Record de turisti pe litoral, de Rusalii, in ultimii 25 de ani. Suma pe care au cheltuit-o zecile de mii de romani

×
Codul embed a fost copiat

Pe litoral luni e tot sarbatoare: e deviza celor care au prins a doua zi de Rusalii la malul marii. Vremea le-a jucat insa feste turistilor si soarele a ramas mai mult ascuns in nori.
 

Administratorii plajelor din centrul si nordul statiunii Mamaia au inteles ca pe langa sezlonguri trebuie sa le ofere turistilor si un ambient placut.

Reporter: "Ce ti se pare deosebit?"
Fata: "Atmosfera! E altceva, e un pic rupt de ceea ce s-a creat la noi pe litoral, pentru ca este si nou."

Baiat: "Caut plaje de genul acesteia, muzica buna, oameni frumosi, curatenie, sa ne 'simtem' bine."
Reporter: "Ce iti place cel mai mult?"
Baiat: "Muzica, oamenii."

Citește și
turista
Toate camerele din Mamaia, inchiriate pentru acest weekend. Ce alternative mai aveti daca ajungeti pe litoral
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Fata: "Oamenii de aici! Da, oamenii de aici sunt mult mai frumosi."

De exemplu, acesti tineri au vrut sa aduca un suflu nou si au fost atenti in primul rand la design si la modul in care isi trateaza oaspetii. Clientii beneficiaza de internet gratuit.

Lupu Daniela, administrator beach bar: "Sa fie o bautura buna, sa fie o muzica buna. Avem un DJ care vine si mixeaza in fiecare zi la noi, el simte oamenii, poate sa puna un playlist cu care oamenii reactioneaza."

Iar acest concept prinde din ce in ce mai mult contur spre nordul litoralului. Cu alte cuvinte, noaptea te distrezi la club, iar ziua o petreci pe plaja cu o muzica relaxanta si un cocktail racoritor.

Adrian, administrator beach bar: "Vrem ceva mai linistit, mai in partea de sud a Americii, in partea aia. O plaja care seamana cu sudul Americii. Ne adresam tinerilor, dar avem locuri si pentru familii, cu spatiu de joaca pentru copii, trambulina."

Un singur turist a cheltuit in medie pentru cazare, mancare si distractie putin peste 130 de euro pe zi.

La mare sunt 28 de grade cu multa umezeala si cu soarele care uneori dispare in nori.

Cei mai multi turisti au petrecut duminica noapte in cluburi, iar acum incep sa vina spre plaja. Apa marii a ajuns la 21 de grade Celsius, perfecta pentru baie, iar cei care vor sta la mare toata saptamana au primit o veste perfecta de la meteorologi.

Pana la inceputul saptamanii viitoare temperaturile raman in medie la 30 de grade Celsius, iar sansele de ploaie sunt spre zero. Si nu in ultimul rand trebuie spus ca in aceasta saptamana inca avem preturi de inceput de sezon estival.

Record in ultimii 25 de ani: Peste 60.000 de romani au fost de Rusalii la mare, unde au cheltuit 8 milioane de euro

Mai mult de 60.000 de romani si-au petrecut minivacanta de Rusalii in statiunile de pe litoral, marcand recordul ultimilor 25 de ani pentru aceasta sarbatoare. Turistii au cheltuit la malul marii aproximativ 8 milioane de euro, cifra cu mult peste asteptarile hotelierilor, depasind cu 33% incasarile de Rusalii de anul trecut, conform Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc.

Vremea urata de la inceputul lui iunie a mutat, in acest an, debutul sezonului estival pe litoral, astfel ca adevarata deschidere a fost in acest weekend, cand turistii au ajuns pentru prima oara, in 2016, in numar mare la mare si s-au bucurat de atmosfera de vacanta. Chiar daca apa marii a fost rece, temperaturile din termometre au crescut in acest weekend la peste 30 de grade, iar cei care au venit in minivacanta au putut face plaja. "Acum au sosit la mare adevaratii turisti de litoral, spre deosebire de minivacanta de 1 Mai, cand cei mai multi romani au ajuns pe litoral pentru cluburi, iar multi dintre ei nici macar nu au ajuns pe plaja", a declarat Dragos Raducan, prim-vicepresedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc.

