Furtunile au făcut ravagii în jumătatea de nord și în vestul țării. Cum va fi vremea în următoarele zile

Ultima actualizare: 28-07-2021 20:29

După căldura sufocantă, furtunile au pus stăpânire pe jumătatea de nord și vestul țării. În Cluj, a fost potop, în timp ce în Bistrița și Sălaj, vijeliile au distrus acoperișuri și au pus la pământ numeroși copaci.

În ultimele ore, mai multe zone au fost sub avertizări de vreme extremă, inclusiv cod roșu.

Vremea toridă a fost înlocuită de o vijelie puternică, în Cluj Napoca. O perdea deasă de ploaie a înghițit rapid orașul, iar pe străzi s-au format șuvoaie. Vizibilitatea a fost atât de scăzută, încât mulți șoferi nu s-au încumetat să își continue drumul și au tras pe dreapta până s-a potolit furtuna.

Grindina cât oul a secerat culturi și pomi în Sălaj, în câteva zeci de minute. La 112, telefoanele au sunat necontenit, după ce vijelia a doborât mai mulți arbori și stâlpi. La Măieriște, acoperișul unei case a fost trăsnit și a luat foc.

În Suceava şi Botoşani a fost cod roşu. Mai multe acoperişuri au fost smulse de rafalele puternice şi aruncate peste maşinile parcate, dar şi pe cele care erau în trafic.

Vântul puternic a făcut pagube și în Bistrița. În cartierul Unirea, acoperișul unui bloc a fost pus la pământ. Tabla s-a desprins și a căzut pe două mașini parcate. Apartamentul de la mansardă, recent renovat, a fost distrus de ploaie.

Localnică: „A venit vremea mare, un sunet mare şi ne-a luat acoperişul. A trebuit să mai pună gresia, faianţa... Acum nu-i nimic. Tot e plouat”.

Rafalele puternice au rupt și mai mulți copaci, iar aleile s-au umplut de crengi căzute.

Localnică: „Chiar venea o vecină de-a mea, fetiţă, pe aici şi i-a spus tatălui: era să cadă pe mine”.

A plouat puternic și în Bihor, la Groși. Și aici, șoferii care erau în trafic s-au oprit până când a trecut urgia.

Un șofer de camion surprins de furtună în județul Suceava a filmat momentul în care vijelia puternică îi clătina autovehiculul în mers.

În linii mari, sudul şi sud-vestul României se vor sufoca de căldură, până luni inclusiv, chiar şi la 40 de grade, dar, atenţie, măsurate la umbră, iar nordul şi nord-estul se vor confrunta cu vijelii, ploi şi grindină.

Trei sferturi din ţară este de miercuri şi până la începutul săptămânii viitoare sub cod galben, în zeci de judeţe. Sub cod portocaliu intra de joi până luni şapte judeţe din sud-vest, despre care vorbeam la început. Iar ANM ne anunţă că dacă e val de căldură tropicală, acesta va fi însoţit şi de praf saharian. Deja, de miercuri, temperatura resimţită în sud a fost de 42-43 de grade.

Acum, pe de altă parte, de azi până mâine, centrul țării e sub cod galben de vreme rea, iar de miercuri după amiază şi până miercuri noapte, 10 judeţe din nord-est sunt sub cod portocaliu de vreme rea.

Meteorologii au mai dat miercuri trei avertizări nowcasting de cod portocaliu de vreme rea pentru judeţele Cluj, Bihor, Vrancea şi Galaţi.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO