Joaca la Poli, dar vrea sa ii intristeze pe romani. Povestea portarului estonian de la Timisoara

Sergei Lepmets,poli timisoara

Sergei Lepmets se simte foarte bine in Romania, insa viseaza la o victorie impotriva nationalei noastre, in preliminariile Campionatului Mondial 2014.
 

Putina lume stie cine este estonianul care a aparat poarta Timisoarei in toate meciurile din acest sezon si care a pus umarul la victoria senzatională din Cupa Romaniei, cu Steaua.

Dupa ce a inchis poarta in fata ros-albastrilor, spera sa faca acelasi lucru si impotriva nationalei Romaniei, care va intalni Estonia in 2012 sau 2013 in preliminariile mondialului brazilian. Unul dintre secretele succesului pe care goalkeeperul l-a cunoscut pana acum e modul linistit in care isi traieste viata la 24 de ani: Sergei Lepmets e un familist convins.

Sergei este la Timisoara de zece luni. A inceput sa inteleaga romaneste, insa la antrenamente are nevoie de obicei de „traducatorul autorizat”, basarabeanul Artur Patraş, cu care comunica in limba rusa. Cand nu e la meciuri sau la antrenamente, Sergei e cu familia, acasa sau la plimbare. Se simte implinit alaturi de sotia Anna si de cei trei copii. Daria are noua ani, Maxim are sapte, iar Kirill are doi ani (primii doi copii sunt dintr-o casnicie anterioara a Annei). „Fratele ei e cel mai bun prieten al meu, el ne-a facut cunostinta. Suntem impreuna de patru ani. Din gasca mea de prieteni din Estonia, eu sunt primul care m-am casatorit” - asa a expus Sergei, pe scurt, povestea lui cu Anna, care e mai mare cu cinci ani decat el.

A debutat la seniori cand avea 16 ani

Citește și
alex curtean, poli timisoara
Alex Curtean: „Am demonstrat ca vrem si ca putem sa luam Cupa”
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Lepmets este unul dintre portarii care s-au remarcat cel mai devreme in fotbalul din Estonia. A aparat poarta celor de la Merkuur Tartu cand avea doar 16 ani si a ajuns la 19 ani la una dintre echipele fruntase din tara baltica, Levadia Tallin. A fost titular in nationalele de juniori ale Estoniei, insa la prima reprezentativa nu i s-a dat inca o sansa. Titularul de drept, Sergei Pareiko, are 34 de ani si joaca la Wisla Cracovia. „Sper sa ajung cat mai curand la prima reprezentativa, macar ca rezerva a lui Pareiko. Selectionerul Tarmo Ruutli mi-a fost timp de trei ani antrenor la echipa de club, deci ma cunoaste”, a spus Lepmets.

„Estonia nu va fi favorita cu Romania”

Chiar daca Romania a terminat grupa ei de calificare pe locul 4, iar Estonia a prins barajul de calificare la europene, Lepmets spune ca nationala noastra este mai buna. „Estonia nu va fi favorita in meciurile cu Romania, dar va avea un moral bun. Imi doresc foarte mult sa joc impotriva Romaniei. Ii cunosc deja pe jucatorii romani, m-am uitat la multe meciuri, stiu ce pot sa faca si cred ca asta e un atu pentru noi. Cu mine in poarta, Estonia ar putea fi mai puternica, din acest motiv. Va fi greu sa imi dati gol”, a declarat portarul Timisoarei.

Cu Patras, la „Surprize, surprize”

Lepmets şi Artur Patras sunt singurii vorbitori de limba rusa din lotul lui Poli. Cei doi s-au intalnit intr-un meci Estonia – Moldova, la juniori, cand Lepmets avea 16 ani, iar Patras, 15. Moldovenii au batut atunci cu 2-0, iar actualul mijlocas al lui Poli a pastrat o poza de grup in care apare si Lepmets. Cei doi s-au reintalnit la Timisoara după opt ani, iar Patras i-a aratat estonianului fotografia. „A fost o surpriza foarte mare pentru mine. Mi-a zis Artur ca mi-a dat bara, dar eu nu imi aduceam aminte de meci si nu imi venea sa cred. Am crezut doar cand mi-a adus fotografia”, a spus Lepmets.

Il admira pe Dani Coman

Sergei Lepmets spune ca unul din idolii sai este portarul Rapidului, Dani Coman. „As vrea sa ajung undeva mai sus, dar in strainatate. Dintre echipele din Bucuresti, Dinamo si Rapid imi plac cel mai mult. Portarul de la Rapid, Coman, este foarte bun”, a spus portarul estonian, care si-ar dori sa ajunga in campionatul Rusiei sau, o optiune mai ciudata, in Cipru. „Am fost acolo mai demult in probe la o echipa, Olympiacos Nicosia, si mi-a placut foarte mult. Natura e frumoasa acolo, au iesire la mare. Campionatul e mai slab acolo, dar mai dur”, a spus estonianul.

Copiii invata romana si engleza

Copiii mai mari din familia Lepmets, Daria si Maxim, sunt elevi la o scoala particulara din Timisoara. „Daria e in clasa a IV-a, iar Maxim in clasa I. Copiii invata si romana si engleza si se inteleg foarte bine cu colegii de la scoala. Romania e o alta tara, cu o alta mentalitate, romanii sunt mai amabili, mai prietenosi, zambesc tot timpul. Principala problema e ca nu prea pot sa imi fac prieteni. Cand duc copiii la scoala, mai vorbesc cu profesorii, cu parintii”, a spus sotia lui Sergei, Anna.

„Oamenii sunt mult mai buni aici, mult mai amabili ca in Estonia. Toti te saluta, il iau tot timpul in brate pe Kirill, ofera cadouri. Din afara echipei, am cativa prieteni din Republica Moldova, studenti. Cu ei ma inteleg in rusa”, Sergei Lepmets, portar Poli Timisoara

„E o surpriza pentru toata Europa ca am ajuns la baraj, nici estonienii nu se asteptau. Dar o echipa care a batut si Serbia si Slovenia nu poate sa fie una slaba”, Sergei Lepmets, portar Poli Timişoara

„In Estonia sunt doua – trei echipe bune, care ar avea loc in Liga I aici, dar s-ar bate la retrogradare. Restul echipelor din prima liga estoniana sunt cam de nivelul Ligii a II-a sau a III-a”, Sergei Lepmets, portar Poli Timisoara
 

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Velcea amana petrecerea pana luni: „Poate mergem la Halloween”
Velcea amana petrecerea pana luni: „Poate mergem la Halloween”

Victoria cu Steaua a adus multa buna-dispozitie la Poli Timisoara, insa jucatorii nu au putut merge in cluburi aseara. Sunt in cantonament pana la meciul de la Deva

Alex Curtean: „Am demonstrat ca vrem si ca putem sa luam Cupa”
Alex Curtean: „Am demonstrat ca vrem si ca putem sa luam Cupa”

Mijlocasul de 24 de ani al lui Poli a fost desemnat cel mai bun om al meciului castigat de timisoreni in fata Stelei cu 2-0, în optimile Cupei Romaniei.

Recomandări
Răspunsul ironic dat de Iohannis după ce a fost întrebat de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux: „E unul mic”
Răspunsul ironic dat de Iohannis după ce a fost întrebat de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux: „E unul mic”

Klaus Iohannis a declarat marţi, întrebat de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu unul de linie, motivând că a venit într-o deplasare externă, aşa cum au fost şi multe altele, „în interesul României”.

Klaus Iohannis cumpără arme din Coreea de Sud. Un contract de 725,7 milioane de dolari ar fi fost încheiat la Seul
Klaus Iohannis cumpără arme din Coreea de Sud. Un contract de 725,7 milioane de dolari ar fi fost încheiat la Seul

Liderii sud-coreean şi român s-au angajat să stimuleze cooperarea în industria de apărare, în timp ce Seulul încearcă să se impună ca al patrulea exportator de armament din lume.

Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ
Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ

Meteorologii anunţă ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă, dar şi precipitaţii mixte la munte.