City break-uri gastronomice - 10 destinații culinare în Europa. Locurile ideale pentru street food și fine dining

mancare frantuzeasca
Shutterstock

Pentru cei pasionați de gusturi rafinate, o călătorie este o oportunitate de a descoperi noi gusturi și rețete autentice. În Europa, punctele de atracție culinare pot fi găsite peste tot.

Destinațiile culinare din Europa sunt perfecte pentru iubitorii de mâncare, atât de street food, cât și de fine dining. Aceste locuri nu doar că sunt accesibile, fiind în Europa, dar sunt și destinații de vacanță fabuloase, pline de istorie, cultură și obiective turistice interesante.

Top 10 destinații culinare în Europa pentru gurmanzi pasionați

Lisabona, Portugalia

Lisabona, un oraș perfect pentru un city-break de toamnă, a fost numită cea mai ieftină destinație europeană pentru 2023. O masă de trei feluri aici costă în medie 40 de euro, conform unor cercetări recente efectuate de The Post Office, în timp ce o sticlă de bere de 330 ml într-un bar tradițional costă doar 3 euro – mai ieftin decât orice alt oraș din top 10.

Aceste restaurante nu sunt doar prietenoase cu bugetul, ci și de înaltă calitate. Cele mai bune restaurante din Lisabona pun în mod ferm capitala portugheză pe harta culinară. Mâncarea tradițională se găsește cel mai bine într-una dintre tascas-urile orașului – restaurante casual care servesc feluri locale. Dar sunt și restaurante moderne demne de explorat – de exemplu, Belcanto a fost primul restaurant din Lisabona care a câștigat două stele Michelin.

Bologna, Italia

Bologna a fost recent desemnat cel mai bun oraș pentru mâncare din întreaga lume în cadrul premiilor Readers' Choice Awards – așa că merită menționată aici.

Citește și
mancare
Ce prevede legea pentru reducerea risipei alimentare. Românii aruncă cea mai multă mâncare din Europa
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Așezată în regiunea Emilia Romagna din nord, Bologna este supranumită, printre altele, „La Grossa” sau „cea grasă”. Această regiune este locul de naștere al parmezanului, jambonului de Parma, mortadella, oțetului balsamic, lasagnei, tortellini-ului în supă și bolognesei.

Dar Bologna este relativ puțin vizitată în comparație cu multe dintre orașele mari din Italia. Vizitează cele mai bune restaurante din Bologna pentru gramigne alla salsiccia (pasta cu cârnați) la Trattoria Bertozzi sau tortelloni umpluți cu ricotta în roșii San Marzano la All’Osteria Bottega.

Dolomiți, Italia

Uită tot ce crezi că știi despre pasta al limone și Aperol Spritz – acest colț de Italia, ascuns în munții nord-estici, ar putea fi considerat o națiune diferită în ceea ce privește mâncarea.

Localnicii adesea nu vorbesc nici măcar italiană, iar satele alpine, susținute de vârfuri montane accidentate, sunt simultan ancorate în tradiții rurale, dar privesc spre un viitor mai verde.

Mai mult de 85% din casele certificate ca fiind eficiente energetic în Italia sunt în Tirolul de Sud, iar regiunea se bazează puternic pe surse de energie durabile pentru a alimenta hotelurile sale excepționale.

Restaurantele de aici au creat meniuri sezoniere bazate pe ingrediente locale cu mult înainte de a deveni o practică standard, în timp ce vinurile cultivate în munți sunt biodinamice și cu intervenție minimă.

La Alpinn poți comanda farfurii de burtă de vită cu glazură și steak din Tirolul de Sud. Mănâncă la micuța Gostner Schwaige pentru un meniu complet de brânzeturi și carne, supe din plante și felii de vită.

Paris, Franța

Parisul este un clasic din toate punctele de vedere. Dacă vrei fripturi suculente cu cartofi prăjiți extrem de subțiri, urmate de crème brûlée cu acel strat crocant superb, mergi la Le Cadoret, deschis în 2017. Acesta este bistroul local de bază din Belleville cu o ofertă surprinzătoare de bere artizanală. Felurile de mâncare mai contemporane se găsesc mai degrabă la restaurante precum Maison, în timp ce turiștii care se gândesc la mediu ar trebui să facă o rezervare la Le Rigmarole, care nu produce deșeuri. Ia croissantul perfect la La Pâtisserie de Cyril Lignac și macarons de la Pierre Hermé.

