Recuperatorii de credite restante ar putea fi taxati cu 85% din sumele incasate. Cum vrea o senatoare sa-i ajute pe datornici

Ultima actualizare: 17-12-2014 07:03

Pentru ca tot mai multi romani se simt hartuiti de recuperatorii de credite, o senatoare propune impozitarea cu 85 la suta a fiecarei datorii recuperate de aceste companii.

Masura le-ar opri avantul, sustin avocatii, in timp ce firmele de recuperare nu cred ca proiectul va fi aprobat. Initiatoarea spune ca 3 milioane si jumatate de romani sunt in acest moment in procedura de executare silita sau recuperare.

"Vreti sa va dau banii pe apartamentul ipotecat care este al fostilor mei socri si-mi cereti 8.000 de euro in trei luni?! Pai eu nu bat, n-am tiparnita de euro", spune revoltata doamna Gabriela, care spune ca se simte hartuita de recuperatori.

Gabriela Mihaila: "Recunosc ca am luat o suma de la o banca si doresc sa ii dau inapoi. Lasa-ma sa o fac! Dar nu incerca sa ma santajezi, pentru ca ulterior tu sa obtii de la mine dobanzi calculate abuziv, penalitati calculate abuziv, comisionul de risc pe care eu vreau sa fie scazut din datorie pentru ca l-am platit timp de 6 ani si jumatate."

Ca ea sunt peste un milion de romani considerati rau-platnici, care s-au trezit dati pe mana celor 30 de firme de recuperare de la noi, in ultimele 3 luni. Asta dupa ce bancile la care aveau credite le-au vandut dosarele cu 10-15 % din suma, ca sa scape de imprumuturi neperformante.

Adrian Cuculis, avocat: "Din momentul cesiunii, dobanzile continua sa curga in mana SRL-ului ca si cum ar fi o institutie bancara. Legea care guverneaza activitatea bancara interzice o asemenea activitate".

Asa ca dobanzile percepute de firmele recuperatoare ar fi ilegale, potrivit avocatilor. Acestia critica si faptul ca prin cedarea unui contract bancar care o astfel de societate, banca incalca dreptul clientului la protectia datelor cu caracter personal.

Ca sa opreasca agresivitatea recuperatorilor, o senatoare vrea sa impoziteze cu 85% orice creanta bancara recuperata de la persoane fizice.

Steliana Miron, senator: "Am incercat sa gasim un amendament ca sa venim in sprijinul celor 3,5 milioane de romani care se afla in executare silita. Aceasta initiativa este pentru a descuraja firmele de recuperari creante."

Executarile silite si recuperarile de creante au crescut cu 50% anul acesta fata de anul trecut. Potrivit cifrelor oficiale, companiile de recuperare au anuntat profituri uriase. Exista insa si recuperatori, putin la numar, care negociaza cu solutii personalizate si reduceri masive, usurand situatia celui indatorat.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO