fata de soiul obisnuit, asa ca anul acesta s-a extins pe trei hectare.

Mihail Mucsi, agricultor: "Este evitat de gandacul de Colorado, e un fenomen bun pentru ca nu tratam atat de mult"

Fermierul si-a asigurat desfacerea intr-un supermarket care ii distribuie marfa in toata tara. Un kilogram si jumatate costa la raft 6 lei. Se vinde tot, de cand clientii au aflat care sunt beneficiile cartofului violet: bogat in antioxidanti si vitamine si slab in calorii.

Afacerea cu care un crescator de animale din Cluj a dat lovitura. Produsele lui sunt la mare cautare in toata Europa

Florentina Stroe, inginer horticultor: "Din punct de vedere a activitatii antioxidante s-a constat ca au o putere de 5 pana la 10 ori mai mare decat cartofii albi si cartofii rosii."

Si un pomicultor din Voinesti - Dambovita a renuntat la afacerea cu mere ca sa cultive cartofi violet.

Gabriel Oncescu, agricultor: "Fiind foarte sanatosi, m-am gandit la calitatea lor gustativa, cu putere medicamentoasa, toata lumea vorbeste ca sunt foarte sanatosi, anticancerigeni, productie buna la hectar."

Cartoful mov e preferat si de bucatarii restaurantelor cu pretentii. Se fierbe mai usor, iar pigmentul da preparatelor un aspect inedit.

Desi seamana cu o prajitura cu fructe de padure este de fapt piure de cartofi mov, iar aici este supa crema de cartofi mov, un adevarat spectacol in farfurie.

Attila Bajzat, bucatar: "Se pot face aceleasi preparate ca si din cartofii obisnuiti. Au textura mai cremoasa decat ceilalti cartofi, din cauza asta ne place foarte mult sa-i folosim la bucatarie."

Cartoful mov a fost prima data cultivat in Peru si Bolivia. Culoarea violet a cartofului e data de continutul ridicat de antocianine, substanta activa ce se regaseste si la fructele de padure si care este recunoscuta ca avand un puternic efect de prevenire a cancerului.

"Mina de aur" pentru fermierii romani. Fructele care rezista la seceta, nu necesita investitii si se vand cu 30 de lei/kg

Pensia facultativa

Câți români au optat pentru o pensie facultativă și ce beneficii au

Cursul anunțat de BNR pentru 20 octombrie 2017

NYT: România, țara cu cea mai rapidă creștere economică, s-ar putea îndrepta spre dezastru

Taxa introdusă peste noapte de Guvern. Măririle de salarii cu 30% promise în campanie vor fi de fapt creșteri cu câțiva lei

MedLife cumpără divizia de servicii medicale Polisano

Ionuț Mișa: Probabil că toate solicitările medicilor nu vor fi acoperite niciodată

Ionut Misa, ministrul finantelor

Taxă de solidaritate de 2%, anunţată de ministrul Finanţelor. De vină ar fi UE

Românii şi alţi imigranţi din Italia produc mai mult decât toată economia Ungariei

Protecţia Consumatorului controlează băncile care au dat credite în CHF

Premierul Tudose: Parteneriat economic între o firmă românească și una dintre cele mai mari companii din lume

Ikea a obţinut autorizaţia de construire pentru cel de-al doilea magazin. Când va fi deschis

Femeie de serviciu de la Primăria Târgu Jiu, mai bine plătită ca un profesor