Experiment StirileProTV: Reactia ospatarilor de pe litoral, atunci cand primesc bacsis. "Cu spaga... nu se stie"
Fiscalizarea bacsisului aduce, cum era de asteptat, situatii inedite. In timp ce multi patroni si-au modificat deja casele de marcat pentru a putea elibera noile bonuri fiscale, unii angajati uita de lege.
Nu aduc nici macar bonurile pentru consumatie, ce sa mai vorbim de cele pentru banii lasati in plus de clienti. In schimb, la Timisoara, o vanzatoare si-a indeplinit constiincioasa noile obligatii: a eliberat bon fiscal pentru un bacsis dev10 bani.
Culmea bacsisului vine de la Timisoara. Un domn a primit un bon pentru spaga de 10 bani, lasata dupa ce a cumparat 300 de grame de parizer si 6 crenvursti.
Eugen Radut: "Am mers la magazinul de mezeluri si am cumparat ceva pentru copii si I-am lasat 10 bani pe tejghea, glumind cu vanzatoarea ca acum va veni ANAF-ul si va avea probleme din cauza mea. Dansa a tastat ceva si pana am terminat eu de spus mi-a intins un bon de 10 bani. Prima data am zis ca e o gluma. L-am luat m-am uitat si cand am vazut descrierea bacsis si nu altceva si vad ca e si impozitata m-a
apucat rasul."
Nu acelasi lucru s-a intamplat, insa, joi la mai multe terase de pe litoral. La un bar aflat langa statiunea Mamaia, o bautura racoritoare si o cafea au facut 11 lei. Noi am lasat 15 lei. Dar ospatarul nu ne-a mai adus nota inapoi, nici vorba de un bon pe care sa apara si bacsisul.
Reporter: "Pai si cu spaga?"
Ospatar: "Nu se stie!"
A doua oprire a fost la o cafenea intr-un mall din Constanta. Si aici am comandat doua cafele si o apa, iar nota de plata arata 24,50 lei. I-am dat ospatarului 30 de lei si i-am spus sa-si opreasca diferenta de 5,5 lei.
Reporter: "Poti sa-mi pui si o stampila pe bon?"
Ospatar: "Imediat."
Bonul a venit stampilat insa doar pentru consumatie, nu si pentru bacsis. Administratorii celor doua cafenele sustin ca si-au anuntat angajatii despre noile obligatii, dar si faptul ca, acum, casele lor de marcat dispun si de noile optiuni. Iar daca acestia nu au eliberat bonurile, este raspunderea lor. Potrivit legii, in cazul in care angajatul nu elibereaza bon fiscal, el este cel care va primi oamenda de 1250 de lei la un eventual control al ANAF.
Schimbarea legislatiei in privinta impozitarii bacsisului i-a obligat pe patroni sa treaca pe la firmele de service pentru a modifica programele caselor de marcat.
Un chelner este obligat sa declare, la inceperea turei, suma de bani pe care o are asupra lui, pentru a preveni astfel tentatia de a opri bacsisul. Inspectorii ANAF ii pot doar cere verbal angajatului sa scoata banii pe care ii are asupra lui si sa verifice daca ei corespund cu cei decarati in registrul de casa.