Traian Basescu: Pentru Romania nu exista riscul unui conflict cu Federatia Rusa

Traian Basescu

Pentru Romania nu exista riscul unui conflict cu Federatia Rusa si nici nu se ridica gradul de alerta, a declarat, miercuri, presedintele Traian Basescu, referindu-se la situatia actuala legata de conflictul din Ucraina.

Urmariti acest subiect si pe Twitter -► @StirileProTV

"Pentru Romania nu exista riscul unui conflict cu Federatia Rusa, nu exista acest risc, cel putin in conjunctura actuala. Romania nu este o tara gata de razboi si nici nu vom ridica gradul de alerta, sa impartim pusti la populatie. Nu exista acest risc, din foarte multe motive", a spus Traian Basescu, precizand ca Romania este stat suveran, membru al Ununii Europene si al NATO.

Seful statului a adaugat: "Asta nu insemnna ca evenimentele din Crimeea, dar si cele din Transnistria, unde gradul de alerta, zilele trecute, a fost ridicat la grad maxim, pentru militarii rusi, chiar daca ieri a fost scazut, nu inseamna ca armata romana sta si asteapta primavara".

Basescu a mentionat ca Armata romana isi face toate programele de instruire si aplicatiile, asa cum au fost planificate. "Mai mult, astazi am dat dispozitie sefului Statului Major al armatei sa mute aplicatiile din partea a doua a anului in prima parte a anului", a spus seful statului.

Citește și
Barack Obama
Criza in Ucraina. Reactia Rusiei dupa ce Obama a avertizat cu "consecinte" daca nu se ajunge la o solutie diplomatica
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Traian Basescu a mai adaugat ca nu face niciun secret din a spune ca "a pus la dispozitie spatiul aerian al Romaniei pentru avioanele de supraveghere ale NATO, ca si Polonia, sau ca Romania efectueaza, in programul Cer Deschis, in perioada 17- 21martie, zboruri deasupra teritoriului Ucrainei".

"Iarasi, nu facem niciun secret din a spune ca astazi, am autorizat prezenta unei fregate franceze in apele teritoriale romanesti, fregata care va veni zilele urmatoare", a mai spus seful statului.

Presedintele a tinut sa transmita ca lucrurile se desfasoara normal, dar cu precautie. Basescu a adaugat ca un risc de destabilizare regionala este legat de conflictele inghetate, pentru ca pot izbucni pe rand, ducand la afectarea suveranitatii unor state prietene sau suverane, cum ar fi Republica Moldova. De asemenea, el a mentionat posibilitatea ca aceste conflicte inghetate sa izbucneasca simultan: "Dati-mi voie sa gandesc si in cele mai severe variante, si atunci regiunea ar fi un cerc de foc",

"Intrebarea este daca suntem toti aliatii, pregatiti pentru astfel de evolutii. Raspunsul meu este ca trebuie sa fim pregatiti. Riscurile regionale ne pot afecta dar acum, pe conflictul ruso-ucrainean, nu avem riscuri imediate, sa ne trezim cu tancurile unui stat la frontiera. Nu exista un astfel de risc", a mai spus Basescu, precizand ca cea mai mare grija a sa este pentru Republica Moldova.

"A fost Georgia, este Ucraina, si poate urma Republica Moldova, ceea ce ar fi pentru noi si partenerii nostri, o uriasa infrangere. Nu am putut anticipa Georgia, ne-a prins nepregatiti Ucraina, am fi ridicoli daca s-ar intampla ceva si legat de Republica Moldova si am fi tot nepregatiti sau surprinsi", a mai comentat Traian Basescu, precizand ca tara noastra semnaleaza de mult aliatilor ei aceste riscuri din zona.

