Recuperatorii de credite restante ar putea fi taxati cu 85% din sumele incasate. Cum vrea o senatoare sa-i ajute pe datornici

Ultimul update: Miercuri 17 Decembrie 2014 07:03
Data publicarii: Duminica 14 Decembrie 2014 20:20
Categorie: Financiar

Pentru ca tot mai multi romani se simt hartuiti de recuperatorii de credite, o senatoare propune impozitarea cu 85 la suta a fiecarei datorii recuperate de aceste companii.

Masura le-ar opri avantul, sustin avocatii, in timp ce firmele de recuperare nu cred ca proiectul va fi aprobat. Initiatoarea spune ca 3 milioane si jumatate de romani sunt in acest moment in procedura de executare silita sau recuperare.

"Vreti sa va dau banii pe apartamentul ipotecat care este al fostilor mei socri si-mi cereti 8.000 de euro in trei luni?! Pai eu nu bat, n-am tiparnita de euro", spune revoltata doamna Gabriela, care spune ca se simte hartuita de recuperatori.

Gabriela Mihaila: "Recunosc ca am luat o suma de la o banca si doresc sa ii dau inapoi. Lasa-ma sa o fac! Dar nu incerca sa ma santajezi, pentru ca ulterior tu sa obtii de la mine dobanzi calculate abuziv, penalitati calculate abuziv, comisionul de risc pe care eu vreau sa fie scazut din datorie pentru ca l-am platit timp de 6 ani si jumatate."

Ca ea sunt peste un milion de romani considerati rau-platnici, care s-au trezit dati pe mana celor 30 de firme de recuperare de la noi, in ultimele 3 luni. Asta dupa ce bancile la care aveau credite le-au vandut dosarele cu 10-15 % din suma, ca sa scape de imprumuturi neperformante.

Evacuari cu scandal in Galati. Chiriasii unui bloc al primariei au fost evacuati din cauza datoriilor

Adrian Cuculis, avocat: "Din momentul cesiunii, dobanzile continua sa curga in mana SRL-ului ca si cum ar fi o institutie bancara. Legea care guverneaza activitatea bancara interzice o asemenea activitate".

Asa ca dobanzile percepute de firmele recuperatoare ar fi ilegale, potrivit avocatilor. Acestia critica si faptul ca prin cedarea unui contract bancar care o astfel de societate, banca incalca dreptul clientului la protectia datelor cu caracter personal.

Ca sa opreasca agresivitatea recuperatorilor, o senatoare vrea sa impoziteze cu 85% orice creanta bancara recuperata de la persoane fizice.

Steliana Miron, senator: "Am incercat sa gasim un amendament ca sa venim in sprijinul celor 3,5 milioane de romani care se afla in executare silita. Aceasta initiativa este pentru a descuraja firmele de recuperari creante."

Executarile silite si recuperarile de creante au crescut cu 50% anul acesta fata de anul trecut. Potrivit cifrelor oficiale, companiile de recuperare au anuntat profituri uriase. Exista insa si recuperatori, putin la numar, care negociaza cu solutii personalizate si reduceri masive, usurand situatia celui indatorat.

Cum au ajuns 100.000 de romani cu conturile blocate inainte de Sarbatori.

Cum au ajuns 100.000 de romani cu conturile blocate inainte de Sarbatori. "Nu ne-am permis sa platim datoriile"

tir

UNTRR: Rovinieta s-ar putea scumpi cu 200% pentru unele autovehiculele

Leul se apreciază ușor, dar rămâne la una dintre cele mai scăzute valori din istorie în raport cu euro

Ce salarii vor mai crește în perioada următoare la stat

Casele se vor ieftini în următorii 2 ani, anunță experții

Shinzo Abe a venit la București cu zeci de oameni de afaceri. Planul de investiții al Japoniei în România

Leul, prima victimă a crizei politice. Analiști: ”Investitorii au cerut mai mult pentru a compensa riscul”

santier naval

Statul răscumpără un colos al industriei românești, vândut în 1997 sud-coreenilor

Cel mai slab leu din istorie. Euro atinge un nou maxim istoric, pe fondul crizei politice

Unul dintre cele mai puternice branduri din Europa ajunge la chinezi. Retailerul, prezent și în România

Românii care își țin banii la bancă pierd din sumele depuse din cauza comisioanelor

Cozi interminabile la plata impozitelor, în Timișoara și Arad: ”După aceea primim penalizări”

Banii viitorului vin din Asia. Tot mai multe bănci centrale își țin rezervele în această monedă