Napoli, Italia

În ciuda aleilor sale frenetice și arhitecturii decolorate, Napoli este epicentrul gătitului italian, unde felurile de mâncare sunt simplificate la formele lor cele mai pure și mai delicioase și sunt adesea vândute ieftin. Mâncarea aici este mai democratică decât în Veneția sau Roma sau în orașele de pe Coasta Amalfi, care sunt aproape, dar complet diferite.

Pare surprinzător, dar Napoli are mai multe stele Michelin decât oricare dintre orașele mai populare. La Veritas, cu o stea, comandă feluri de mâncare reconfortante precum spaghetti simple cu anșoa și unt. L’Altro Coco Loco, axat pe fructe de mare, este recomandat de Michelin pentru sashimi și linguine cu homar.

Și, desigur, Napoli este casa spirituală a celor mai bune pizza din lume – gustă una la fiecare locație mică pe care o găsești și fă-ți propriul top.

Sardinia, Italia

Această insulă este unică. În timp ce Italia este cunoscută pentru orașele sale mari, Sardinia este mai rustică, mai sălbatică.

Natura simplă a insulei este evidentă în cultura sa culinară. Pizza fermentată pufoasă este acoperită cu somon afumat și conopidă la pizzeria Framento din Cagliari, în timp ce porcul de lapte este felul de mâncare de încercat la Su Gologone, unul dintre cele mai bune hoteluri de pe insulă.

Peisajul distinctiv al Sardiniei are una dintre cele mai frumoase trăsături, cu munți și păduri care cedează plajelor strălucitor albe. Comandă fructe de mare pe coastă și carne de miel în munți, recomandă cntraveller.

Slovenia

Scena culinară din Slovenia era pe radarul călătorilor pricepuți cu mult înainte ca ghidul Michelin să fie lansat acolo în 2020. Hiša Franko, cunoscută de la Chef’s Table, a fost deja pe lista celor 50 cele mai bune restaurante din lume de mai multe ori, dar există și zvonuri despre gătitul tradițional al țării și vinăriile biodinamice.

Șase restaurante din țară au primit o stea în 2020, inclusiv Hiša Franko, unde oamenii merg pentru cele mai bune fructe de mare. În 2021, a fost numită Regiunea Europeană a Gastronomiei pentru accentul pe produse locale și gătit durabil.

Ibiza, Spania

Ibiza nu este cunoscută în principal pentru scena sa culinară. Dar petrecăreții de pe Insula Albă au evoluat odată cu aceasta, devenind mai relaxați și mutându-se spre orașele mai liniștite, departe de mega-cluburile și hotelurile mari din sud.

A existat întotdeauna un caracter rural în Ibiza: fermierii de aici cultivau migdale și aveau livezi de măslini cu mult înainte ca revoluția organică să se răspândească. Aromele insulei pot fi găsite în restaurantele sale clasice – Es Ventall și Aubergine – cu salatele colorate, pastele proaspete acoperite cu ricotta de bivoliță făcută local și deserturile vegane sunt servite pe terase rustice și umbroase. Sau mergi la ferme precum La Granja, o cabană de 300 de ani situată pe o plantație imensă, unde cina este servită în grădinile superbe.

Țara Bascilor

Țara Bascilor nu pare nici spaniolă, nici franceză, deși se află între cele două țări. Când vine vorba de mâncare, este o entitate proprie, cu o cultură adânc înrădăcinată care se bazează pe generații de cunoștințe.

Epicentrul este orașul de coastă San Sebastián, strălucind cu 18 stele Michelin, ceea ce o pune alături de Paris și Lyon în ceea ce privește densitatea distincțiilor pe metru pătrat.

Mugaritz, situat într-o casă tradițională în coline, este probabil cel mai apreciat restaurant din San Sebastián; 24 de feluri transformă ingrediente basce într-o experiență provocatoare și neobișnuită, astfel încât meniul ar putea include carne de miel hrănit cu lapte servită într-un sos din creierul său sau melci în ceviche. La o oră distanță spre interior, Asador Etxebarri – un restaurant la poalele munților unde bucătarul local Victor Arguinzoniz gătește totul pe un grătar deschis – a urcat pe locul al treilea în lista celor 50 cele mai bune restaurante din 2019.

Și instituția din San Sebastián Arzak, acum sub conducerea Elenei Arzak, deține trei dintre stelele Michelin ale orașului din 1989. Standardele extrem de ridicate sunt menținute în toată Țara Bascilor: mănâncă pintxos (tapas basce) de la barurile mici din orașul vechi al San Sebastiánului în timpul zilei și mergi la o cină completă seara, unde să încerci combinații de gusturi nemaiîntâlnite.

