Ce prevede legea pentru reducerea risipei alimentare. Românii aruncă cea mai multă mâncare din Europa

×
Codul embed a fost copiat

Legea privind reducerea risipei alimentare are de acum și norme metodologice, așa că toți cei care produc și vând mâncare trebuie să le ia în considerare. Sunt obligați să implementeze o serie de măsuri pentru ca mâncarea să nu ajungă inutil la gunoi.  

Printre acestea, reducerea prețului și vânzarea accelerată atunci când alimentele ies din termenul de valabilitate ori donarea produselor către organizații caritabile.

Restaurantele sunt obligate să le dea clienților la pachet mâncarea plătită, dar neconsumată în local. Multe fac deja acest lucru, dar în fiecare seară, pe fundul oalei, tot mai rămân câteva porții de ciorbă, tocană ori sarmale.

Alexandru Gutaș, asistent manager restaurant: Oferim aceste alimente personalului.
Reporter: S-a întâmplat să le aruncați și la gunoi?
Alexandru Gutaș: Da, bineînțeles. Se întâmplă în orice locație".

Legea privind reducerea risipei alimentare prevede că producătorii, magazinele și restaurantele care donează printr-un contract mâncarea unor organizații caritabile beneficiază de facilități fiscale. Mulți privesc cu ochi buni această măsură.

Citește și
risipa apa
Risipa de apă a devenit un fenomen periculos în rândul românilor. Cum putem evita această pierdere

Alexandru Gutaș, asistent manager restaurant: ”Și un ONG poate, dacă s-ar strânge aici la noi în zonă, să vină în fiecare seară sau măcar o dată la 2-3 seri la restaurante. Ok, aveți ceva produse pe care le puteți dona? Ei să se ocupe. Ar fi și pentru noi foarte ușor".

Atât firmele care donează, cât și organizațiile beneficiare sunt obligate să raporteze cantitățile de alimente și valoarea acestora.

La Fundația "Bucuria Darului" din Brașov ajuns săptămânal alimente care urmează să expire - pâine de la o brutărie, legume și fructe de la supermarketruri, brânzeturi și lactate de la un mare producător.

Legea nu prevede nicio sancțiune pentru cei care aruncă mâncarea

Sânziana Vatră, specialist în comunicare Fundația ”Bucuria Darului”: ”Fie gătim cu ele, fie facem desert, fie le dăm beneficiarilor, care și ei mai vor să își gătească câte ceva pe acasă. Ne folosim de tot ce primim, așa încât să le îmbunătățim meniul zilnic".

500 de oameni sărmani se bucură mâncarea primită în dar. Legea prevede că alimentele pot ajunge la animale, dacă devin improprii consumului uman. Iar atunci când nu hrănesc nicio ființă, trebuie transformate în compost sau biogaz.

Legea are o singură omisiune, aș putea spune - nu prevede sancțiuni pentru cei care nu aplică nicio măsură de reducere a risipei alimentare. În schimb, firmele pot fi amendate dacă nu întocmesc planuri și rapoarte referitoare la acest obiectiv.

România este țara cu cea mai mare risipă alimentară din Europa. Aruncăm anual două milioane și jumătate de tone de mâncare la gunoi. Trebuie să reducem această cantitate la jumătate, până în 2030.

Articol recomandat de sport.ro
Cât câștigă Alisha Lehmann pentru fiecare postare de pe Instagram
Cât câștigă Alisha Lehmann pentru fiecare postare de pe Instagram
Citește și...
Cum reduci risipa alimentară. Strategii simple și eficiente
Cum reduci risipa alimentară. Strategii simple și eficiente

Risipim resturi de alimente în fiecare zi, atât în propria gospodărie, cât și în lanțul alimentar. Astfel, în fiecare an, la nivel global, sunt aruncate miliarde de tone de alimente.

Risipa de apă a devenit un fenomen periculos în rândul românilor. Cum putem evita această pierdere
Risipa de apă a devenit un fenomen periculos în rândul românilor. Cum putem evita această pierdere

Lăsăm robinetul să curgă în timp ce spălăm vasele sau ne spălăm pe dinți. Și nu suntem atenți la instalațiile defecte. Așa se face că, în ultimii ani, risipa de apă a devenit un fenomen periculos, atrag atenția activiștii de mediu.

Risipa alimentară, o problemă tot mai gravă în România. Cum să nu mai aruncăm mâncarea la gunoi și să protejăm mediul
Risipa alimentară, o problemă tot mai gravă în România. Cum să nu mai aruncăm mâncarea la gunoi și să protejăm mediul

Industria alimentară este considerată de specialiști unul dintre cei mai mari poluatori. Cu toate că este nevoie de multe resurse pentru a produce mâncarea, în final mare parte din ea ajunge la gunoi.

România, primul loc în UE la irosirea mâncării. Cum putem combate risipa alimentară printr-o alimentație sănătoasă
România, primul loc în UE la irosirea mâncării. Cum putem combate risipa alimentară printr-o alimentație sănătoasă

România se află într-o poziție tristă în topul risipei alimentare din Uniunea Europeană, ocupând locul 1, cu o cantitate estimată de 2,5 milioane de tone aruncate anual. Mâncatul sănătos este un pas important în combaterea risipei alimentare.

Aruncăm lunar la coș produse și mâncare în valoare de sute de lei. Cum putem combate risipa alimentară
Aruncăm lunar la coș produse și mâncare în valoare de sute de lei. Cum putem combate risipa alimentară

Când vine vorba de mâncare suntem risipitori și cu banii, și cu alimentele: aruncăm lunar la coș produse și bucate în valoare de sute de lei, pe care le-am cumpărat în exces.

Recomandări
Cum a devenit Portul Constanța ”locul de joacă al unor interlopi”. Caracatița corupției supraviețuiește și prosperă
Cum a devenit Portul Constanța ”locul de joacă al unor interlopi”. Caracatița corupției supraviețuiește și prosperă

Politicieni, oameni de afaceri și funcționari au constituit grupări care au ca țintă banul public. Mediul concurențial este afectat de astfel de practici pe lângă lege. Urmează imagini inedite prin care aflăm cum se construiesc rețelele.  

Donald Trump ameninţă Iranul cu bombardamente şi tarife secundare dacă nu încheie un nou acord nuclear
Donald Trump ameninţă Iranul cu bombardamente şi tarife secundare dacă nu încheie un nou acord nuclear

Preşedintele american Donald Trump a ameninţat duminică Iranul cu bombardamente şi tarife secundare dacă acesta nu va ajunge la un acord cu Washingtonul în privinţa programului nuclear, transmite Reuters.

 

 

Polițiștii din Timișoara ar fi știut că șeful unei secții organiza petreceri cu droguri. „Poliția stă la masă cu traficanții”
Polițiștii din Timișoara ar fi știut că șeful unei secții organiza petreceri cu droguri. „Poliția stă la masă cu traficanții”

Șeful unei secții de poliție din Timișoara a fost reținut după ce procurorii DIICOT au descoperit droguri în casa lui. Din cercetări a reieșit că polițistul organiza petreceri, la care invitații consumau droguri de mare risc.