Cititi si:

-► Vom lua gaze de la americani? Efectul neasteptat al crizei din Crimeea

-► Analiza Catalin Radu Tanase, despre cat de grava este situatia in Crimeea si care sunt interesele Rusiei in zona

-► Criza din Crimeea, un RusoMaidan. Rusia incurajeaza revolta celor nemultumiti de caderea lui Ianukovici

-► Washington Post: Flota rusa de la Marea Neagra este buna pentru intimidarea "vecinilor mici", dar nu ar face fata NATO

Basescu: Initiativa Parlamentului din Crimeea privind declaratia de independenta, ilegitima

Romania considera ilegitima initiativa Parlamentului din Crimeea de a adopta o declaratie de independenta fata de Ucraina, in perspectiva referendumului anuntat pentru 16 martie, a mai declarat, miercuri, la Cotroceni, presedintele Traian Basescu. El a precizat ca Romania ii sustine fara rezerve independenta, integritatea teritoriala si suveranitatea si recunoaste noile autoritati ucrainene drept reprezentanti legitimi ai tarii.

"Romania considera ca orice prezenta a trupelor Federatiei Ruse pe teritoriul Ucrainei, fara acordul acesteia si in afara acordurilor bilaterale, este o agresiune la adresa Ucrainei. Apreciem conduita trupelor ucrainene, care nu au raspuns provocarilor, evitand, astfel, escaladarea situatiei. in aceste conditii, consideram ilegitima initiativa Parlamentului din Crimeea de a adopta o declaratie de independenta fata de Ucraina, in perspectiva referendumului anuntat pentru data de 16 martie. in fundamentarea acestui act, Parlamentul a invocat precedentul Kosovo si interpretarea trunchiata a deciziei Curtii Internationale de Justitie in cazul Serbia versus Kosovo", a spus Basescu.

El a adaugat ca Romania atentioneaza ca aparitia unui nou conflict inghetat, localizat in Crimeea, dupa cele din Nagorno-Karabakh, Abhazia, Osetia de Sud si Transnistria, este de natura sa accentueze instabilitatea regionala.

"Am subliniat pericolul destabilizator al perpetuarii conflictelor inghetate in mod repetat inca de acum 10 ani, inclusiv in formatul Consiliului European si NATO. in nenumarate ocazii am invocat exemplul Kosovo drept precedent pentru noi scenarii secesioniste. in acelasi timp, Romania a sustinut fara rezerve acordarea statutului de MAP (Planul de actiune pentru aderare), Ucrainei si Georgiei inca din aprilie 2008, cu ocazia Summitului de la Bucuresti. Am fost convins ca mesajul pe care NATO l-ar transmite printr-o astfel de decizie ar fi avut un impact puternic asupra intregii regiuni. Ar fi incurajat o comunitate extinsa de valori si certitudinea ca democratia si stabilitatea sunt protejate. Din pacate, nu toti membrii NATO au inteles, la acea data, ca nu doar vecinii nostri au nevoie de o astfel de certitudine, ci intreaga comunitate transatlantica", a spus Basescu.

El a adaugat ca in acest moment, constata ca situatia de risc s-a agravat, cu impact direct asupra securitatii europene.

"Romania considera ca, prin masurile luate de fostul presedinte Ianukovici, autorizarea deschiderii focului cu munitie de razboi impotriva populatiei, precum si parasirea teritoriului national intr-un moment dificil pentru tara, il pun pe presedinte in situatia de a-si fi pierdut legitimitatea, astfel incat acesta trebuie sa-si prezinte demisia. Romania asteapta de la noile autoritati de la Kiev sa depuna toate eforturile pentru calmarea situatiei si sa actioneze pentru organizarea la standarde europene a viitoarelor alegeri. in acelasi spirit, partea romana asteapta crearea unui sistem de protectie a persoanelor apartinand minoritatilor nationale, care sa reflecte normele europene si tratatele internationale in materie", a spus seful statului.

El a mentionat ca Romania se va alatura demersurilor euroatlantice in vederea restabilirii ordinii de drept.

"Consiliul European din 6 martie, dedicat situatiei din Ucraina, a adoptat o abordare etapizata a sanctiunilor care ar putea fi aplicate Federatiei Ruse in cadrul raporturilor directe. Elementul decisiv pentru trecerea la cea de-a doua etapa de sanctiuni, precum interdictiile de calatorie, inghetarile de active si anularea Summitului UE - Rusia, il constituie modul in care Federatia Rusa se va conforma apelului UE de a intra rapid in negocieri cu Guvernul Ucrainei. Este imperativ ca Moscova sa recunoasca autoritatile legitime de la Kiev, ca unic partener de dialog (referinta o constituie evaluarea ca trebuie evitata repetarea scenariului Transnistria, in care autoritatile autoproclamate de la Tiraspol au fost recunoscute ca partener de dialog in solutionarea conflictului)", a spus presedintele.

