Valul de caniculă "Lucifer" a făcut deja victime in România. Ce ne aşteaptă în zilele următoare

×
Codul embed a fost copiat

România este un cuptor uriaş, încins la 40 de grade sau chiar mai mult în unele locuri. Avem 12 judeţe în cod roşu de arşiţa, iar restul ţării e sub cod portocaliu de caniculă.

Frige pământul, frige şi aerul în timp ce România întreagă abia mai respiră. Al 4-lea val de caniculă se dovedeşte a fi un coşmar. Trăim zile de foc cu 42 de grade la umbră în vestul ţării dar şi cu nopţi tropicale tot mai greu de îndurat. Botezat sugestiv ''Lucifer'' acest val de aer fierbinte a făcut deja victime

Primele victime

În judeţul Iaşi doi bărbaţi care trudeau pe câmp în soare au căzut seceraţi. Unul dintre ei a murit, iar celălalt este în stare critică. În toată ţară, cei care au leşinat ori s-au simţit rău au fost cu sutele.

De groază că toată muncă lor este arsă de soare mulţi ies pe câmp deşi afară sunt 40 de grade. Căldură năucitoare nu i-a dat nicio şansă unui bărbat de 50 de ani din judeţul Iaşi. Un altul de 67 de ani a fost dus la spital în comă.

 

Citește și
canicula europa
Mare parte din Europa, lovită de caniculă. Germania, sub Cod rosu
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Incredibilă este însă reacţia patronului pentru care lucra bietul om aflat acum în stare critică. Respectivul nu consideră că este responsabil pentru cele întâmplate. ”Ce să spun când vine moartea nu te întreabă şi eu mă simt pe muchie de cuţit."

Valul de caniculă, în ţară

A fost destul de rău şi la malul marii, unde în jurul prânzului erau 38 de grade în aer şi peste 50 la nivelul nisipului. Chiar dacă stăteau că într-un cuptor încins mii de turişti şi-au asumat toate riscurile. La amiază, indicele de confort a depăşit gradul critic de 80 de unităţi.

Căldură este greu de îndurat inclusiv în apartamentele care nu au aparate de aer condiţionat. Doamna Eugenia din Craiova se răcoreşte cu picioarele în lighean. "Aici nu avem cadă, nu avem aer condiţionat. Nu stau fără apă rece pe mâini, pe faţă, pe tot corpul, cu picioarele în apă, cu tot corpul mă bag."

Într-un alt apartament din vecini sunt 29 de grade. Aici oamenii nu mai îndrăznesc să închidă uşa de la intrare. "Toată ziua cald de dimineaţă până seară, mai stau şi pe afară, mai deschid uşa şi fac curat şi trag draperiile."

De departe însă cel mai rău este în vestul ţării care s-a topit la propriu cu 42 de grade Celsius la umbră - temperatura este una record pentru Timişoara.

Sinele de tramvai au fost stropite cu apă, însă în staţii şi în mijloacele de transport în comun, care nu au aer condiţionat, oamenii simt că fieb. Doi vârstnici au ajuns la spital, după ce li s-a făcut rău.

Femeie: ”Vai e crimă şi pedeapsa, cred că is 50-60 de grade."

Ce ne aşteaptă în zilele următoare

Nu doar că veştile sunt rele, dar în sud-vestul ţării sâmbătă s-ar putea înregistra chiar cu 2 grade mai mult decât s-a înregistrat astăzi. Şi Bucureştiul frige la 39 de grade, iar la mare vor fi în jur de 33.

Este prăpăd în toată ţară, pentru că vorbim de temperaturi în medie mai mari şi cu 10 grade faţă de normalul perioadei iar nopţile sunt tropicale.

De altfel, joi la Băile Herculane s-a înregistrat acord absolut de căldură din ultimii 60 de ani.

Abia de duminică am putea asista la o ameliorare, dacă prin asta înţelegeţi o scădere de doar câteva grade, o să fie în continuare mult mai cald decât ar trebui să fie.

Şi aşa va rămâne cel mai probabil până la jumătatea săptămânii viitoare.

Atenţie aşadar, căci vorbim de un disconfort termic extrem de accentuat care se poate dovedi inclusiv fatal persoanelor cardiace dacă stau prea mult în soare.

 

 

ANM: Temperaturi de peste 35 de grade în Bucureşti, până săptămâna viitoare. Posibile averse şi descărcări electrice, începând de luni seară

Vremea caniculară se va menţine în Bucureşti până spre sfârşitul săptămânii viitoare, când temperaturile vor depăşi 35 de grade, iar disconfortul termic mai ales pe timpul nopţii va creşte, a anunţat Gabriela Băncilă, de la Administraţia Naţională de Meteorologie.

