Zona din România care atrage turiștii ca un magnet. Reacția unei femei venită din Franța

Ultima actualizare: 03-10-2019 20:39

Vara a trecut, însă România are multe locuri de poveste pe care le caută turiştii, indiferent de anotimp. Este şi cazul Bucovinei, care a cunoscut o dezvoltare accentuată în ultimii ani.

Pârtia de schi modernă, de pe Rarău, dar şi cea mai lungă tiroliana din ţară, sunt printre atuurile locului.

Un grup de turiști din Franţa veniți pentru a treia oară în Bucovina sunt fermecaţi de munţi şi de oamenii simpli dar inimoşi.

Roger, turist: „În Franţa, după al Doilea Război Mondial, agricultura s-a mecanizat pentru a hrăni populaţia şi s-a pierdut spiritul de la ţară. Aici l-am regăsit.”

„Mereu am chef să revin aici. Am făcut o plimbare foarte frumoasă, cu un ghid care cunoaşte foarte bine toate ciupercile, plantele şi poveştile acestei regiuni”, spune Josette, o altă turistă.

Pierre: „Cred că peisajul este neschimbat. Cred că oamenii care locuiesc aici se aseamănă cu cei de la noi care au trăit la ţară în urmă cu mult timp.”

Şi sunt din ce în ce mai mulţi cei care îşi petrec câteva zile în Bucovina. Potrivit estimărilor, în zonă vor ajunge o jumătate de milion de oameni până la sfârşitul anului. Dacă în 2010 aproape 20.000 dintre ei erau străini, în acest an numărul lor se va tripla.

Claudiu Bradatean, director CNIPT Suceava: „În primele luni din 2019, faţă de 2018, creşterea e undeva la 13%. Creşterea se datorează investiţiilor făcute de partea privată prin structurile de cazare noi apărute, ofertelor de agrement din Bucovina, dar şi din partea administraţiei locale care a modernizat o parte din obiective.”

Cea mai spectaculoasă dezvoltare a cunoscut-o Câmpulung Moldovenesc mai ales după deschiderea pârtiei de pe Rarău, în care s-au investit 15 milioane de euro.

Vasile Lucian Varvaroi, proprietarul unei pensiuni: „Pensiunea am deschis-o de trei luni şi am făcut-o ca urmare a cererii extraordinar de mari.Câmpulung era în moarte clinică. Pârtia de schi a fost ca un întreg tub de oxigen pentru o comunitate care stătea să moară.”

Mihăiță Negura, primarul municipiului Câmpulung Moldovenesc: „Noi deja avem la urbanism documente prin care nu se solicită autorizaţie de construcţie pentru pensiuni şi hoteluri. Avem 15 acum pe rol.”

Pensiunile care se vor construi vor arăta asemeni celor din Alpi.

În paralel au început deja lucrările pentru modernizarea celui de-al treilea drum care ajunge pe Vârful Rarău. Acolo va fi construit un platou de observaţie cu telescoape de mare putere, de unde turiştii vor putea admira o parte din Munţii Neamţului şi Munţii Bistriţei.

În Bucovina este şi cea mai mai lungă tiroliana din ţară. Are 1200 de metri şi se află în pasul Palma.

Singura localitate care mai are nevoie de investiţii serioase este Vatra Dornei, însă responsabilii promit că lucrurile se vor schimba după înfiinţarea Asociaţiei Bucovina, care o să unească Gura Humorului, Câmpulung şi Vatra Dornei într-o singură staţiune, în ideea că o să poată să atragă mai uşor fonduri europene.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO