Ce prevede legea pentru reducerea risipei alimentare. Românii aruncă cea mai multă mâncare din Europa

×
Codul embed a fost copiat

Legea privind reducerea risipei alimentare are de acum și norme metodologice, așa că toți cei care produc și vând mâncare trebuie să le ia în considerare. Sunt obligați să implementeze o serie de măsuri pentru ca mâncarea să nu ajungă inutil la gunoi.  

Printre acestea, reducerea prețului și vânzarea accelerată atunci când alimentele ies din termenul de valabilitate ori donarea produselor către organizații caritabile.

Restaurantele sunt obligate să le dea clienților la pachet mâncarea plătită, dar neconsumată în local. Multe fac deja acest lucru, dar în fiecare seară, pe fundul oalei, tot mai rămân câteva porții de ciorbă, tocană ori sarmale.

Alexandru Gutaș, asistent manager restaurant: Oferim aceste alimente personalului.
Reporter: S-a întâmplat să le aruncați și la gunoi?
Alexandru Gutaș: Da, bineînțeles. Se întâmplă în orice locație".

Legea privind reducerea risipei alimentare prevede că producătorii, magazinele și restaurantele care donează printr-un contract mâncarea unor organizații caritabile beneficiază de facilități fiscale. Mulți privesc cu ochi buni această măsură.

Citește și
risipa apa
Risipa de apă a devenit un fenomen periculos în rândul românilor. Cum putem evita această pierdere

Alexandru Gutaș, asistent manager restaurant: ”Și un ONG poate, dacă s-ar strânge aici la noi în zonă, să vină în fiecare seară sau măcar o dată la 2-3 seri la restaurante. Ok, aveți ceva produse pe care le puteți dona? Ei să se ocupe. Ar fi și pentru noi foarte ușor".

Atât firmele care donează, cât și organizațiile beneficiare sunt obligate să raporteze cantitățile de alimente și valoarea acestora.

La Fundația "Bucuria Darului" din Brașov ajuns săptămânal alimente care urmează să expire - pâine de la o brutărie, legume și fructe de la supermarketruri, brânzeturi și lactate de la un mare producător.

Legea nu prevede nicio sancțiune pentru cei care aruncă mâncarea

Sânziana Vatră, specialist în comunicare Fundația ”Bucuria Darului”: ”Fie gătim cu ele, fie facem desert, fie le dăm beneficiarilor, care și ei mai vor să își gătească câte ceva pe acasă. Ne folosim de tot ce primim, așa încât să le îmbunătățim meniul zilnic".

500 de oameni sărmani se bucură mâncarea primită în dar. Legea prevede că alimentele pot ajunge la animale, dacă devin improprii consumului uman. Iar atunci când nu hrănesc nicio ființă, trebuie transformate în compost sau biogaz.

Legea are o singură omisiune, aș putea spune - nu prevede sancțiuni pentru cei care nu aplică nicio măsură de reducere a risipei alimentare. În schimb, firmele pot fi amendate dacă nu întocmesc planuri și rapoarte referitoare la acest obiectiv.

România este țara cu cea mai mare risipă alimentară din Europa. Aruncăm anual două milioane și jumătate de tone de mâncare la gunoi. Trebuie să reducem această cantitate la jumătate, până în 2030.

Articol recomandat de sport.ro
Georgina, logodnica lui CR7, postare de 5 stele pe rețelele social media: ”BOOM! / Preciosa”
Georgina, logodnica lui CR7, postare de 5 stele pe rețelele social media: ”BOOM! / Preciosa”
Citește și...
Cum reduci risipa alimentară. Strategii simple și eficiente
Cum reduci risipa alimentară. Strategii simple și eficiente

Risipim resturi de alimente în fiecare zi, atât în propria gospodărie, cât și în lanțul alimentar. Astfel, în fiecare an, la nivel global, sunt aruncate miliarde de tone de alimente.

Risipa de apă a devenit un fenomen periculos în rândul românilor. Cum putem evita această pierdere
Risipa de apă a devenit un fenomen periculos în rândul românilor. Cum putem evita această pierdere

Lăsăm robinetul să curgă în timp ce spălăm vasele sau ne spălăm pe dinți. Și nu suntem atenți la instalațiile defecte. Așa se face că, în ultimii ani, risipa de apă a devenit un fenomen periculos, atrag atenția activiștii de mediu.

Risipa alimentară, o problemă tot mai gravă în România. Cum să nu mai aruncăm mâncarea la gunoi și să protejăm mediul
Risipa alimentară, o problemă tot mai gravă în România. Cum să nu mai aruncăm mâncarea la gunoi și să protejăm mediul

Industria alimentară este considerată de specialiști unul dintre cei mai mari poluatori. Cu toate că este nevoie de multe resurse pentru a produce mâncarea, în final mare parte din ea ajunge la gunoi.

România, primul loc în UE la irosirea mâncării. Cum putem combate risipa alimentară printr-o alimentație sănătoasă
România, primul loc în UE la irosirea mâncării. Cum putem combate risipa alimentară printr-o alimentație sănătoasă

România se află într-o poziție tristă în topul risipei alimentare din Uniunea Europeană, ocupând locul 1, cu o cantitate estimată de 2,5 milioane de tone aruncate anual. Mâncatul sănătos este un pas important în combaterea risipei alimentare.

Aruncăm lunar la coș produse și mâncare în valoare de sute de lei. Cum putem combate risipa alimentară
Aruncăm lunar la coș produse și mâncare în valoare de sute de lei. Cum putem combate risipa alimentară

Când vine vorba de mâncare suntem risipitori și cu banii, și cu alimentele: aruncăm lunar la coș produse și bucate în valoare de sute de lei, pe care le-am cumpărat în exces.

Recomandări
Proiect de lege. Foști magistrați, militari și polițiști ar putea pierde locuințele de serviciu după pensionare
Proiect de lege. Foști magistrați, militari și polițiști ar putea pierde locuințele de serviciu după pensionare

Foști procurori, judecători, militari, polițiști și angajați din serviciile secrete, precum și urmașii lor, nu vor mai putea folosi locuințele de serviciu după ce sunt eliberați din funcție ori se pensionează.

Reacția lui Vladimir Putin după ce Uniunea Europeană a aprobat un împrumut de 90 miliarde de euro pentru Ucraina
Reacția lui Vladimir Putin după ce Uniunea Europeană a aprobat un împrumut de 90 miliarde de euro pentru Ucraina

Liderii Uniunii Europene au ajuns la o înțelegere pentru ca Ucraina să primească un împrumut de 90 de miliarde de euro, garantat din bugetul UE. Asta după ce nu s-au putut pune de acord asupra folosirii activelor rusești înghețate.

Joburile de șofer și contabil au fost printre cele mai căutate de români în 2025
Joburile de șofer și contabil au fost printre cele mai căutate de români în 2025

Șofer, contabil și angajat în call center au fost printre cele mai utilizate cuvinte-cheie pe două dintre cele mai mari platforme online de recrutare, în acest an.