"Asta da zgaltaiala" si "Se darama blocul cu noi". Reactiile oamenilor in timpul cutremurului de 5,7 grade din Vrancea

Ultima actualizare: 26-11-2014 07:00

Un cutremur cu magnitudinea 5,7 pe scara Richter s-a produs sambata seara, putin dupa ora noua, in Vrancea si s-a simtit atat la Bucuresti, cat si in alte zone, inclusiv din Republica Moldova, Bulgaria si Ucraina.

Seismul a avut epicentrul la 39 de kilometri adancime si a fost urmat de 15 replici, unele dintre ele cu magnitudinea de aproape 4 grade.

Cutremurul cu magnitudinea 5,7 pe scara Richter s-a produs la ora 21 si 14 minute si a fost resimtit puternic la Focsani. Aici, pamantul s-a zguduit atat de tare incat s-a ivit o crapatura, de-a curmezisul unei sosele din oras.

Intr-un supermarket, multe dintre produsele de pe rafturi au cazut pe jos iar oamenii, speriati, au iesit afara.

Martor: "Au inceput masinile de pe partea aia sa sune sirenele, s-au stins luminile si am realizat imediat ca este cutremur. A fost destul de inspaimantator."

Seismul s-a simtit destul de rau si la Galati. La Spitalul de Pediatrie Sfantul Ioan, momentul este surprins de camerele de supraveghere: tocmai fusese adusa o fetita si era preluata de medici, cand s-a produs cutremurul si oamenii speriati au fugit spre iesire. Singurii care au ramas alaturi de mica pacienta au fost medicii.

Dr. Victorita Stefanescu, Spitalul de Pediatrie Sf. Ioan, Galati: "Cei din jur, de la sala de asteptare, si-au luat copiii si au plecat in afara cladirii sau s-au postat in dreptul tocului usii."

Din fericire, spun medicii, fetita este acum este in afara oricarui pericol.

Si intr-un restaurant din Galati, angajatii au incercat sa se adaposteasca. Cand s-a declansat cutremurul, a avut loc si o cadere de tensiune, care a sporit panica.

Iar intr-un magazin alimentar, au inceput sa cada produsele de pe rafturi. Pret de cateva minute, nici retelele de telefonie mobila nu au functionat.

Tanar: "Cand a inceput, deodata am luat nepotii si i-am bagat sub tocul usii. Mi-a cazut si plasma, si tot!"

Colonel Cristinel Radu, ISU Galati: "In partea de nord a judetului, nu avem curent electric si, partial, in municipiul Galati."

Unii oameni s-au ales si cu pagube materiale. Cutremurul le-a rasturnat mobila iar peretii unor case au crapat.

Si in Tulcea, de frica replicilor, oamenii au iesit din case. In urma seismului, fatada unei cladiri vechi s-a desprins si mai multe caramizi au cazut pe troturar.

ISU Delta Tulcea: "Am intervenit pentru a indeparta niste bucati de caramizi cazute in urma cutremurului."

Un barbat s-a ranit la picior pentru ca, in timpul cutremurului, unul dintre caloriferele din apartament s-a desprins din perete.

Barbat ranit: "Am vrut sa il tin si mi-a cazut peste picior. Am intrat in panica. Pai s-a simtit foarte puternic!"

Cutremurul s-a produs la o adancime de 39 de kilometri si a fost urmat de mai multe replici.

Radulian, INFP: "A fost un cutremur de magnitudine moderata, ii spunem noi, dar pentru zona de care vorbim, zona in apropiere de Marasesti, Adjud, Focsani, este un cutremur destul de mare. "

Cutremurul din Romania s-a simtit si in Bulgaria, Republica Moldova si Ucraina.

Seismul de sambata seara este cel mai puternic produs in acest an in Romania. Cu toate acestea, unii romani au reusit sa faca haz de necaz.

Barbat: "Bai, voi ati simtit? Cutremur! Uuuuuu! Se darama blocul cu noi. Hai da-l dracu de cutremur ca n-o fi de 10 grade!"
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO