Stațiunea Mamaia se transformă pentru a semăna cu varianta de acum 40 de ani

Ultima actualizare: 23-11-2020 19:50

Stațiunea Mamaia va avea o barieră verde, de patru kilometri, care să protejeze coasta de furtunile puternice de pe mare. Acum 40 de ani, zona era înconjurată de verdeață.

Oficialii vor să refacă spațiul verde și vor planta în primăvară arbuști rezistenți. În paralel, se lucrează la lărgirea plajei.

Fotografiile vechi arată că Mamaia era înconjurată de verdeaţă. Şi celealte staţiuni aveau o perdea forestieră, plaja şi zona de promenadă. În anii 90, însă, construcţiile haotice şi interesele comerciale au distrus spaţiul verde. Dincolo de aspectul estetic, barierele erau create special pentru a opri furtunile care spulberau nisipul de pe plajă.

Imediat după lărgirea plajelor din Mamaia, autorităţile vor începe plantarea noii bariere.

Vor fi plantate sălcioară, cătină albă, cătină roşie şi mierea ursului, toate rezistente la mediul salin. Patru kilometri va avea perdeaua apropiată de faleză.

Nicușor Buzgaru, manager proiect: „Renunţăm la metoda noastră mai veche, aceea a gardurilor de stuf şi să implementăm această perdea verde din specii endemice, din specii întâlnite deja în zonă care să îndeplinească rolul de reducere a transportului eolian a nisipiului şi de ce nu să ofere o componentă vizuală mai placută, atât pe sezonul rece cât şi pe sezonul estival.”

Proiectul va fi implementat pentru moment doar în staţiunea Mamaia.

Costurile estimate pentru perdeaua forestieră ajung la 100 de mii de euro, dar banii sunt deja accesaţi prin programul european de lărgire a plajelor de pe litoralul românesc.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO