"Asta da zgaltaiala" si "Se darama blocul cu noi". Reactiile oamenilor in timpul cutremurului de 5,7 grade din Vrancea

×
Codul embed a fost copiat

Un cutremur cu magnitudinea 5,7 pe scara Richter s-a produs sambata seara, putin dupa ora noua, in Vrancea si s-a simtit atat la Bucuresti, cat si in alte zone, inclusiv din Republica Moldova, Bulgaria si Ucraina.

Seismul a avut epicentrul la 39 de kilometri adancime si a fost urmat de 15 replici, unele dintre ele cu magnitudinea de aproape 4 grade.

Cutremurul cu magnitudinea 5,7 pe scara Richter s-a produs la ora 21 si 14 minute si a fost resimtit puternic la Focsani. Aici, pamantul s-a zguduit atat de tare incat s-a ivit o crapatura, de-a curmezisul unei sosele din oras.

Intr-un supermarket, multe dintre produsele de pe rafturi au cazut pe jos iar oamenii, speriati, au iesit afara.

Citește și
Raed Arafat
Ce trebuie sa faci in caz de cutremur. Sfaturile pentru populatie date de Raed Arafat
Hanul cu Tei se vinde cu 1,6 milioane€. Clădirea, cumpărată de Ilie Dumitrescu în 2004

Martor: "Au inceput masinile de pe partea aia sa sune sirenele, s-au stins luminile si am realizat imediat ca este cutremur. A fost destul de inspaimantator."

Seismul s-a simtit destul de rau si la Galati. La Spitalul de Pediatrie Sfantul Ioan, momentul este surprins de camerele de supraveghere: tocmai fusese adusa o fetita si era preluata de medici, cand s-a produs cutremurul si oamenii speriati au fugit spre iesire. Singurii care au ramas alaturi de mica pacienta au fost medicii.

Dr. Victorita Stefanescu, Spitalul de Pediatrie Sf. Ioan, Galati: "Cei din jur, de la sala de asteptare, si-au luat copiii si au plecat in afara cladirii sau s-au postat in dreptul tocului usii."

Din fericire, spun medicii, fetita este acum este in afara oricarui pericol.

Si intr-un restaurant din Galati, angajatii au incercat sa se adaposteasca. Cand s-a declansat cutremurul, a avut loc si o cadere de tensiune, care a sporit panica.

Iar intr-un magazin alimentar, au inceput sa cada produsele de pe rafturi. Pret de cateva minute, nici retelele de telefonie mobila nu au functionat.

Tanar: "Cand a inceput, deodata am luat nepotii si i-am bagat sub tocul usii. Mi-a cazut si plasma, si tot!"

Colonel Cristinel Radu, ISU Galati: "In partea de nord a judetului, nu avem curent electric si, partial, in municipiul Galati."

Unii oameni s-au ales si cu pagube materiale. Cutremurul le-a rasturnat mobila iar peretii unor case au crapat.

Si in Tulcea, de frica replicilor, oamenii au iesit din case. In urma seismului, fatada unei cladiri vechi s-a desprins si mai multe caramizi au cazut pe troturar.

ISU Delta Tulcea: "Am intervenit pentru a indeparta niste bucati de caramizi cazute in urma cutremurului."

Un barbat s-a ranit la picior pentru ca, in timpul cutremurului, unul dintre caloriferele din apartament s-a desprins din perete.

Barbat ranit: "Am vrut sa il tin si mi-a cazut peste picior. Am intrat in panica. Pai s-a simtit foarte puternic!"

Cutremurul s-a produs la o adancime de 39 de kilometri si a fost urmat de mai multe replici.

Radulian, INFP: "A fost un cutremur de magnitudine moderata, ii spunem noi, dar pentru zona de care vorbim, zona in apropiere de Marasesti, Adjud, Focsani, este un cutremur destul de mare. "

Cutremurul din Romania s-a simtit si in Bulgaria, Republica Moldova si Ucraina.

Seismul de sambata seara este cel mai puternic produs in acest an in Romania. Cu toate acestea, unii romani au reusit sa faca haz de necaz.

Barbat: "Bai, voi ati simtit? Cutremur! Uuuuuu! Se darama blocul cu noi. Hai da-l dracu de cutremur ca n-o fi de 10 grade!"
 

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Bucureşti,
Bucureşti, "capitala europeană a cutremurelor". Cum se "despică pământul" de sute de ani

Bulina roşie de pe clădirile cu risc seismic ar putea deveni brandul turistic al Bucureştiului. Cel puţin, dacă ne luăm după "The Guardian". Directorul Institului de Fizică a Pământului a comentat aceste afirmaţii pentru www.stirileprotv.ro

Ce trebuie sa faci in caz de cutremur. Sfaturile pentru populatie date de Raed Arafat
Ce trebuie sa faci in caz de cutremur. Sfaturile pentru populatie date de Raed Arafat

Dincolo de consolidarea cladirilor, este necesar ca mobila si aparatura din interiorul acestora sa fie bine fixate, iar populatia sa aiba provizii pentru minimum trei zile, explica secretarul de stat din MAI Raed Arafat.
 

CUTREMUR in Vrancea cu magnitudinea de 5,7 grade, cel mai puternic din acest an. INFP:
CUTREMUR in Vrancea cu magnitudinea de 5,7 grade, cel mai puternic din acest an. INFP: "Nu sunt de asteptat seisme mari"

Seismul de sambata seara, din Vrancea, a avut magnitudinea de 5,7 grade pe scara Richter si s-a produs la o adancime de 39 kilometri, potrivit Institutului National pentru Fizica Pamantului (INFP). Seismul a avut 5 replici.

Recomandări
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul

Între timp, apărarea Ucrainei suferă din cauza stocurilor tot mai mici de muniție. Un ajutor substanțial este pe drum din Finlanda, stat care a aderat la NATO anul trecut.

PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei
PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei

După aproape aproape ore de discuții, coliția de Guvernare a decis luni seară că medicul Cătălin Cîrstoiu este candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.