Copenhaga, Danemarca

Toată lumea știe despre scena culinară a Copenhagăi. Noma, considerat cel mai faimos restaurant din lume, a fost deschis în 2003. A apărut pentru prima dată în Lista celor 50 Cele Mai Bune Restaurante în 2006, când chef-founder René Redzepi avea doar 28 de ani, și a ocupat primul loc patru ani mai târziu în 2010.

Mulți dintre foștii bucătari ai Noma își conduc acum propriile localuri în oraș. Chiar și locurile de mic dejun sunt conduse de bucătari cu CV-uri impresionante. Mirabelle vinde – printre alte delicii de nivel superior – croissante cu maia în cel mai cool cartier al orașului. Și, desigur, Geranium – un restaurant de fine-dining într-un stadion de fotbal – a ocupat primul loc în Lista celor 50 Cele Mai Bune Restaurante din lume în 2022.

Aceste 10 destinații sunt perfecte pentru iubitorii de mâncare care vor de la o vacanță mai mult decât peisaje și cultură. Scena culinară în Europa este în expansiune, așa că ar fi păcat să o ratezi și să mănânci aceleași feluri de mâncare ca peste tot. Deși unele experiențe pot fi scumpe, economisește pentru o masă completă în fiecare destinație unde mergi pentru o experiență completă și delicioasă. 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Timp de 15 ani, o femeie și-a cumpărat mâncare cu mai puțin de 2 euro pe zi și a reușit să își cumpere trei case și o cafenea
Timp de 15 ani, o femeie și-a cumpărat mâncare cu mai puțin de 2 euro pe zi și a reușit să își cumpere trei case și o cafenea

O femeie din Japonia a fost numită „cea mai cumpătată fată din țară”, după ce a reușit să își cumpere trei case și o cafenea în mai puțin de 15 ani. Ea dădea pe mâncare mai puțin de 2 euro pe zi și ducea un stil de viață extrem de economic.

Ce prevede legea pentru reducerea risipei alimentare. Românii aruncă cea mai multă mâncare din Europa
Ce prevede legea pentru reducerea risipei alimentare. Românii aruncă cea mai multă mâncare din Europa

Legea privind reducerea risipei alimentare are de acum și norme metodologice, așa că toți cei care produc și vând mâncare trebuie să le ia în considerare. Sunt obligați să implementeze o serie de măsuri pentru ca mâncarea să nu ajungă inutil la gunoi.  

Târg cu mâncare tradițională la Iași. Producătorii locali, vedetele evenimentului: „100% natural, cu ingrediente naturale”
Târg cu mâncare tradițională la Iași. Producătorii locali, vedetele evenimentului: „100% natural, cu ingrediente naturale”

Arome de plăcinte și carne la grătar i-au ademenit pe cei care au trecut în ultimele zile prin parcul Copou, din Iași. Micii producători locali au venit cu bunătăți - dulci și sărate. Mulți le-au savurat pe loc, alții au luat ceva și pentru acasă.

Târg de bucate tradiționale la Baia Mare. Vizitatorii, așteptați cu mâncare făcută de gospodinele din zonă
Târg de bucate tradiționale la Baia Mare. Vizitatorii, așteptați cu mâncare făcută de gospodinele din zonă

Românii veniți acasă de peste hotare sunt așteptați, în acest weekend, cu mâncare tradițională în Baia Mare. Târgul „Dorul pâinii de acasă” a atras mulți vizitatori la Muzeul Satului, mai ales că preparatele au fost făcute de gospodinele din zonă.

Feluri de mâncare grecești - Cinci idei de rețete de mic dejun ca în Grecia
Feluri de mâncare grecești - Cinci idei de rețete de mic dejun ca în Grecia

Grecia este renumită pentru mâncarea gustoasă. Acest lucru se datorează mai multor factori, cum ar fi istoria bogată a țării, geografie, climatul, ingredientele locale, dar și tradițiile culturale.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Până și televiziunile din Rusia se arată îngrijorate de alegerile lui Trump. Un antivaccinist ar putea conduce Sănătatea
Până și televiziunile din Rusia se arată îngrijorate de alegerile lui Trump. Un antivaccinist ar putea conduce Sănătatea

Donald Trump continuă să facă numiri controversate în administrația pe care o va conduce în al doilea mandat la Casa Albă. Joi a venit rândul celui care va gestiona Ministerul Sănătății.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.