Ea a precizat că, începând de luni seară, vor putea apărea ploi însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului.

"Astăzi (vineri, n.r.) sunt 38 de grade, sâmbătă, 38-39, dar acest val de căldură va continua şi la sfârşitul săptămânii, duminică, pentru ca el să rămână de interes în zona sudică şi în prima parte a săptămânii viitoare. Intensitatea maximă a acestui val de căldură pentru Bucureşti se va concretiza pe parcursul zilei de sâmbătă, pentru ca ulterior, duminică, temperatura maximă să scadă puţin, la 37-38", a declarat Gabriela Băncilă în cadrul comandamentului de combatere a efectelor caniculei organizat la Primăria Capitalei.

Potrivit meteorologului, vremea se va menţine caniculară şi săptămâna viitoare, când temperaturile vor depăşi 35 de grade, iar disconfortul termic va fi accentuat şi în creştere, mai ales pe timpul nopţii.

"Disconfortul termic se va menţine ridicat şi la începutul săptămânii viitoare, pentru că va creşte gradul de umezeală odată cu probabilitatea de apariţie a averselor însoţite de intensificări ale vântului, descărcări electrice, începând de luni seară. După ce a stagnat o masă de aer, probabilitatea pentru intensificări ale vântului care să provoace pagube e mai mare", a adăugat Gabriela Băncilă.

Ea a mai precizat că valul de căldură se va încheia la sfârşitul săptămânii viitoare, însă partea de sud a ţării, inclusiv Capitala, va ieşi ultima de sub influenţa acestuia.

Codul roşu de caniculă vizează aceste judeţele din jumătatea de vest a ţării, unde se vor înregistra temperaturi maxime extreme, care se vor situa între 39 şi 42 de grade. În aceste condiţii disconfortul termic va deveni deosebit de accentuat.

Foarte rău o să fie şi în judeţele cu Cod portocaliu. Maximele termice vor fi cuprinse între 36 şi 39 de grade şi aerul va fi foarte greu de respirat.

Dobrogea şi Bărăganul. Pe aici se face şi mai cald; amiază va fi caniculară cu temperaturi de până la 37-38 de grade Celsius.

Se încălzeşte foarte tare şi mai sus, în Moldova sudică şi în nordul Munteniei. După prânz se instalează canicula şi aerul va fi foarte greu de respirat. Norii nu prea se arată; iar maximele ajung la 38 de grade, la umbră.

Arşiţa se intensifica şi în nordul Moldovei şi în Bucovina. Temperaturile urcă spre 38 de grade; atmosfera devine sufocantă, iar în zona de munte după-amiază sunt şanse de ploaie slabă.

În nordul Transilvaniei şi prin Maramureş, atmosfera devine sufocantă după prânz cînd soarele arzător va urca mercurul din termometre pînă la valoarea de 39 de grade Celsius.

În vestul ţării se anunţă o zi groaznică. La amiază se vor înregistra valori termice de până la 42 de grade Celsius şi în aceste condiţii aerul va deveni irespirabil.

Şi în ţinuturile centrale va fi caniculă şi stres termic. Se vor atinge 35 de grade în zona Miercurea Ciuc; dar la Târgu Mureş termometrele vor indică 40 de grade, la umbră. În zona de munte s-ar putea să vină câteva ploi slabe după prânz.

În sud-vestul ţării va fi îngrozitor de cald. Soarele va străluci nestingherit pe cer şi după prînz termometrele vor indică 41-42 de grade Celsius iar disconfortul termic va fi foarte ridicat.

În sudul ţării, aşteptăm un soare arzător şi caniculă. În Lunca Dunării se vor atinge 40 de grade Celsius şi atmosfera va deveni sufocantă la orele amiezii.

Sâmbătă: O nouă zi de foc, cu soare nemilos, caniculă chinuitoare şi stres termic major. În Banat, Oltenia şi în centru maximele ating şi depăşesc 40 de grade, la umbră. Spre seară apar ceva condiţii de ploaie prin nordul şi nord-estul ţării dar şi la munte.

Duminică, avem temperaturi extreme şi o atmosfera irespirabilă. În sud-vest se vor înregistra în jur de 39 de grade. Spre seară, în jumătatea nordică a ţării se adună norii şi vin ploi zgomotoase, cu grindină şi răbufniri de vânt.

