Criza in Ucraina. Reactia Rusiei dupa ce Obama a avertizat cu "consecinte" daca nu se ajunge la o solutie diplomatica

×
Codul embed a fost copiat

Situatia din Ucraina a fost prezentata in fata Consiliului de Securitate al ONU, unde referendumul programat pentru duminica in Peninsula Crimeea a fost aspru criticat de autoritati.

Urmariti acest subiect si pe Twitter -► @StirileProTV

Sinteza evenimentelor: 

-► Statele Unite si Uniunea Europeana au avertizat ca sunt gata sa ia masuri "foarte serioase" impotriva acestui referendum pe care il considera ilegitim. Este si avertismentul sefului diplomatiei americane, John Kerry, inaintea intalnirii de vineri cu omologul sau rus.

-► O persoana care manifesta in favoarea Kievului a fost ucisa in confruntarile de la Donetk.

Citește și
Vladimir Putin si Angela Merkel
Criza in Ucraina. Merkel vorbeste de o anexare a Crimeei de catre Rusia, in timp ce Ianukovici isi anunta revenirea la Kiev
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

-►Parlamentul European vrea sanctionarea Rusiei in cel mai scurt timp.

-► Ucraina se teme de o incursiune rusa si mai adanc pe teritoriul sau.

-► Barack Obama l-a avertizat pe Vladimir Putin cu privire la alipirea Crimeei, iar premierul Ucrainei va sustine un discurs la ONU.

-► Romania considera ilegitima initiativa Parlamentului din Crimeea de a adopta o declaratie de independenta fata de Ucraina, in perspectiva referendumului anuntat pentru 16 martie, a declarat, miercuri, la Cotroceni, presedintele Traian Basescu.

-► Liderii grupului G7 considera ca un referendum in Crimeea nu ar avea "nicio valoare juridica".

-► François Hollande: Alipirea Crimeei la Rusia ar fi o anexare inacceptabila.

Cronologia evenimentelor, vineri, 14 martie 2014:

19:00 Statele Unite sunt "profund ingrijorate" de trupele mobilizate de Rusia la frontiera de est a Ucrainei, afirma secretarul de Stat american, John Kerry.

Rusia risca sanctiuni suplimentare daca referendumul din Crimeea se va desfasura, a mai spus Kee

18:00 Statele Unite si Rusia "nu au o viziune comuna" in privinta situatiei din Ucraina, afirma ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, subliniind ca Rusia va respecta "vointa locuitorilor din Crimeea".

Lavrov a facut aceste declaratii dupa intrevederea pe care a avut-o la Londra cu secretarul de Stat american, John Kerry, pe tema crizei din Ucraina.

Regiunea Crimeea va organiza duminica un referendum controversat privind unirea cu Rusia. Occidentul a avertizat ca nu va recunoaste rezultatul plebiscitului.
 

 

Ora 17:35 Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a declarat ca spera in continuare intr-o solutie diplomatica la criza din Crimeea, avertizand Rusia ca vor exista "consecinte" daca aceasta cale va esua.

Barack Obama a facut aceste declaratii la Casa Alba, in timp ce la Londra au loc discutii intre secretarul de Stat american, John Kerry, si ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, pe tema situatiei din Crimeea.

Regiunea Crimeea va organiza duminica un referendum controversat privind unirea cu Rusia. Occidentul a avertizat ca nu va recunoaste rezultatul plebiscitului.

Ora 17:05  Premierul separatist din Crimeea, Serghei Aksionov, indeamna si celelalte regiuni proruse din estul Ucrainei sa organizeze referendumuri pentru unirea cu Rusia.

Ora 08:40 Exercitiu militar comun americano-ucrainean

Doua exercitii militare anuale prevazute de catre US Army in iulie - unul in Rusia, celalalt in vestul Ucrainei - sunt afectate diferit de criza din Ucraina, "Atlas Vision" fiind anulat, iar "Rapid Trident" mentinut ca sustinere a Kievului in confruntarea cu Moscova, relateaza Stars and Stripes.

Pentagonul a anuntat la 3 martie ca toate exercitiile, intalnirile bilaterale, vizitele in porturi si conferintele de planificare cu Rusia sunt anulate.

