Cum putea fi prevenit sfarsitul dramatic al femeii care s-a aruncat de pe un bloc din Capitala. Cele trei greseli comise

×
Codul embed a fost copiat

"In doar cativa ani mi-am pierdut tatal, fiica, iar acum sotia. Nu mai pot!". Asa isi incepe marturia dureroasa sotului femeii care s-a prabusit de pe un bloc aflat pe Calea Victoriei.

Barbatul i-a fost alaturi pana in ultima secunda. Nu s-a dezlipit de langa ea aproape 40 de ore. A incercat sa-i daruiasca florile cumparate de ziua ei, i-a spus ca o iubeste si ca nu vrea sa o piarda. In zadar. Zadarnice au fost si eforturile facute de autoritati. Inainte de a urca la etajul 8, Elena a marturisit ca isi va reintalni fiica moarta de cancer si si-a respectat promisiunea. Va avertizam ca urmeaza marturii cu un puternic impact emotional.

Vineri seara, ora 18.45. Rudelor si prietenilor femeii care sta pe marginea blocului li s-a taiat respiratia. Echipajele de urgenta, spectatori, reporteri ori trecatori au incremenit. Elena s-a prabusit in ciuda eforturilor de a o salva facute de zeci de oameni. Unii au pierdut o prietena, altii pur si simplu au asistat la o tragedie. Din pacate, intre cei care au fost martorii acestui episod dureros s-a aflat si sotul femeii.

Totul a inceput cu 35 de ore inainte de acest moment teribil. Joi dimineata, de Sfintii Imparati. Barbatul povesteste ca parea o zi ca oricare alta. S-au imbratisat inainte ca ea sa plece spre munca, iar el spre piata. Voia sa-i faca o surpriza, sa-i ia un buchet mare de flori de ziua numelui. Pe drum l-a sunat cineva de la politie ca sa-i spuna ca Elena lui e pe acoperisul blocului de 8 etaje.

Locatarii au fost primii care au cerut ajutor. Foarte repede intreaga zona a fost impanzita de autoritati care au creat un perimetru de siguranta. Barbatul ei a fost lasat pe acoperis. El stia mai bine ca oricine ce-i macina sufletul: moartea fiicei lor.

Citește și
politist tg jiu- stiri
Un politist din Targu Jiu s-a sinucis dupa ce sotia l-a parasit si a luat cu ea copilul. Biletul de adio lasat de barbat
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Daniela Ciobanu, prietena: "I-a murit fiica acum doi ani, a intrat in depresie, a urmat un tratament si-a revenit, dar de atunci au inceput alte depresii. Nu mai discuta cu nimeni, sedea in pat cu ochii atintiti in tavan."

Peste cateva zile, in 10 iunie, fata ar fi implinit 25 de ani.

Florica Dobre, prietena: "S-a inchis o parte din inima ei, din viata ei, mama fiind, ce poate sa fie o durere mai mare decat asta? Este credincioasa, merge la biserica, are duhovnic, ea stie ca este un pacat foarte mare sa-ti iei viata. Aici nu-mi dau seama ce s-a intamplat, de ce a urcat acolo?"

Si tocmai pentru ca era atat de credincioasa, pe acoperisul blocului a ajuns si un preot care a incercat sa-i vorbeasca. Elena nu l-a ascultat. Asa cum nu le-a raspuns nici negociatorilor politiei, psihologilor, prietenilor. Nu i-a vorbit nici macar sotului ei, care i-a intins buchetul de flori adus de la piata si i-a spus ca o iubeste.

Florica Dobre, prietena: "Nu i-am smuls reactie, decat foarte putin m-a privit asa cu coada ochiului. Banuiesc ca m-a recunoscut, dar nu mi-a raspuns. Asistata de echipa de psihologi de acolo si m-au indrumat cam ce subiecte sa abordez. Ce i-am spus? Cuvinte de incurajare, ca o iubim, ca suntem alaturi de ea."

Pentru ca vorbele nu reuseau s-o clinteasca, echipele de salvare au incercat rand pe rand sa ridice o platforma ori sa umfle o uriasa saltea pneumatica adusa tocmai de la Pitesti. Femeia devenea insa agitata ori de cate ori observa ca ceilalti incearca sa faca ceva. A acceptat din cand in cand un pahar de apa ori cate ceva de mancare.

Cu cat trecea insa timpul, parea tot mai clar ca deznodamantul nu va fi unul fericit. Dupa doua zile de stat in soare femeiea si-a pierdut puterile. La 18 si 45 de minute zbuciumul ei s-a sfarsit.

Dupa o cadere de la peste 20 de metri inaltime, Elena, o femeie simpla si chinuita pe care nu o stia nimeni, si-a implinit ultima dintre dorinte. A plecat sa isi revada fata. Cu ce pret insa.

Sotul femeii si martorii acuza autoritatile de slaba gestionare a situatiei

Putea fi prevenita moartea acestei femei? Putea fi ea oprita sa sara? Sunt intrebari care ii urmaresc obsedant pe cei care au privit aseara neputinciosi deznodamantul tragic.

Unii chiar au declarat imediat ca echipajele de urgenta nu au facut tot ce era omeneste posibil. Printre acestia chiar sotul victimei. O uriasa saltea gonflabila special conceputa pentru caderi de la inaltime a fost adusa de la Pitesti, dar nu a fost folosita. Cei pregatiti sa gestioneze astfel de situatii analizeaza de acum episodul pas cu pas.

Martor: "Inadmisibil, erau saltele, puteau sa faca ceva."

Martora: "Trebuia o plasa, ceva, orice, intr-adevar, ei au depus eforturi dar trebuia pus ceva jos."

