Cu Ucraina la un pas de razboi civil, Romania aloca 700 de milioane de lei in plus pentru MApN. Pe ce vor fi cheltuiti banii

Ultima actualizare: 01-05-2014 07:01

Bugetul Ministerului Apararii va fi suplimentat cu 700 de milioane de lei pentru ca armata sa poata cumpara tehnica moderna. Decizia anuntata luni de premier vine in contextul crizei din Ucraina.

Seful guvernului a precizat ca investitiile vor fi facute "imediat", insa nu a vrut sa dea detalii, despre natura lor. Cu Ucraina la un pas de razboi civil, guvernul nostru a decis sa aloce suplimentar 700 de milioane de lei Ministerului Apararii.

"Unul dintre contractele de modernizare pe care armata le va incheia in urmatoarea perioada va merge aici, la IAR Brasov. Elicopterele PUMA ale aviatiei militare au mare nevoie de reparatii si intretinere, iar aceste lucrari costa aproximativ 10 milioane de euro, dupa cum o spune chiar directorul IAR Brasov", a relatat Robert Elekes - corespondent PRO TV.

Cele 700 de milioane pe care le va primi MApN reprezinta o crestere de peste 10% a bugetului ministerului. "In asa fel incat investitii in modernizarea capacitatii militare sa fie facute imediat. Armata romana va avea echipament tehnologic imbunatatit" a anuntat Ponta.

Vorbim de contracte de intretinere si reparatii a tancurilor, taburilor si avioanelor IAR 93 si 99 folosite pentru scoala pilotilor. Potrivit Ziarului Financiar, atat IAR Brasov, cat si Avioane Craiova unde se monteaza armament pe avioane de vanatoare si Aerostar Bacau unde sunt modernizate Mig-urile 21 si se produc sisteme de aparare sol aer, au fost deja anuntate de Ministerul Apararii ca in perioada urmatoare ar putea primi comenzi de doua pana la 4 ori mai mari.

Tot ca urmare a crizei din Ucraina, in ultimele 2 luni Statele Unite au trimis prin rotatie 3 nave de razboi in Marea Neagra. Distrugatoarele USS Truxton si USS Cook, dotat cu rachete de croaziera si fregata USS Taylor. Franta a trimis nava de supraveghere si bruiere a comunicatiilor Depuy de Lome. Iar americanii vor disloca pana la 600 de militari din infanteria marina la baza de la Kogalniceanu si mai multe avioane F16 au efectuat exercitii in spatiul nostru aerian. In paralel NATO efectueaza zilnic zboruri de supraveghere a spatiului aerian cu Aeronave Awacs.

Din dotarea armatei romane fac parte in prezent aproximativ 1.100 de tancuri, 1.535 de vehicule blindate, 1.360 de lansatoare de rachete, 129 de avioane, 82 de elicoptere, 3 fregate si 73.350 de cadre militare.

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO