Vreme instabilă în România. Temperaturile scad și vin ploile. Prognoza pe următoarele două săptămâni

persoană pe strada, umbrela, ploaie
Shutterstock

Regimul termic va fi, în general, oscilant la nivelul întregii ţări, pe parcursul următoarelor două săptămâni (5 - 18 mai), iar mediile termice maxime vor scădea în primele zile din intervalul de prognoză.

Din punct de vedere pluviometric se întrevăd perioade cu averse aproape în fiecare zi, se arată în prognoza publicată, luni, de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

În Banat, valorile termice vor fi în scădere, de la o medie a maximelor de 25 de grade şi a minimelor de 12 grade, în prima zi, până în jurul a 16 grade media maximelor şi 4 - 6 grade media minimelor, în jurul datei de 12 mai.

Va urma o perioadă de încălzire treptată, iar la finalul intervalului de prognoză se vor înregistra, în medie, 21 - 23 de grade în cazul temperaturilor maxime, şi între 9 şi 11 grade, în privinţa minimelor. Vor fi perioade cu averse aproape în fiecare zi, mai intense fiind cele care se vor semnala până în data de 8 mai.

În Crişana, vremea va intra într-un proces de răcire până la începutul celei de-a doua săptămâni, când media maximelor termice va fi de 14 - 16 grade, iar a minimelor de 3 - 5 grade.

Citește și
oameni pe strada, europa
Vremea azi, 22 iunie. Temperaturile cresc semnificativ, depășind media normală

Toate meciurile de la FIFA Club World Cup pot fi văzute pe VOYO cu comentariu în limba română.

În intervalul care va urma se va încălzi, iar în ultimele zile de prognoză se vor atinge temperaturi maxime, în medie, de 20 - 22 de grade, respectiv minime medii de la 9 la 11 grade. Vor fi perioade cu averse aproape în fiecare zi, mai intense la începutul intervalului de prognoză.

În Transilvania, media maximelor termice va scădea de la 24 de grade, în prima zi, până la 14 - 16 grade, în jurul datei de 11 mai, iar media minimelor de la 10 grade, până la 3 - 5 grade. Va urma o perioadă de încălzire, astfel că, în ultimele zile de prognoză, maximele termice vor avea o medie de 19 - 21 de grade, iar minimele de 7 - 9 grade. Vor fi intervale de timp cu averse aproape zilnic, mai intense în primele patru zile ale acestei săptămâni.

În Maramureş, regimul termic va fi caracterizat de valori tot mai scăzute, de la medii ale temperaturilor maxime de 20 de grade, în prima zi, până la 13 - 15 grade, în 11 şi 12 mai, şi de la medii ale minimelor de 11 grade, la începutul intervalului, până la 3 - 4 grade, în dimineaţa zilei de 13 mai.

Va urma o perioadă de încălzire, iar în ultimele zile de prognoză media temperaturilor maxime va fi de 20 - 22 de grade şi cea a minimelor de 7 - 9 grade. Vor fi intervale de timp cu averse aproape în fiecare zi, mai intense până la jumătatea primei săptămâni.

În Moldova, în prima săptămână, vremea va fi în răcire, media maximelor termice va scădea până la 13 - 15 grade, iar minimele până în jurul a 6 grade.

În cea de-a doua săptămână se va încălzi treptat, iar la finalul acesteia temperaturile maxime vor atinge, în medie, 19 - 21 de grade, în timp ce minimele vor fi de 9 - 11 grade Celsius. Vor fi intervale de timp cu averse aproape în fiecare zi, mai intense în primele patru.

În Dobrogea, maximele termice vor fi, în general, în scădere în prima săptămână, de la 22 de grade, în primele zile, până la 16 grade la final. În cea de-a doua săptămână, nu vor fi variaţii importante la început, apoi temperaturile maxime vor creşte, până la o medie de 20 - 22 de grade în ultimele zile.

Minimele termice vor fi în creştere până în dimineaţa zilei de 7 mai, când media acestora va atinge 13 - 14 grade, după care vor scădea în următoarele şapte zile şi vor ajunge la o medie de 7 - 9 grade. Până la finalul intervalului de prognoză, valorile minime vor creşte la peste 10 grade. Vor fi intervale de timp cu averse aproape în fiecare zi, mai intense în prima săptămână.

