Când va ajunge valul de aer polar în România. S-ar putea forma noi tornade devastatoare


Ultimul update: Vineri 03 Mai 2019 19:27
Data publicarii: Vineri 03 Mai 2019 17:44
Categorie: Vremea

Un val de aer polar e gata să lovească România. Aşadar, după un final de săptămâna cu temperaturi de vară, o masă de aer rece va aduce schimbări bruşte de temperatură, şi cu 15 grade în unele zone.

Masa de aer polar s-a desprins de deasupra polului nord şi a început să coboare spre continentul european. În acest moment, loveşte în plin ţările din Europa centrală, Franţa sau Germania.

La noi va ajunge duminică noaptea, însă efectele cele mai aspre se vor resimţi marţi. Avem aici harta care arăta cum se va amplasa masa de aer polar în ziua de marţi.

Pe lângă temperaturi mult mai scăzute decât normalul acestei perioade, aerul rece este posibil să aducă şi fenomene extreme. Ne spuneau meteorologii de aici de la ANM că în acest moment sunt create premisele unor tornade asemănătoare cu cea de la Călăraşi.

Valul de aer polar abătut asupra Europei este catalogat drept fenomen periculos şi foarte de rar pentru luna mai, de meteorologii străini. În România va aduce o scădere bruscă a temperaturilor, vijelii şi grindină, confimă şi specialiştii de la noi.

Alina Şerban, meteorolog ANM: "Se vede clar acest nucleu albastru pe teritoriul țării noastre. Masa de aer rece ruptă din acest nucleu de aer polar, s-a rupt această bucăţică mai mică, care va afecta ţara noastră. Această masă de aer va afecta toate zonele ţării, iniţial nord-vestul şi nordul ţării, urmând să se extindă."

Ne-am obişnuit în acest început de an, cu schimbări bruşte ale vremii de la o zi la alta, iar fenomentul se va repeta şi în următoarele zile, când în unele locuri diferențele de temperatură vor fi şi de 10, 15 grade.

Cum va fi vremea în Capitală

Să luăm exemplul Capitalei. În acest weekend vom avea parte de vreme de vară, 27 de grade, însă până marți se va răci, vor fi 13 grade ziua şi doar 7 noaptea.

Schimbările bruşte creează însă cadrul perfect pentru situaţii periculoase.

Alina Şerban, meteorolog ANM: "Apar aceste fenomene de instabilitate care se traduc prin vânt puternic, vijelii chiar şi vânt cu aspect tornatic, cum am avut zilele trecute."

Meteorologii avertizează că vremea se va menţine rece până vinerea viitoare după care în sfârşit ne vom bucura de primăvară.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

România, lovită de un val de aer polar în următoarele zile. Cât de frig va fi
Veşti proaste, după valul de căldură. Când vine iar un val de aer polar
VIDEO PROTVPLUS.RO