In afara de trupe americane din Europa, la Rapid Trident 2014 vor participa unitati din Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Canada, Georgia, Germania, Marea Britanie, Polonia, Republica Moldova, Romania si Ucraina. In cadrul exercitiului, un batalion comun americano-ucrainean va efectua o operatiune de mentinere a pacii. 

Exercitiul de anul trecut, la care au participat aproximativ 1.300 de militari, a durat doua saptamani si s-a concentrat asupra unor "operatiuni de infanterie aeropurtata", potrivit unui raport postat pe site-ul Rapid Trident, citat de Mediafax.

Ora 08:30 10.000 de soldati rusi, mobilizati pentru un exercitiu

Rusia a organizat, joi, un exercitiu militar de amploare la granita cu Ucraina, aratand ca nu are de gand sa dea inapoi de la planul de anexare a Crimeii, in ciuda sanctiunilor semnificative anuntate de Uniunea Europeana si de Statele Unite.

Moscova a trimis 10.000 de soldati de-a lungul frontierei cu Ucraina, in asteptarea intalnirii dintre secretarul de stat american John Kerry si Serghei Lavrov, ministrul rus de externe.

Ministrul rus al apararii a anuntat, joi, ca 8500 de soldati, alaturi de vehicule blindate, elicoptere si artilerie, au fost trimise in zonele de granita.

De asemenea, 1500 de soldatii din trupele speciale de parasutisti au fost trimisi in regiunea Rostov. Ministrul apararii a insistat ca trupele au fost mobilizate in cadrul unui exercitiu de antrenament, care va dura doua saptamani.

"Scopul principal al mobilizarii este a evalua capacitatea de coordonare a trupelor si de a lupta pe un teren necunoscut", a comunicat Ministerul.

Exercitiu militar al parasutistilor rusi

Ora 08:05 Statele Unite "studiaza" posibilitatea acordarii unui sprijin militar Ucrainei, solicitat de lideri ucraineni, au anuntat oficiali americani, joi, negand informatiile potrivit carora cererea Kievului ar fi fost refuzata de Washington, relateaza AFP.

Potrivit unor oficiali ai administratiei Obama, Ucraina doreste sa obtina arme si munitii, dar si un sprijin in materie de informatii.

"Vom examina cererile pe care le-au formulat", a declarat pentru AFP un oficial al Pentagonului, care s-a exprimat sub acoperirea anonimatului. O decizie definitiva inca nu a fost luata, au anuntat doi oficiali americani.

Cererea autoritatilor ucrainene intervine in plina vizita a premierului ucrainean, Arseni Iateniuk, in Statele Unite. El a primit sprijinul administratiei Obama in criza din Crimeea, unde Rusia a mobilizat trupe suplimentare.
Washingtonul a respins o eventuala interventie militara in aceasta fosta republica sovietica si incearca, dimpotriva, sa solutioneze pe cale diplomatica criza dintre Ucraina si Rusia.

Expercitiu militar al parasutistilor rusi

Ora 08:00 Liderul minoritatii tatare din Crimeea, Mustafa Djemilev, a facut apel, joi, la boicotarea referendumului privind alipirea peninsulei ucrainene Crimeea la Rusia si a solicitat ca NATO sa intervina pentru a preveni "un masacru", relateaza AFP, citata de Mediafax.

"Facem apel la tatarii din Crimeea sa boicoteze referendumul", a declarat pentru AFP Mustafa Djemilev, aflat in vizita la Bruxelles.

Apreciind ca ONU nu va accepta niciodata, din cauza dreptului de veto al Rusiei, sa trimita casti albastre in Crimeea, Djemilev a solicitat ca NATO "sa intervina, la fel in Kosovo", pentru a preveni "un masacru".
 

Ora 07:30 Arseni Iatseniuk, premierul interimar al Ucrainei:
"Tara mea a fost supusa agresiunii militare a tarii vecine. Aceasta agresiune nu are nicio baza si niciun motiv."

Premierul interimar al Ucrainei si-a schimbat apoi brusc discursul si s-a adresat in limba rusa, direct ambasadorului Rusiei la ONU, joi seara.

Arseni Iatseniuk, premierul interimar al Ucrainei: "As dori sa ma adresez Rusiei. Cautam un raspuns la intrebarea daca Rusia vrea sau nu razboi. Ca prim-ministru al Ucrainei, o tara care zeci de ani a avut relatii calduroase si apropiate cu Rusia, sunt convins ca Rusia nu isi doreste un razboi."

Raspunsul a venit imediat.

Vitaly Churkin, ambasadorul Rusiei la ONU: "Rusia nu isi doreste un razboi si, la fel ca rusii, am certitudinea ca nici ucrainenii nu vor asa ceva. Nu ne dorim ca acest conflict sa ia proportii."

In ciuda acestui discurs pacifist, ambasadorul rus nu a dat totusi curs invitatiei premierului ucrainean la un dialog privind situatia din Crimeea.

In ceea ce priveste referendumul programat pentru duminica in Crimeea.

Samantha Power, ambasadorul SUA la ONU: "Statele Unite se alatura celorlalte tari in cererea de suspendare a acestei initiative facuta cu rea-credinta, care nu poate fi recunoscuta drept legitima, mai ales cand este facuta sub amenintarea fortelor armate."

In timp ce liderii statelor cautau o solutie diplomatica de rezolvare a conflictului, in Ucraina, tensiunea a atins din nou cote ridicate.

Peste 1.000 de sustinatori ai Kiev-ului protestau joi seara, la Donetzk, pentru unitatea Ucrainei, cand au fost atacati de manifestanti prorusi. In timpul confruntarilor, un barbat si-a pierdut viata.

Cu doua zile inaintea referendumului privind viitorul peninsulei, nimic nu pare totusi sa opreasca procesul de anexare la Federatia Rusa.

Exercitiu militar al parasutistilor rusi
Acesta este motivul pentru care parlamentul de la Kiev, a aprobat crearea, pe langa armata, a unei Garzi nationale, care poate mobiliza pana la 60 de mii de voluntari. Decizia reflecta temerile fata de o eventuala incursiune a fortelor ruse si in estul Ucrainei.

Cronologia evenimentelor, joi, 13 martie 2014:

Ora 22:02 Un barbat care manifesta in favoarea unitatii Ucrainei a fost ucis, joi, in timpul confruntarilor cu demonstrantii prorusi de la Donetk, in estul rusofon si industrial al Ucrainei, a anuntat departamentul local al Ministerului ucrainean al Sanatatii, relateaza AFP.

"Potrivit primelor concluzii ale medicilor, el a fost injunghiat", a precizat sursa citata.

Ora 21:00 "Pentru a evita confruntari armate, va cer sa le spuneti cat mai repede posibil comandantilor ce trebuie sa faca in caz de amenintari la adresa vietilor soldatilor si membrilor familiilor lor", a declarat Iuli Mamciur intr-o adresare video difuzata de televiziunea ucraineana.

"Daca nu luati nicio decizie, vom actiona in conformitate cu statutul fortelor armate ucrainene, mergand pana la deschiderea focului", a avertizat el.

"Ne dam seama ca nu vom putea rezista mult timp in fata trupelor ruse superioare numeric, mai bine inarmate si mai bine antrenate, dar suntem pregatiti sa ne indeplinim datoria pana la capat", a declarat el, subliniind ca "ultimatumurile ruse devin din ce in ce mai dure".

Ministrul interimar al Apararii, Igor Teniuh, a vorbit cu Iuli Mamciur la telefon pentru a-l asigura ca au fost luate "masuri urgente" pentru sustinerea militarilor din Crimeea, a anuntat ministerul intr-un comunicat, fara a preciza natura acestor masuri.

Ora 20:40 Kievul pare sa se fi resemnat cu pierderea Crimeii si, mai mult, se teme de o eventuala intruziune a Rusiei si la frontiera de est a Ucrainei, in regiunea unde traiesc, de asemenea numerosi locuitori de origine rusa.

Armata rusa a inceput noi manevre militoare de amlpoare in zona Rostov pe Don, chiar langa granita Ucrainei.

Pe de alta parte, noi imagini de la camerele de supraveghere sugereaza ca fostul presedinte Viktor Ianukovici si-ar fi pregatit fuga din Ucraina inca de pe 19 februarie, cand a avut loc masacrul din centrul Kievului.

Ianukovici supraveghea personal evacuarea obiectelor de pret, de la resedinta sa din Mejigorie. Pe 22 februarie palatul era deja gol si probabil ca Ianukovici se afla in Rusia

Ora 17:46 Statele Unite si Uniunea Europeana sunt pregatite sa adopte "masuri foarte serioase", luni, pentru a raspunde referendumului de duminica din Crimeea, care ar urma sa aprobe alipirea la Rusia, a avertizat joi secretarul de Stat american John Kerry, relateaza AFP.

"Va fi un raspuns la referendum si daca nu va fi niciun semn de progres in rezolvarea dosarului, vor fi masuri foarte serioase luni in Europa si aici", a declarat Kerry in fata unei comisii a Senatului, cu o zi inaintea unei noi intalniri la Londra cu omologul sau rus Serghei Lavrov.

Ora 16:20 Parlamentul European a cerut, joi, ca UE sa adopte "in cel mai scurt timp" noi sanctiuni impotriva Rusiei, precum un embargo asupra armelor si sanctiuni economice, daca situatia nu se calmeaza in Crimeea, relateaza AFP.

Dupa o prima serie de masuri decise saptamana trecuta, precum suspendarea negocierilor in materie de vize, eurodeputatii apreciaza ca in absenta calmarii situatiei sau in cazul anexarii Crimeei, Uniunea "trebuie sa adopte in ce mai scurt timp masuri adecvate precum un embargo asupra armelor si tehnologiilor cu dubla utilizare" civila si militara.

Rezolutia, fara caracter coercitiv, a fost adoptata cu o majoritate larga. Parlamentul cere, de asemenea, "restrictii in materie de vize, inghetarea activelor" anumitor persoane "implicate in procesul decizional legat de invadarea Ucrainei" si masuri "impotriva companiilor rusesti si a filialelor lor, in special din sectorul energetic".

Condamnand "ferm agresiunea comisa de Rusia prin invadarea Crimeei", PE aminteste ca un referendum pe tema alipirii Crimeei la Rusia "va fi considerat ilegitim si ilegal". Liderii europeni, in cadrul summitului lor extraordinar din 6 martie, au convenit asupra unei strategii in trei etape, mergand pana la sanctiuni economice.

Miercuri, presedintele comisiei pentru Afaceri Externe din Duma rusa, Aleksei Puskov, a avertizat ca orice sanctiune europeana impotriva Rusiei va conduce la masuri reciproce si ar putea duce la o "inghetare fara precedent" a contactelor politice, "mai rau decat in anii Razboiului Rece".

Ora 14:00 Rusia a lansat manevre militare la frontiera cu Ucraina. "Unitatile si diviziile din cadrul fortelor armate intensifica exercitii pe teren, in poligoane din regiunile Ristov, Belgorod, Tambov si Kursk", a anuntat ministerul intr-un comunicat, precizand ca aceste manevre vor continua pana la sfarsitul lui martie. Ministerul nu a precizat, insa, cati militari sunt mobilizati la aceste exercitii.

"Scopul principal al masurilor este verificarea aptitudinii trupelor de efectua exercitii de lupta in locuri necunoscute si in poligoane netestate", a precizat el.

In cursul manevrelor, trupele urmeaza sa efectueze deplasari si sa se asigure ca sunt capabile sa se deplaseze pe terenuri necunoscute fara sa fie reperate. Ele urmeaza sa efectueze si exercitii de tir de lupta.

O serie de inregistrari video si fotografii postate pe Internet prezinta deplasari de blindate, fara sa fie posibil sa se stabileasca in mod exact unde se desfasoara deplasarile.

Ministerul a declarat totodata, pentru agentia oficiala Itar-Tass, ca alte exercitii ale unor unitati de parasutisti, la care participa aproximativ 4.000 de militari, 36 de avioane si aproximativ 500 de vehicule militare se desfasoara in regiunea Rostov.

ora 12:09 Parlamentul Ucrainei a aprobat joi crearea unei Garzi Nationale din care ar putea sa faca parte pana la 60.000 de persoane, in contextul in care noua putere ucraineana se teme de patrunderea armatei ruse pe teritoriul de est al tarii.

Proiectul de lege a fost aprobat de catre toti cei 262 de parlamentari prezenti si nu a existat niciun vot impotriva.

Autoritatile ucrainene au anuntat ca acest corp, plasat in subordinea Ministerului de Interne, va fi alcatuit cu prioritate din voluntari provenind din "grupuri de autoaparare" care s-au format in Piata Independentei (Maidan), un simbol al opozitiei fata de fostul regim al lui Viktor Ianukovici.

Corpul va fi insarcinat cu asigurarea securitatii interne, cea a frontierelor si cu lupta impotriva terorismului.

ora 11.30 Cancelarul german Angela Merkel a avertizat joi Rusia asupra unor consecinte grave pe termen lung pe care le va avea pentru Moscova o continuare a actiunii sale in Ucraina, intr-o declaratie in parlament, relateaza AFP. "Daca Rusia continua pe acelasi drum ca in ultimele saptamani, nu va fi o catastrofa doar pentru Ucraina (...), acest lucru va dauna de asemenea si anume in mod masiv Rusiei, sunt convinsa, (atat din punct de vedere) economic, cat si politic", a declarat Merkel in fata membrilor Bundestagului.

ora 09.30 Un parlamentar rus a recunoscut joi, cu jumatate de gura, ca forte ruse se afla in Crimeea, subliniind ca nu este vorba, pentru moment, despre o operatiune militara reala, pentru postul de radio Ecoul Moscovei, relateaza AFP. "Exista acolo cateva unitati militare care ocupa pozitii in cazul in care va exista o agresiune armata din partea Kievului", a declarat presedintele Comisiei parlamentare pentru Relatii cu foste republici sovietice Leonid Slutki. El nu a pronuntat niciodata cuvantul "rus", dar raspundea unui jurnalist care l-a intrebat daca este vorba despre o operatiune a fortelor armate ruse. "Aceasta nu este o operatiune de anvergura a fortelor armate", a spus el, adaugand ca aceasta va avea loc doar in caz de "agresiune".

ora 07.00 Occidentalii studiaza posibilitatea de a supune votului Consiliului de Securitate al ONU o rezolutie prin care sa reactioneze fata de referendumul prevazut duminica in Crimeea, chiar daca este sigur ca Rusia va opune un vot de veto acestui text, potrivit unor diplomati, relateaza AFP. In referendumul prevazut duminica, alegatorii sunt intrebati daca doresc alipirea Crimeei la Rusia, deschizand posibilitatea unei anexari a peninsulei de catre Moscova. Acest scrutin este considerat ilegal de catre Kiev si occidentali, care incearca sa-l convinga pe presedintele rus Vladimir Putin sa nu-i dea curs.

Rezolutia respectiva va reafirma necesitatea respectarii suveranitatii si integritatii teritoriale a Ucrainei si va reitera faptul ca referendumul incalca Constitutia ucraineana. Ea va fi redactata in termeni "masurati", cu scopul de a incerca sa convinga Beijingul sa se delimiteze de Moscova. "Rusia va opune un vot de veto oricum", a declarat un diplomat, dar o abtinere chineza ar izola si mai mult Moscova.

In cursul celor cinci reuniuni ale Consiliului pe tema crizei ucrainene, China s-a limitat sa repete doua principii ale diplomatiei sale, si anume sustinerea integritatii teritoriale si neingerinta in afacerile interne ale statelor, dar fara sa critice in mod direct Rusia.

ora 06.00 Presedintele Statelor Unite Barack Obama si-a afisat miercuri sustinerea fata de Ucraina, primindu-l pe premierul Arseni Iateniuk la Casa Alba si adresandu-i un avertisment lui Vladimir Putin, odata cu apropierea referendumului prevazut duminica privind alipirea Crimeei la Rusia, relateaza AFP. Arseni Iateniuk este asteptat joi la sediul ONU, la New York, unde urmeaza sa sutina un discurs, intr-o sesiune publica a Consiliului de Securitate, incepand de la ora 19.00 GMT (21.00, ora Romaniei), dupa ce s-a intalnit miercuri la Washington cu presedintele american, directoarea FMI Christine Lagarde si congresmeni.

Sinteza evenimentelor, miercuri, 12 martie 2014:

Presedintele Barack Obama l-a primit la Casa Alba pe noul sef al guvernului de la Kiev, caruia i-a oferit personal sprijinul in fata amenintarii ruse. In plus, Obama l-a avertizat inca o data pe Vladimir Putin ca vor exista "consecinte", daca Rusia anexeaza Crimeea.

Barack Obama: "Vom sta alaturi de Ucraina si de poporul ucrainean si ne vom asigura ca integritatea teritoriala si suveranitatea Ucrainei raman intacte."

Arseni Iatseniuk a fost primit la Casa Alba cu toate onorurile destinate unui sef de guvern, desi autoritatea lui nu este recunoscuta de Moscova. A fost o intalnire cordiala, cu declaratii in cuvinte grele.

Arseni Iatseniuk, premierul interimar al Ucrainei: "Vom lupta pentru libertatea noastra, pentru independenta si suveranitatea noastra si nu vom ceda niciodata."

Barack Obama: "Daca (Rusia) va continua pe acest drum, vom fi obligati sa "taxam" aceste incalcari ale dreptului international."

Pentru a evita "consecintele" inca nedefinite, Rusia trebuie sa isi retraga trupele din Crimeea si sa dea inapoi in privinta referendumului programat duminica in peninsula. In ciuda discutiilor sterpe din ultimele zile, Obama a declarat ca diplomatia inca are sanse de izbanda - o trimitere la intalnirea care va avea loc maine intre secretarul american de stat, John Kerry, si omologul sau rus, Serghei Lavrov.

De noi sanctiuni a vorbit si Angela Merkel, in cadrul unei intalniri cu premierul polonez. Cancelarul german a anuntat ca liderii europeni vor discuta luni despre un nou set de masuri. In aceeasi zi vor semna actul politic pentru acordul de asociere cu Ucraina.

In ciuda tuturor incurajarilor, la Kiev domneste teama. Noua conducere ucraineana a acuzat Moscova ca a concentrat la granita 80 de mii de soldati, 270 de tancuri si 140 de avioane de lupta - forte pot ajunge in capitala Ucrainei in doua - trei ore.

Cronologia evenimentelor, miercuri, 12 martie 2014:

ora 22:03 Rusia risca sa fie nevoita sa suporte "costuri" daca nu va renunta la planurile de anexare a regiunii ucrainene Crimeea, avertizeaza presedintele Statelor Unite, Barack Obama.

ora 12.30 Liderii tarilor occidentale din cadrul G7 au cerut, miercuri, Rusiei sa inceteze toate actiunile pentru a "anexa" Crimeea, a anuntat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, relateaza AFP. "Impreuna cu ceilalti lideri ai G7", am "condamnat ferm aceasta actiune", a declarat Barroso in fata Parlamentului European.

ora 12:00 Rusia antreneaza 220.000 de trupe, 1800 de tancuri si 400 de elicoptere in apropiere de granita Ucrainei a declarat marti, Igor Tenyukh, ministrul apararii din Ucraina, in cadrul unei sedinte a Radei Supreme, relateaza agentia de stiri UNIAN. Potrivit oficialului ucrainean "aceasta grupare depaseste de cateva ori resursele Fortelor Armate ale Ucrainei." Igor Teniuh a mai sustinut marti ca Fortele Armate ale Ucrainei sunt pregatite, insa o eventuala interventie in Crimeea va fi calificata drept aplicarea fortei impotriva propriului popor, conform forbes.ua.

ora 10.00 Un deputat ucrainean care reprezinta comunitatea tatara din Crimeea efectueaza o vizita la Moscova, cu scopul de a purta negocieri cu privire la situatia acestei minoritati musulmane, in cazul in care peninsula separatista din sudul Ucrainei intra in componenta Federatiei Ruse, relateaza AFP. "Deputatul ucrainean Mustafa Djemilev a plecat, cu un avion, intr-o vizita de lucru la Moscova, unde se va intalni cu fostul presedinte al Republicii Tatarstan Mintimer Saimiev", a anuntat organul ales care reprezinta aceasta comunitate, Medjlisul Tatarilor, intr-un comunicat.