În Muntenia, în prima săptămână de prognoză, vremea va fi în răcire, media maximelor va scădea de la 29 de grade, în prima zi, până în jurul a 16 grade în ultima, iar a minimelor de la 13 grade, la început, până 7 - 8 grade la final. În cea de-a doua săptămână se va încălzi până la medii ale maximelor de temperatură de 21 - 23 de grade şi ale minimelor de 9 - 11 grade, în ultimele zile. Vor fi intervale de timp cu averse aproape în fiecare zi, mai intense între 6 şi 8 mai.

În Oltenia, valorile termice vor fi în scădere, de la o medie a maximelor de 28 de grade şi a minimelor de 12 grade, în prima zi, până în jurul a 17 grade, media maximelor, şi 5 - 7 grade media minimelor, în jurul datei de 12 mai. Va urma o perioadă de încălzire treptată, iar la finalul intervalului de prognoză se vor înregistra, în medie, 21 - 23 de grade, în cazul temperaturilor maxime, şi între 9 şi 11 grade, temperaturi minime. Vor fi perioade cu averse aproape în fiecare zi, mai intense fiind cele care se vor semnala până în data de 8 mai.

Vremea la munte

La munte, vremea va intra într-un proces de răcire până la începutul celei de-a doua săptămâni, când media maximelor termice va fi de 3 - 5 grade, iar cea a minimelor între -3 grade şi -1 grad. În intervalul care va urma, se va încălzi, iar în ultimele zile de prognoză se vor atinge temperaturi maxime, în medie, de 10 - 11 grade şi minime de 3 - 5 grade. Vor fi perioade cu averse în fiecare zi, mai intense până în data de 9 mai.

Estimarea ANM este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru Prognoze pe Medie Durată (ECMWF - Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată), fiind prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Am aflat secretul! Ce face Sandra Izbașa să rămână în formă la 35 de ani: "Sunt de viță nobilă!"
FOTO Am aflat secretul! Ce face Sandra Izbașa să rămână în formă la 35 de ani: "Sunt de viță nobilă!"
Citește și...
Vremea azi, 22 iunie. Temperaturile cresc semnificativ, depășind media normală
Vremea azi, 22 iunie. Temperaturile cresc semnificativ, depășind media normală

Duminică temperaturile încep să crească, dar încă avem valori suportabile și cel mult 33 de grade în sud-vestul Olteniei, pe la Calafat. Cel mai răcoare o să fie în depresiunile din estul Transilvaniei, pe unde se vor înregistră în jur de 23 de grade.

Vremea azi, 21 iunie. Temperaturile se mențin normale, însă ploile surpriză pot strica planurile de weekend
Vremea azi, 21 iunie. Temperaturile se mențin normale, însă ploile surpriză pot strica planurile de weekend

Ziua de sâmbătă aduce vreme frumoasă în cea mai mare parte a țării. Vântul bate mai tare în ținuturile estice, iar spre seară e posibil să apară câteva ploi slabe la munte și în sudul României.

Vremea azi, 20 iunie. Temperaturile scad în toată țara. Unde va ploua și care este maxima zilei
Vremea azi, 20 iunie. Temperaturile scad în toată țara. Unde va ploua și care este maxima zilei

Căldura se domolește vineri. Vor fi în jur de 22 de grade în depresiuni și doar prin Oltenia se mai pot atinge valori de 33 de grade.

Recomandări
SUA au bombardat situri nucleare din Iran. Trump: „Bătăuşul din Orientul Mijlociu trebuie acum să facă pace”
SUA au bombardat situri nucleare din Iran. Trump: „Bătăuşul din Orientul Mijlociu trebuie acum să facă pace”

SUA au bombardat trei situri nucleare din Iran, a anunțat Donald Trump pe rețeaua sa socială. ”Felicitări eroilor noștri americani”, a transmis președintele SUA.  

Generalul Virgil Bălăceanu, despre bombardamentul SUA: „Să sperăm că Iranul nu va riposta”
Generalul Virgil Bălăceanu, despre bombardamentul SUA: „Să sperăm că Iranul nu va riposta”

Generalul (r) Virgil Bălăceanu, fostul reprezentant al României la Comandamentul NATO de la Bruxelles, consideră că atacul american asupra siturilor nucleare iraniene ar putea duce la o escaladare periculoasă a conflictului din Orientul Mijlociu.

Ministerul Educației a aprobat planurile-cadru pentru liceu. Ce presupun aceste modificări și când intră în vigoare
Ministerul Educației a aprobat planurile-cadru pentru liceu. Ce presupun aceste modificări și când intră în vigoare

Planurile-cadru pentru liceu au fost aprobate de ministrul Educației și urmează să fie publicate în Monitorul Oficial. Toate modificările se vor aplica elevilor care intră în clasa a 9-a anul viitor.