Basescu a mentionat ca etapa cea mai severa de sanctiuni prevede masuri cu implicatii vaste pentru "relatiile dintr-o gama larga de domenii economice" dintre UE si Federatia Rusa (relatii financiare, energie, comert, exporturi de armament).

"In acelasi timp, Romania va continua sa sprijine toate actiunile autoritatilor de la Chisinau in procesul de aderare la Uniunea Europeana si in asigurarea unui spatiu de stabilitate si securitate in Republica Moldova", a declarat Basescu.

Parlamentul din Crimeea a adoptat marti o Declaratie de independenta a regiunii proruse, in perspectiva referendumului pe tema unirii cu Rusia. Moscova a anuntat imediat ca Declaratia de independenta este "absolut legala".

Basescu: Leanca ar fi bine sa aiba grija care este relatia cu Federatia Rusa

Presedintele Traian Basescu a mai declarat, miercuri, ca a avut o convorbire cu presedintele Republicii Moldova despre situatia din Ucraina si Transnistria, si i-a transmis premierului Iurie Leanca sa aiba grija la relatia cu Federatia Rusa.

"Nu cred ca are nevoie sa ii impartasesc eu mai mult din ingrijorarile mele, cred ca are dansul destule, am vazut o activitate febrila in ultima perioada, chiar schimbari la nivelul unor ministere, incercarea de a face fata", a comentat Traian Basescu.

El a tinut sa afirme ca "nu va folosi nimanui daca premierul Leanca va mai face cateva plimbari pe la Bucuresti si, impreuna cu Victor Ponta, ataca presedintele". "Leanca ar fi bine sa aiba grija care este relatia cu Federatia Rusa", a transmis Traian Basescu.

Seful statului a spus ca formatul de negociere pe care il vede pentru situatia din Ucraina este cel cu statele semnatare ale Memorandumului de la Budapeste, in care Ucraina s-a angajat la dezarmare nucleara si s-a garantat suveranitatea si independenta acestei tari, semnatarii fiind SUA, Marea Britanie si Federatia Rusa.

Seful statului a tinut sa sublinieze eforturile "diplmatiei americane" in rezolvarea acestui conflict din Ucraina dar si a Marii Britanii. "Cred ca acesat este un format obligatoriu. Daca cineva va avea nevoie de expertiza unui vecin care sa cunoasca bine situatia regionala, noi ne-am oferit sa fim parte a unui eventual format de negociere", a mai afirmat Traian Basescu.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Analiza AFP: Occidentul ar putea abandona Crimeea pe mana lui Putin, in schimbul apropierii Ucrainei de UE
Analiza AFP: Occidentul ar putea abandona Crimeea pe mana lui Putin, in schimbul apropierii Ucrainei de UE

AFP scrie despre criza ucraineana ca risca sa conduca la o solutie dureroasa, cu care Occidentul nu este de acord, dar pe care ar putea sa fie nevoit sa o accepte.

Criza in Ucraina. Reactia Rusiei dupa ce Obama a avertizat cu
Criza in Ucraina. Reactia Rusiei dupa ce Obama a avertizat cu "consecinte" daca nu se ajunge la o solutie diplomatica

Situatia din Ucraina a fost prezentata in fata Consiliului de Securitate al ONU, unde referendumul programat pentru duminica in Peninsula Crimeea a fost aspru criticat de autoritati.

NATO va monitoriza criza din Ucraina. Avioane de recunoastere AWACS, trimise deasupra Romaniei si Poloniei
NATO va monitoriza criza din Ucraina. Avioane de recunoastere AWACS, trimise deasupra Romaniei si Poloniei

NATO a anuntat ca trimite avioane dotate cu sisteme de supraveghere aeriana in misiune de recunoastere deasupra Romaniei si Poloniei.

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”

Medicul Cătălin Cârstoiu, candidatul comun al PSD și PNL pentru Primăria Capitalei a declarat că mandatul său este pe masa coaliției. Liderii celor două partide i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate.

Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg
Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat, vineri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.