Djemilev este fostul presedinte al Medjlisului, iar in prezent este deputat in cadrul partidului Iuliei Timosenko, Batkivscina (Patrie), in Parlamentul ucrainean. "In cursul acestei misiuni este prevazuta studierea situatiei din Crimeea, dar si relatiile dintre tatarii din Crimeea si tatarii de pe Volga si din Ural", in Rusia, potrivit comunicatului, in care se anunta ca vizita a fost aprobata de catre noile autoritati ucrainene.

ora 07.00 Occidentul, dar mai ales UE, este necesar sa actioneze pentru a impiedica Rusia sa anexeze Crimeea, altfel sistemul de securitate din Europa va fi pus in discutie, a avertizat marti consilierul lui Vitali Kliciko, relateaza AFP. Intr-o vizita la Washington, Oleh Samsur, consilierul diplomatic al lui Kliciko, un fost adjunct al ministrului de Externe si ambasador in Statele Unite in anii 2000, a pledat totodata pentru o replica ferma din partea Kievului fata de Moscova, si anume mobilizarea generala a armatei. "Occidentul este necesar sa actioneze acum, fara sa procrastineze", a spus Samsur la centrul de reflectie German Marshall Fund of the United States.

"Fortele (presedintelui rus Vladimir) Putin pot sa fie oprite. Acest lucru este posibil, dar nu este timp. indemn la actiune", a insistat consilierul fostului campion mondial la box Vitali Kliciko, candidat proeuropean in alegerile prezidentiale de la 25 mai. Samsur le-a reprosat americanilor si europenilor o anumita pasivitate in februarie, inainte de destituirea lui Viktor Ianukovici, prin faptul ca s-au abtinut sa "impuna sanctiuni in vederea impiedicarii" reprimarii manifestantilor la sfarsitul lui februarie.

ora 06.15 Ucraina refuza sa urmeze "scenariul scris de Kremlin" pentru alipirea Crimeei la Rusia si nu va interveni militar in aceasta peninsula rusofona, pentru ca prefera sa-si protejeze granita de est, a declarat marti pentru AFP presedintele interimar ucrainean, Oleksandr Turcinov. "Nu ne putem angaja intr-o operatiune militara in Crimeea, deoarece am lasa expusa granita de est si Ucraina nu va fi protejata", a spus Turcinov intr-un interviu acordat in exclusivitate pentru AFP dupa o reuniune a Consiliului pentru Securitate Nationala si Aparare. "Importante unitati blindate sunt concentrate la granita de est a Ucrainei", a adaugat el.

ora 05.00 Cele doua camere ale Congresului american au adoptat marti rezolutii care condamna interventia rusa in Ucraina, un gest simbolic facut inainte cu o zi de vizita premierului ucrainean, Arseni Iateniuk, la Washington, relateaza AFP. Camera Reprezentantilor a aprobat aproape in unanimitatea (402 voturi pentru si sapte impotriva) o rezolutie care condamna "incalcarea suveranitatii, independentei si integritatii teritoriale a Ucrainei de catre fortele militare ale Federatiei Ruse". Rezolutia indeamna Executivul american "sa impuna sanctiuni (in eliberarea) de vize, financiare, comerciale si de alta natura impotriva unor oficiali de rang inalt ai Federatiei Ruse, banci si organizatii comerciale controlate de stat, dar si alte agentii publice". De asemenea, Senatul a aprobat prin consens o rezolutie care condamna "agresiunea ilegala a Rusiei in Ucraina".

ora 04.00 Secretarul de Stat american, John Kerry, si ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, nu au reusit sa ajunga la un acord in privinta unui plan de iesire din criza ucraineana, a anuntat marti Departamentul de Stat, relateaza AFP. Ministrul rus de Externe a oferit "raspunsuri" pe care in mare parte "le-am auzit" saptamana trecuta, atat la Paris, cat si la Roma, a spus purtatoarea de cuvant a Departamentului de Stat american, Jennifer Psaki. Kerry l-a anuntat din nou pe Lavrov ca vrea sa continue dialogul, "dar intr-un climat bun si avand ca obiectiv protejarea imunitatii si suveranitatii Ucrainei", a anuntat Psaki. "Evident, nu am vazut asa ceva in raspunsurile primite" din partea lui Lavrov, a deplans ea.

Cititi si:

-► Vom lua gaze de la americani? Efectul neasteptat al crizei din Crimeea

-► Analiza Catalin Radu Tanase, despre cat de grava este situatia in Crimeea si care sunt interesele Rusiei in zona

-► Criza din Crimeea, un RusoMaidan. Rusia incurajeaza revolta celor nemultumiti de caderea lui Ianukovici

-► Washington Post: Flota rusa de la Marea Neagra este buna pentru intimidarea "vecinilor mici", dar nu ar face fata NATO

Sinteza evenimentelor, marti, 11 martie 2014:

Marti seara, presedintele interimar al Ucrainei a anuntat ca armata ucraineana nu va interveni ca sa previna alipirea peninsulei la Rusia. Decizia a fost luata pentru a proteja estul rusofon al tarii de o eventuala invazie rusa. Referendumul din Crimeea este o farsa decisa la Moscova, a mai spus el, acuzand autoritatile ruse ca refuza orice contact cu Ucraina pentru gasirea unei solutii diplomatice.

Intre timp, in Crimeea, cei care sunt de partea ucrainenilor sunt intimidati si amenintati ca sa nu mearga la vot. Un tanar din Simferopol a incercat sa-i ajute pe trei soldati ucraineni care erau la pamant, batuti de barbati mascati si in uniforme. N-a reusit decat sa atraga si asupra lui o ploaie de lovituri.

Viaceslav Devciuk: ''Au inceput sa ma bata, apoi m-au tarat in fata unui militar care parea sa fie maior. Cineva m-a lovit in ochi. Apoi a scos pistolul si m-a lovit in cap de doua ori''.

In acest climat de nesiguranta se fac pregatirile pentru referendumul de duminica. Nimeni nu-si face iluzii in privinta rezultatului.

Mussa Emir-Ussiinuvda, localnic tatar: ''Oamenii inteleg ca totul e decis dinainte, fie ca voteaza sau nu''.

Insa multi nici nu vor putea sa voteze, pentru ca au ramas fara acte de identitate: "Azi, in drum spre serviciu m-au oprit doi politisti si mi-au cerut actele."

Nu i le-au mai dat inapoi. Autoritatile au fost asaltate cu plangeri asemanatoare, dar spun ca nu politia face asa ceva.

Ilya Glazkov, adjunctul primarului: ''Niste necunoscuti abordeaza cetateni si le cer actele. Apoi le iau si pleaca. Alteori rup pasapoartele''.

Nick Martin, corespondent Sky News: ''Seria de incidente a determinat primaria din Simferopol sa avertizeze localnicii ca nu trebuie sa arate pasapoartele nimanui inainte de referendum. Comunicatul spune ca este vorba de provocari si incercari deliberate de sabotare a votului.''

Pe de alta parte, pe aeroportul din Simferopol nu mai primesc permisiunea sa aterizeze decat zborurile de la Moscova.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Analiza Bloomberg: Criza din Ucraina pune in pericol proiectele petrolifere si gazeifere din Marea Neagra
Analiza Bloomberg: Criza din Ucraina pune in pericol proiectele petrolifere si gazeifere din Marea Neagra

Potrivit unei analize Bloomberg, criza din Ucraina, cu o posibila secesiune a Peninsulei Crimeea, pune in pericol proiectele petrolifere si gazeifere off-shore derulate in Marea Neagra de companii precum Exxon Mobil, Shell sau Eni.

Criza in Ucraina. Merkel vorbeste de o anexare a Crimeei de catre Rusia, in timp ce Ianukovici isi anunta revenirea la Kiev
Criza in Ucraina. Merkel vorbeste de o anexare a Crimeei de catre Rusia, in timp ce Ianukovici isi anunta revenirea la Kiev

Rusia isi consolideaza, de la zi la zi, ocupatia "de facto" a peninsulei Crimeea. Si acum lanseaza o contraofensiva diplomatica in privinta crizei ucrainene.

NATO va monitoriza criza din Ucraina. Avioane de recunoastere AWACS, trimise deasupra Romaniei si Poloniei
NATO va monitoriza criza din Ucraina. Avioane de recunoastere AWACS, trimise deasupra Romaniei si Poloniei

NATO a anuntat ca trimite avioane dotate cu sisteme de supraveghere aeriana in misiune de recunoastere deasupra Romaniei si Poloniei.

Recomandări
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat vineri că Rusia îşi concentrează atacurile sale hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi, informează AFP.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.

Reacție neașteptată a Iranului după atacul atribuit Israelului. „Mai degrabă infiltrare decât atac”
Reacție neașteptată a Iranului după atacul atribuit Israelului. „Mai degrabă infiltrare decât atac”

Teheranul minimizează exploziile de vineri atribuite Israelului şi anunţă că nu intenţionează să se răzbune, în dorinţa de a evita un război în regiune.