Hotelierii au pregatit in acest an pachete turistice variate, care au inclus toate tipurile de masa. Unii turisti au achizitionat pachete all inclusiv, insa multi din ei au preferat sa manance de la autoserviri. O familie a cheltuit, in medie pe zi, 100 de lei pentru masa.

Pentru oferta de Rusalii, tarifele au fost cu 30% mai scazute fata de cele din sezon. Tarifele medii au variat de la o categorie de confort la alta, incepand cu 60de lei pe noapte camera de 1*, 100 lei camera de 2*, 150 lei camera de 3* si 300 lei camera de 4*.

Cele mai aglomerate au fost structurile din nordul litoralului - Mamaia si Navodari, dar foarte multi turisti au ajuns si in Vama Veche, statiune luata cu asalt si de catre cei veniti in vacanta cu cortul. Daca in statiunile din sud (Saturn, Venus, Jupiter si Neptun) au sosit mai mult familii cu copii in vacanta de Rusalii, in cele din nord, dar si in Vama Veche, au ajuns mai mult tineri, atrasi de distractie si cluburi.

Dincolo de bucuria numarului record de turisti, hotelierii de la mare se confrunta si cu probleme in acest inceput de sezon: lipsa personalului calificat, dar si faptul ca anul scolar s-a prelungit cu inca o saptamana, iar vacanta copiilor s-a micsorat, ceea ce a facut ca inceputul de sezon estival sa fie decalat cu zece zile. Din acest motiv, sezonul a ajuns acum sa fie de doar doua luni in fiecare vara.

"Proprietarii de hoteluri de pe litoral trebuie sa isi regandeasca strategia, astfel incat cele zece zile in minus din vacanta de vara sa nu le afecteze profitul. Chiar daca turismul este peste 99% privatizat, statul ramane in continuare actionar majoritar prin incasarea de taxe si impozite, care reprezinta peste 60% din cifra de afaceri a proprietarilor de hoteluri. De aceea, FPTR solicita ca autoritatile publice sa se implice mai mult si sa sustina activitatea de turism, din care incaseaza taxe si impozite, ca un actionar de buna credinta”, a declarat Mohammad Murad, presedintele FPTR.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Cele 10 motive pentru care Vama Veche atrage tot mai multi turisti. Cortul in care poti dormi alaturi de alte 40 de persoane
Cele 10 motive pentru care Vama Veche atrage tot mai multi turisti. Cortul in care poti dormi alaturi de alte 40 de persoane

Vama Veche a fost weekendul acesta statiunea preferata a turistilor care-si petrec vacanta de Rusalii la mare.

Toate camerele din Mamaia, inchiriate pentru acest weekend. Ce alternative mai aveti daca ajungeti pe litoral
Toate camerele din Mamaia, inchiriate pentru acest weekend. Ce alternative mai aveti daca ajungeti pe litoral

Chemati de soarele arzator, 70.000 de turisti au ajuns la malul marii, iar vremea frumoasa le-a asigurat o vacanta minunata de Rusalii, pe plaja sau in apa.

Tinerii care nu au ajuns pe litoral au luat cu asalt strandurile. Greseala pe care au facut-o insa in soarele arzator
Tinerii care nu au ajuns pe litoral au luat cu asalt strandurile. Greseala pe care au facut-o insa in soarele arzator

Cei care nu au ajuns la mare, sa se joace in valurile cu apa sarata, s-au racorit in apa dulce din piscina sau strand. N-au simtit briza de pe litoral si s-au tratat cu o bere sau un pahar de vin.

Recomandări
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”

După ce liderii PSD și PNL i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate, medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul comun al celor două partide la primăria Capitalei, a anunțat ieri că mandatul său este pe masa coaliției.

Cutremur cu magnitudinea 5, raportat vineri noapte. Unde a fost resimțit
Cutremur cu magnitudinea 5, raportat vineri noapte. Unde a fost resimțit

Un cutremur semnificativ cu magnitudinea de 5 a fost raportat vineri noapte, la ora 23:59:32, ora locală a României.

 

Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington
Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington

Statele Unite şi-au dat vineri acordul de a-şi retrage din Niger cei 1.000 de soldaţi angajaţi acolo în lupta antijihadistă, au anunţat mai mulţi responsabili americani sub protecţia anonimatului, scrie AFP.