MApN infirma categoric existenta unui proces de mobilizare a rezervistilor sau recrutare a tinerilor

Ultimul update: Luni 05 Mai 2014 07:00
Data publicarii: Vineri 02 Mai 2014 10:11
Categorie: Actualitate
armata desfiintata

Ministerul Apararii Nationale "infirma categoric" faptul ca exista un proces de mobilizare a rezervistilor sau de recrutare a tinerilor, conform unui comunicat transmis vineri.

Precizarea MApN este facuta in legatura cu informatii aparute recent in presa. "Documentul la care se face referire, ordinul comun publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 312, din 28 aprilie 2014, actualizeaza modelul certificatului medical eliberat de medicul de familie ce urmeaza sa fie prezentat de tineri la comisia locala de recrutare-incorporare, pentru efectuarea vizitei medicale. Acest demers este unul legal, in conformitate cu articolul 27 din Legea nr. 446/2006 privind pregatirea populatiei pentru aparare, cu modificarile si completarile ulterioare, care prevede in mod expres obligativitatea stabilirii unui model unic pentru acest tip de document. Acest certificat este unul similar cu cel al soldatilor si gradatilor profesionisti", se arata in comunicat.

De asemenea, MApN mentioneaza ca "masura legislativa nu are nicio legatura cu eventuale evolutii in mediul de securitate, in vecinatatea Romaniei".

"Referitor la aprecierile privind capacitatea operationala a Armatei sau implicarea Romaniei in vreun act militar pe teritoriul Ucrainei, Ministerul Apararii Nationale precizeaza ca acestea sunt speculatii si trebuie evitata caderea in capcana unui razboi psihologic. Armata Romaniei este in masura sa-si indeplineasca indatoririle stabilite prin Constitutie, pentru asigurarea securitatii nationale si indeplinirea obligatiilor internationale asumate de Romania in plan militar. Ca membra a NATO, Romania ia toate masurile, conform deciziilor stabilite la nivelul Consiliului Nord-Atlantic, pentru a fi pregatita sa contribuie la realizarea obiectivului fundamental al NATO, apararea spatiului comun aliat", se mai arata in comunicat.

In Monitorul Oficial a fost publicat, in 28 aprilie, Ordinul pentru aprobarea formei si continutului certificatului medical eliberat de medicul de familie, care urmeaza sa fie prezentat de tineri la comisia locala de recrutare-incorporare pe timpul starii de asediu, al mobilizarii si al starii de razboi. Ordinul este emis de ministrul Apararii nationale, ministrul Afacerilor interne, ministrul Justitiei, ministrul Sanatatii, directorul Serviciului Roman de Informatii, directorul Serviciului de Informatii Externe, directorul Serviciului de Protectie si Paza si directorul Serviciului de Telecomunicatii Speciale.

Traian Basescu: Asistam la apropierea dintre NATO si UE in fata unei PRIMEJDII comune, Rusia

Romania a luat primele masuri birocratice pentru situatia unui razboi cu Rusia

Avem certificat medical cu care tinerii sa se prezinte la incorporare. Mai precis, este vorba de noul model de certificat – cel vechi nu mai era valabil inca de la sfarsitul 2006, cand s-a desfiintat serviciul militar obligatoriu. In acesti 7 ani si jumatate, in cazul unui razboi, tinerii nu aveau cu ce hartie sa se prezinte la oaste pentru ca autoritatile nu eliberasera niciun model de certificat.

Certificatul demonstreaza ca recrutul nu are probleme medicale care sa-l faca inapt pentru Armata Romana – TBC, HIV, hepatita, consum de droguri, boli psihice etc. Noul model a fost de altfel aprobat inca de la sfarsitul anului trecut de sefii de la Aparare si Interne (e semnat de fostul ministru Radu Stroe), insa abia pe 22 aprilie a primit si aprobarea STS iar pe 28 a aparut in Monitorul Oficial. In caz ca sunteti chemati la oaste, mergeti la medicul de familie, care va da acest certificat si va trimite cu el la analize.

Are deci sau nu legatura cu evenimentele din Ucraina, dat fiind ca modelul exista deja de pe vremea cand in tara vecina erau doar proteste de strada? Ministrul Apararii spune ca nu. Intr-un interviu acordat unui site de stiri, Mircea Dusa a declarat ca “e o simpla coincidenta” si ca tinerii nu vor fi chemati la recrutare, noul certificat medical fiind un act necesar mai ales celor care vor sa devina soldati profesionisti.

Potrivit ordinului care il insoteste actul e insa util si in cazul unui razboi, dar si al unei situatii mai putin dramatice – stare de asediu sau mobilizare. Asa ca ar putea sa nu fie doar o coincidenta faptul ca a fost aprobat tocmai acum de autoritati, chiar daca ministrul Apararii (foto) ne asigura ca in Ucraina e vorba doar de “un razboi psihologic”, potrivit unei declaratii citate de Mediafax.

Romania a alocat 700 de milioane de lei in plus pentru armata. Cum vor fi cheltuiti banii

Datele de la ultimul recensamant arata in Romania sunt peste 2 milioane de incorporabili – adica barbati cu varste intre 20 si 35 de ani. Nu toti trebuie insa sa mearga la razboi. Potrivit Gandul, pe langa cei cu probleme medicale, nu indeplineste serviciul militar nici personalul cultelor religioase recunoscute de lege, personalul consacrat oficial ca deservent al unui asemenea cult, precum si calugarii care au o vechime in manastire de cel putin doi ani.

Nu merg la oaste nici cei condamnati la pedepse privative de libertate, precum si cei arestati preventiv sau trimisi in judecata, pana la data ramanerii definitive a hotararii prin care s-a solutionat cauza penala. De asemenea, daca in noul model de certificat medical figurati cu HIV, hepatita , TBC sau alte probleme medicale grave, nu veti avea ocazia sa mergeti la razboi.

 

Mircea Dusa Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
armata desfiintata Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
noul certificat medical pentru incorporare Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Mediafax ziarulmetropolis.ro

Putin, manat de nostalgia dupa gloria URSS. Miscarile liderului de la Mosova, analizate de specialistii in geopolitica

Putin, manat de nostalgia dupa gloria URSS. Miscarile liderului de la Mosova, analizate de specialistii in geopolitica

tir cu lamai rasturnat pe DN5

DN5, blocat pe ambele sensuri de TIR-uri răsturnate. Unul ducea struguri, celălalt lămâi

Un bărbat şi o adolescentă, atacaţi de urs în faţa unui bloc din Făgăraş. Animalul nu a fost prins

Ministrul Pop anunţă "competiţie de manuale şcolare", toate la aceeaşi editură

Un poliţist din Moineşti a mers în misiune cu maşina tractată, fiindcă i s-a stricat pe drum

Peste 3000 de oameni au participat la înscăunarea noului episcop de Huși

Intervenție dificilă pentru salvamontiști. O familie s-a rătăcit pe un traseu montan

Cabana

Un urs flămând a devastat o cabană din Sovata. "A făcut pagube mai ales la frigider"

Din cauza lipsei hranei, urșii coboară la câmpie și distrug gospodăriile

Patru minori s-au plimbat cu o mașină furată, după care au dat două spargeri. Cum i-au prins polițiștii

LOTO 6/49. Numerele extrase duminică, 22 octombrie 2017: 26, 27, 28, printre numere

Cristi Borcea ar putea fi eliberat luni și să se întoarcă la cei 7 copii

Gest periculos al unor copii din Republica Moldova. Au urcat pe acoperișul unui troleibuz care se afla în trafic