Dupa caderea femeii, martorii se intrebau de ce nu s-a facut mai mult pentru salvarea ei. Reprezentantii ISU au evitat sa comenteze cele intamplate. Primul care a vorbit despre cele intamplate a fost Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul de Interne.

Raed Arafat, secretar de stat in MAI: "Negociatorii pot sa spun ca sunt oameni bine pregatiti. Nu sunt amatori. Sunt oameni de la politie care au fost pregatiti inclusiv in afara Romaniei."

O confirma si psihologul Gabriel Diaconu, care a reusit sa vorbeasca in ziua incidentului cu seful echipei de negociatori. Vineri a stat ore bune pe acoperisul blocului, a urmarit ce s-a intamplat, dar a constat si unele probleme.

Gabriel Diaconu, psiholog: "Nu a fost stabilit perimetrul corect, in care oamenii sa-si faca datoria, au avut acces la locul incidentului civili, copii."

Initial, pompierii au incercat sa se apropie de femeie cu o autoscara cu platforma. S-au retras insa cand si-au dat seama ca aceasta devine foarte agitata.

O alta posibila solutie ar fi fost umflarea unei uriase saltele la baza blocului. In acel moment s-a aflat ca in Bucuresti, capitala Romaniei, nu exista una. Asa ca a fost adusa de la Pitesti o saltea veche de 34 de ani. Nu a fost nici aceea folosita. Negociatorii au explicat si de ce: umflarea ei ar fi putut fi interpretata de femeie ca o invitatie sa sara.

In plus, salteaua ar fi fost ineficienta in cazul unei caderi de la o asemenea inaltime.

Simon Ladislau, cascador profesionist: "Acele saltele se folosesc pentru caderi de la etajul 4, maximum."

Si Raed Arafat admite ca negociatorii nu erau siguri ca perna ar fi salvat-o pe femeie.

Raed Arafat, secretar de stat MAI: "A fost adusa si perna respectiva, chiar daca perna despre care se discuta are un rol limitat. O sa vedem din raport de ce nu a fost decisa umflarea pernei. Maine as face comanda la tot ce avem nevoie, dar acest lucru este imposibil. Este nevoie de proceduri de achizitie si doi, niciodata nu vei avea banii toti."

Potrivit Secretarului de Stat, dupa ce raportul se va incheia, ministerul va lua decizia comandarii unei astfel de perne. Cert este ca incercarile salvatorilor au fost mult ingreunate si de faptul ca femeiea nu a vorbit cu ei absolut deloc. E foarte greu sa ajuti pe cineva care nu vrea nimic, nu cere nimic, nu spune nimic. Un om sfasiat de durere si de dor pentru copilul pierdut. Inmormantarea Elenei va avea loc saptamana viitoare.

Oprea: Am dat sarcina domnului Arafat sa verifice modul de actiune in cazul femeii care s-a sinucis

"I-am dat sarcina si chiar verifica modul cum s-a actionat in acel caz, unde a fost si presa, au fost toate autoritatile. Este complicat in momentul cand cineva doreste sa isi ia viata (...) Domnul doctor Arafat are o echipa care cerceteaza in momentul de fata si sunt convins ca in scurt timp se vor da rezultatele acestui control, se va da publicitatii", a afirmat Oprea, intrebat daca s-au respectat procedurile pentru aceste cazuri, relateaza Agerpres.

Ministrul Afacerilor Interne a adaugat ca Romania are proceduri standard europene in aceasta privinta, iar din statistici rezulta ca cele mai multe astfel de cazuri, de negociere cu persoane care ameninta sa isi ia viata, procedurile derulate au rezultat pozitiv.

"Este complicat sa previi cand cineva vrea sa isi ia viata din diferite motive. Cel mai important lucru si cel mai usor, trebuie sa investim acolo unde oamenii trebuie aparati. Ma refer la catastrofe, la calamitati, unde fara voia lor, din pacate cutremure sau alte calamitati, trebuie sa asiguram toata logistica, sa putem sa prevenim acolo unde li se pune viata in pericol oamenilor", a mai spus Gabriel Oprea.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
O femeie din Capitala s-a urcat pe bloc si ameninta ca-si va pune capat zilelor. Ce a facut-o sa recurga la acest gest
O femeie din Capitala s-a urcat pe bloc si ameninta ca-si va pune capat zilelor. Ce a facut-o sa recurga la acest gest

Autoritatile din Bucuresti sunt in alerta. De mai bine de 6 ore, o femeie care s-a cocotat pe pervazul unui bloc de pe Calea Victoriei ameninta ca isi va curma zilele.

Un politist din Targu Jiu s-a sinucis dupa ce sotia l-a parasit si a luat cu ea copilul. Biletul de adio lasat de barbat
Un politist din Targu Jiu s-a sinucis dupa ce sotia l-a parasit si a luat cu ea copilul. Biletul de adio lasat de barbat

Un politist din Targu Jiu, macinat de gandul ca sotia l-a parasit si l-a luat cu ea si pe copilul lor, a luat cea mai neagra decizie: s-a sinucis intr-o padure de la marginea orasului.

Tanara salvata in ultimul moment in timp ce atarna pe marginea unui bloc. Explicatiile fetei pentru medicii de la ambulanta
Tanara salvata in ultimul moment in timp ce atarna pe marginea unui bloc. Explicatiile fetei pentru medicii de la ambulanta

Clipe de panica in centrul orasului Targoviste. O tanara de 27 de ani a fost cat pe ce sa cada de la etajul 4 al unui bloc, dar inca nu se stie daca incidentul a fost o tentativa de sinucidere sau un accident.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.