Experiment StirileProTV: Reactia ospatarilor de pe litoral, atunci cand primesc bacsis. "Cu spaga... nu se stie"

×
Codul embed a fost copiat

Fiscalizarea bacsisului aduce, cum era de asteptat, situatii inedite. In timp ce multi patroni si-au modificat deja casele de marcat pentru a putea elibera noile bonuri fiscale, unii angajati uita de lege.

Nu aduc nici macar bonurile pentru consumatie, ce sa mai vorbim de cele pentru banii lasati in plus de clienti. In schimb, la Timisoara, o vanzatoare si-a indeplinit constiincioasa noile obligatii: a eliberat bon fiscal pentru un bacsis dev10 bani.

Culmea bacsisului vine de la Timisoara. Un domn a primit un bon pentru spaga de 10 bani, lasata dupa ce a cumparat 300 de grame de parizer si 6 crenvursti.

Eugen Radut: "Am mers la magazinul de mezeluri si am cumparat ceva pentru copii si I-am lasat 10 bani pe tejghea, glumind cu vanzatoarea ca acum va veni ANAF-ul si va avea probleme din cauza mea. Dansa a tastat ceva si pana am terminat eu de spus mi-a intins un bon de 10 bani. Prima data am zis ca e o gluma. L-am luat m-am uitat si cand am vazut descrierea bacsis si nu altceva si vad ca e si impozitata m-a
apucat rasul.
"

Nu acelasi lucru s-a intamplat, insa, joi la mai multe terase de pe litoral. La un bar aflat langa statiunea Mamaia, o bautura racoritoare si o cafea au facut 11 lei. Noi am lasat 15 lei. Dar ospatarul nu ne-a mai adus nota inapoi, nici vorba de un bon pe care sa apara si bacsisul.

Citește și
loran
Bacsisul urias pe care l-a primit o chelnerita din SUA din partea unei cliente generoase: "Nu-mi venea sa cred"
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

Reporter: "Pai si cu spaga?"
Ospatar: "Nu se stie!"

A doua oprire a fost la o cafenea intr-un mall din Constanta. Si aici am comandat doua cafele si o apa, iar nota de plata arata 24,50 lei. I-am dat ospatarului 30 de lei si i-am spus sa-si opreasca diferenta de 5,5 lei.

Reporter: "Poti sa-mi pui si o stampila pe bon?"
Ospatar: "Imediat."

Bonul a venit stampilat insa doar pentru consumatie, nu si pentru bacsis. Administratorii celor doua cafenele sustin ca si-au anuntat angajatii despre noile obligatii, dar si faptul ca, acum, casele lor de marcat dispun si de noile optiuni. Iar daca acestia nu au eliberat bonurile, este raspunderea lor. Potrivit legii, in cazul in care angajatul nu elibereaza bon fiscal, el este cel care va primi oamenda de 1250 de lei la un eventual control al ANAF.

Schimbarea legislatiei in privinta impozitarii bacsisului i-a obligat pe patroni sa treaca pe la firmele de service pentru a modifica programele caselor de marcat.

Un chelner este obligat sa declare, la inceperea turei, suma de bani pe care o are asupra lui, pentru a preveni astfel tentatia de a opri bacsisul. Inspectorii ANAF ii pot doar cere verbal angajatului sa scoata banii pe care ii are asupra lui si sa verifice daca ei corespund cu cei decarati in registrul de casa.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Ministrul de Finante, despre activitatea ANAF:
Ministrul de Finante, despre activitatea ANAF: "Trebuie schimbata abordarea". Cum a comentat controalele pe Litoral

Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a declarat marti ca in unele situatii ANAF a dat dovada de exces de zel iar modul in care institutia interactioneaza cu mediul privat ar trebui sa fie diferit

Bacsisul urias pe care l-a primit o chelnerita din SUA din partea unei cliente generoase:
Bacsisul urias pe care l-a primit o chelnerita din SUA din partea unei cliente generoase: "Nu-mi venea sa cred"

O chelnerita din Arkansas a primit un bacsis urias de 2.000 de dolari, la o nota de plata de nici 280 de dolari, in timp ce isi lucra tura cu jumatate de norma la un restaurant local.

"Nu putem intreba clientul la telefon cat va lasa". Bacsisul e oficial pe bon de marti, dar lor le da deja mari batai de cap

De marti ar trebui sa primiti doua bonuri fiscale atunci cand luati masa in oras. Unul pentru consumatie si altul pentru bacsis, bineinteles, doar daca vreti sa ii lasati ospatarului bani in plus pentru ca a fost amabil.

Recomandări
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul
Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul

Un oficial de rang înalt din Hamas a declarat pentru AP că grupul islamist militant este dispus să accepte un armistițiu de cinci ani sau mai mult cu Israelul.

 

Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.