Luni, în jumãtatea de nord a tãrii vor veni ploi în aversă, izolat va cădea grindină şi se răcoreşte. În rest: caniculă şi disconfort termic, iar ploile vor veni pe pe arii restrânse, spre searã şi la începutul nopţii.

Bucureşti

Şi în zona Capitalei, vineri vom avea căldură năucitoare. Situaţia se înrăutăţeşte: se vor atinge 38 poate chiar 39 de grade Celsius, la umbră şi atmosfera va fi irespirabilă.

Sâmbătă, încă o zi de foc, cu temperaturi extreme şi foarte multă zăpuşeală. Cerul va fi mai mult senin şi vântul abia dacă va adia.

Căldură insuportabilă avem şi duminică. Disconfortul termic se va menţine acccentuat, iar maximă urcă spre 38 de grade. Şi pe timpul nopţii va fi foarte cald şi abia spre dimineaţă se vor înregistra 23 de grade Celsius.

Luni, avem încă o zi caniculară şi stres termic extrem. Spre seară şi la începutul nopţii, apar ceva înnorări şi cresc şansele de averse şi descarcãri electrice iar vântul va fi activ.

Munte

Vreme nefiresc de caldă găsim şi în zonele montane. Vineri temperaturile mai cresc puţin; domină vremea însorită, iar spre seară apar ceva condiţii de ploaie slabă în nordul Carpaţilor Orientali şi prin Meridionali.

Sâmbătă, avem încă o zi frumoasă şi neobişnuit de caldă. În orele serii s-ar putea să cadă câţiva stropi în zona Carpaţilor Orientali şi Meridionali.

Duminică, temperaturile scad uşor, iar în a două parte a zilei se-adună norii şi vin averse locale, cu tunete, fulgere şi răbufniri de vânt.

Luni, se mai răcoreşte puţin. După prânz creşte instabilitatea şi apar ploi zgomotoase, iar pe spaţii mici se vor strînge cantitãţi mai însemnate de apã.

Mare

Pe litoral vineri vremea va fi exagerat de caldă. Se va atinge pragul caniculei şi disconfortul termic se accentuează. Şi apă marii va fi foarte caldă cu temperaturi de pînă la 27 de grade Celsius.

Sâmbătă, avem o zi călduroasă izolat caniculară cu maxime cuprinse între 32 şi 35 de grade iar indicele de confort termic depăşeşte pragul critic, de 80 de unităţi.

Duminică, avem temperaturi foarte mari, nori puţini, briză activă şi multă zăpuşeală.

Luni, se anunţă încă o zi cãlduroasã cu stres termic, iar temperaturile se menţin ridicate.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Zeci de persoane leșinate pe stradă. Cod Roșu de caniculă de vineri, în Vest
Zeci de persoane leșinate pe stradă. Cod Roșu de caniculă de vineri, în Vest

Vara lui 2017 ne da ameţeli. Arşiţa a pârjolit joi vestul ţării, unde nu a mai fost atât de cald de 65 de ani încoace. Valul de caniculă a pus însă stăpânire pe întreaga Românie şi mai grav decât atât va creşte în intensitate.

Mare parte din Europa, lovită de caniculă. Germania, sub Cod rosu
Mare parte din Europa, lovită de caniculă. Germania, sub Cod rosu

Mare parte din Europa se află sub imperiul caniculei. Sunt coduri galbele şi portocalii de căldură în Italia şi Franţa şi pe alocuri chiar roşii în Germania şi ţări învecinate, precum Ungaria şi Serbia.

Steag rosu pe intregul litoral, din cauza curentilor si a apei reci. Cum isi risca turistii propria viata
Steag rosu pe intregul litoral, din cauza curentilor si a apei reci. Cum isi risca turistii propria viata

Salvamarii au arborat luni steagul rosu de pericol pe toate plajele. Statiunile s-au aflat sub cod galben de vant puternic, iar in apropierea tarmului valurile au depasit un metru in inaltime.

Apa Dunarii s-a evaporat, iar nivelul a scazut cu 6 centimetri. Pe mijlocul fluviului au aparut insulite
Apa Dunarii s-a evaporat, iar nivelul a scazut cu 6 centimetri. Pe mijlocul fluviului au aparut insulite

In Sudul tarii, in plin Cod rosu, arsita a crapat pamantul, iar termometrele au indicat, la nivelul solului, peste 50 de grade.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat
Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a lansat vineri licitația pentru modernizarea căii ferate Constanța-Mangalia, după mai multe amânări.

Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic
Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic

Israelul a lansat vineri dimineață un atac asupra Iranului, după atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute.