Din apele Țării Făgărașului: scoici, pești și pui de baltă

tara fagarasului
StirilePROTV

Maestru culinar în gastronomie tradițională Daniela Elena Graură din Făgăraș reinventează termenul de mâncare tradițională în Țara Făgărașului, căutând mereu ingrediente inedite ascunse în apele și pădurile făgărășene.

„Gastronomia reflectă nivelul de civilizație al unui popor”, stă notat într-unul dintre multiplele caiete de notițe pe care le păstrează Daniela Elena Graură. „România, în materie de bucătărie, nu este cazul să imite, este nevoie de asumare și personalizare în sensul identității”, mai notează ea în alt caiet. Pentru ea bucătărie tradițională înseamnă în prezent o bucătărie de fuziune între resursele alimentare ale zonei și tehnicile de preparare locale, dar și internaționale, toate reunite într-o nouă sinteză. Această fuziune conduce, în opinia ei, spre gusturi și arome noi și generează rețete noi cu ingrediente locale.

De câțiva ani Daniela Elena Graură bate în lung și în lat tărâmurile ascunse ale Țării Făgărașului în căutarea de ingrediente ascunse pe colinele deluroase, în pădurile dese și apele repezi ale acestei regiuni istorice. Le inventariază, se gândește la care ar fi rostul fiecăruia într-un fel de mâncare, face experimente culinare în bucătăria sa din Făgăraș și reușește într-un final să găsească „preparatul” ideal pentru fiecare ingredient în parte.

În acest weekend, 26-27 septembrie, ea le aduce la București la un maraton de degustări cu produse locale în cadrul evenimentului „Itinerama: Țara Făgărașului la București”.


Brâzeturi făgărășene – de la brânza de burduf la halloumi

 

În cadrul „Prânz cu Itinerama: Brânzeturi locale din Țara Făgărașului” care au loc în ambele zile de weekend, începând cu ora 14:00 la Acuarela Bistro (Strada Polonă 40), veți putea participa la o degustare inedită de brânzeturi felurite din Țara Făgărașului și nu numai.

Pe lângă brânză de burduf afumată cu fructe uscate și telemea de bivoliță cu cremă din pulpă de măr cu hrean, meniul include și halloumi sau mozzarela de bivoliță. Ce legătură au aceste brânzeturi cu tradițiile Țării Făgărașului? Vino la eveniment și vei afla chiar de la Daniela Elena Graură.

Toate brânzeturile făgărășene vor fi servite alături de sosuri, dulcețurile si chutney-urile preparate în atelierul artizanal al Danielei. Acestea sunt bine venite pentru a însoți sau înobila un preparat simplu, fiind o adevărată provocare a gustului dulce, sărat, puțin iute și acrișor, la bază fructat și aromat de prezența vreunui condiment.

Scoicile, o delicatesă din Țara Făgărașului

 

Nu te-ai gândi că scoicile ar putea fi considerate o mâncare tradițională în Țara Făgărașului, însă ele se consumau, alături de raci încă din anii 1600 în cetatea orașului. Astăzi, bine ascunse în mâlul apelor dulci ale râurilor din zonă, ele sunt găsite numai de cei care au un spirit aventurier.

La „Cină cu Itinerama: Din apele Țării Făgărașului – pește, pui de baltă, crustacee”, Daniela Elena Graură propune un meniu gourme inedit, în care se regăsesc preparate precum carpaccio din păstrăv indigen cu ulei de struguri și suc de măr acrișor cu menta sau scoici in sos de roșii românești și pui de baltă in vin alb și pesto de pătrunjel.

Experiențele culinare gândite de Daniela Elena Graură vor fi completate cu o serie de cocktail-uri tradițional făgărășene, create de Andrei Boamfa – bartmanul „alchimist”. El este cel care se ocupă să cucerescă ireversibil pe oricine cu „amestecurile” lui, reușind să folosească mărarul, tarhonul, menta, ghimbirul, castraveții și siropurile locale din flori, muguri, petaleșsi fructe în combinații unice, memorabile.

 

Citește și...
Asociația Țara Făgărașului lansează campania ”Vara Făgărașului”, cu scopul promovării turistice a zonei
Asociația Țara Făgărașului lansează campania ”Vara Făgărașului”, cu scopul promovării turistice a zonei

Asociația Țara Făgărașului lansează campania ”Vara Făgărașului”, o inițiativă inedită, cu scopul promovării turistice a zonei.

10 proiecte la Bikeathon Țara Făgărașului, ediția a VIII-a
10 proiecte la Bikeathon Țara Făgărașului, ediția a VIII-a

Perioada de înscriere a proiectelor pentru cea de-a opta ediție a concursului caritabil de ciclism Bikeathon Țara Făgărașului, o platformă de strângere de fonduri implementată de Fundaţia Comunitară Ţara Făgăraşului, s-a încheiat pe 4 aprilie 2021.

Comunitățile din zona Țării Făgărașului sunt provocate pentru a participa la campania de curățenie „Mănușa de Aur”
Comunitățile din zona Țării Făgărașului sunt provocate pentru a participa la campania de curățenie „Mănușa de Aur”

Comunitățile din zona Țării Făgărașului sunt provocate pentru a participa la campania de curățenie ,,Mănușa de Aur”.

Recomandări
Directorul AIEA: „Situaţia este gravă” la Centrala Nucleară ucraineană Zaporojie
Directorul AIEA: „Situaţia este gravă” la Centrala Nucleară ucraineană Zaporojie

Directorul Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice Rafael Grossi a avertizat în Consiliul de Securitate al ONU că „situaţia este gravă” în Centrala Nucleară Zaporojie.

Părinții și fratele criminalului din Bascov au fost înmormântați. Anchetatorii încearcă să afle dacă a avut discernământ
Părinții și fratele criminalului din Bascov au fost înmormântați. Anchetatorii încearcă să afle dacă a avut discernământ

Zi de doliu astăzi la Bascov, judeţul Argeș. Trei dintre cele 5 victime ale bărbatului, bolnav psihic, au fost înmormântate în cimitirul din vecinătatea casei. Este vorba de părinţii și fratele inculpatului, conduși pe ultimul drum de vecini și prieteni.

Recomandări pentru minivacanța de Sf. Maria. Sfaturi utile pentru turiști
Recomandări pentru minivacanța de Sf. Maria. Sfaturi utile pentru turiști

Se anunță cel mai aglomerat week-end de pe litoralul românesc de la începutul sezonului estival. Fiind Adormirea Maicii Domnului, ziua de luni, 15 august, este liberă de la stat, iar românii au la dispoziție o minivacanță de trei zile.