Comori Curative ale României - cele 7 izvoare miraculoase cu apă minerală care oferă vindecare

sangeorz bai
singeorzbai.com

În inima Munților Carpați, ascuns într-un peisaj pitoresc și înconjurat de aer curat și liniște, se află Sângeorz-Băi, o stațiune balneoclimaterică renumită pentru izvoarele sale miraculoase.

Sângeorz-Băi este un oraș mic aflat în inima Munților Carpați și o stațiune balneoclimaterică plină de bogății naturale printre care izvoare vindecătoare de apă minerală, dar și peisaje spectaculoase și obiective turistice.

Sângeorz-Băi este un oraș mic aflat în inima Munților Carpați și o stațiune balneoclimaterică plină de bogății naturale printre care izvoare vindecătoare de apă minerală, dar și peisaje spectaculoase și obiective turistice. Stațiunea se află în nord-estul județului Bistrița-Năsăud, într-o zonă în care există o mulțime de obiective turistice și zone de vizitat. 

Istoricul stațiunii

Sângeorz-Băi își are originile încă din epoca bronzului, când au fost atestate așezări umane în zonă. În perioada dacică și daco-romană, localitatea era în afara limesului roman, în regiunea locuită de dacii liberi, dincolo de Munții Suhard.

Citește și
Traian Ogâgău
Primarul din Sângeorz, care s-a filmat umilindu-şi fiica, a rămas fără mandat după o condamnare
Întrebarea despre Ucraina la care Trump a refuzat să răspundă. Kamala Harris nu a ratat oportunitatea și l-a contrat dur

Primele așezări sunt documentate în partea estică a localității, în zona numită Pe sub Coastă, datorită micilor ridicături existente.

Ulterior, orașul s-a extins spre nord, acum cunoscut sub denumirea de Pe Rogină, și spre vest, pe Valea Borcutului.

Populația locală era alcătuită din băștinași, cu origini incerte. Al doilea val de populații a fost reprezentat de imigranți, incluzând maghiari, huni și tătari.

Cel de-al treilea val a fost format din coloniști străini, precum cavalerii teutoni și călugării benedictini.

O perioadă, Sângeorz-Băi a făcut parte din Voievodatul Văii Rodnei, cu așezări incluse în bazinul superior al Someșului Mic, începând de la Mocod în sus.

În timpul medieval, localitatea a fost afectată de invaziile tătare din 1241 și 1285, care au devastat o mare parte a gospodăriilor locuitorilor.

Prima mențiune în documente datează din 1245, când Valea Rodnei, opidul Rodna și Sîngeorzul, alături de alte opt localități, formau o unitate administrativ-teritorială sub autoritatea regelui Ungariei și administrată de comitatul secuiesc.

În secolul al XV-lea, orașul a primit un nou nume, Zentihgygurgh. În 1453, orașul a fost preluat de Iancu de Hunedoara, apoi de fiul său, regele Matia, care în 1475 a încredințat comuna unui magistrat sas din Bistrița.

În timpul Revoluției din 1848-1849, trupele maghiare au provocat distrugeri în comună. În 1876, Sîngeorz-Băi a devenit parte a Districtului Autonom Românesc al Năsăudului din comitatul Bistrița-Năsăud.

În septembrie 1944, trupele germano-hortyste au ocupat localitatea, iar evreii din zonă au fost deportați.

În anii 1950, Sîngeorz-Băi a fost inclus în raionul Năsăud și a devenit comună, includând satele Cormaia și Valea Borcutului.

În 1958, a fost ridicat la rang de oraș, sub denumirea de Sîngeorz-Băi, prin alipirea celor două sate menționate anterior.

În ultimele secole, stațiunea a devenit cunoscută pentru apele minerale, recunoscute pentru efectele lor terapeutice încă din 1770. În timp, a devenit o stațiune balneoclimaterică sub numele de Băile Hebe.

În anii 1945-1950, stațiunea a fost preluată de Ministerul Sănătății, iar vilele private au fost confiscate de statul comunist.

Apele minerale din Sângeorz-Băi

Apele minerale din Sângeorz-Băi au proprietăți terapeutice recunoscute încă din timpuri străvechi, care provin din cele șapte izvoare și care au puterea de a vindeca boli digestive, afecțiuni hepatice, probleme legate de nutriție sau chiar boli respiratorii și-au legat speranțele de însănătoșire.

În plus față de beneficiile asupra sănătății, Sângeorz-Băi este un loc cu peisaje spectaculoase, unde oamenii vin pentru a se relaxa și se bucura de tot ce are de oferit acest oraș.

Astăzi, în stațiunea balneo-climaterică, funcționează izvoarele 1, 2, 3, 4 și 9, toate cu apă minerală carbogazoasă.

Aceste izvoare sunt plasate în jurul parcului din Sângeorz-Băi, în chioșcuri închise cu sticlă, ușor de identificat datorită combinației de culori alb-roșu a construcțiilor. Apa minerală din Sângeorz-Băi are calități curative, așa că nu e de mirare că mii de oameni vin aici pentru a se trata.

Stațiunea este dotată cu facilități moderne pentru tratamentele balneare, incluzând băi calde cu ape minerale, aerosoli, inhalații, împachetări cu nămol cald și parafină, săli de gimnastică medicală și fitness, precum și instalații de balneo-fizioterapie. În România există o mulțime de stațiuni cu apă termală unde poți merge la băi pentru tratamente.

Cele nouă izvoare de apă minerală sunt obținute prin captare și foraj hidrologic și au un debit crescut datorită utilizării procedeelor moderne.

Aceste ape minerale sunt eficiente în tratarea unor boli precum afecțiuni ale tubului digestiv, boli hepatobiliare, boli metabolice și nutriționale, boli respiratorii sau afecțiuni ale aparatului locomotor.

Fiecare izvor este recomandat de medici specialiști, în funcție de diagnosticul fiecărui pacient.

Dar apele minerale pot fi folosite și de către turiștii care nu suferă de afecțiuni. Acestea pot fi benefice pentru bunăstarea generală și pentru relaxare.

Sângeorz-Băi - obiective turistice 

Stațiunea nu este renumită doar pentru apele sale minerale, ci și pentru obiectivele sale turistice și poziționarea care oferă peisaje frumoase și oportunități de relaxare, drumeții și excursii prin natură.

Muzeul de Artă Comparată

Acest muzeu adăpostește o colecție impresionantă de peste 1000 de obiecte de artă tradițională și contemporană românească și internațională. Este deschis între orele 10:00 și 18:00 și poți găsi aici suveniruri deosebite.

Biserica Sfântul Nicolae

Ridicată într-un timp record de 5 ani între 1875 și 1880, această biserică un simbol al comunității. Deși a fost renovată acum aproximativ 20 de ani, atmosfera de aici este neschimbată, iar turiștii care ajung înăuntrul lăcașului de cult simt încărcătura spirituală.

Parcul Central

Inițial amenajat în mijlocul secolului al XIX-lea, parcul este un loc superb, cu alei largi, un foișor emblematic, locuri de relaxare și un loc de joacă pentru copii.

Izvoarele de Ape Minerale

Izvoarele 1, 2, 3, 4 și 9 sunt comorile stațiunii, cu apă minerală carbogazoasă benefică pentru afecțiuni digestive, hepatice, respiratorii și nutriționale. Recomandat de medici, acest loc este un adevărat sanctuar al sănătății.

Mănăstirea „Buna Vestire” din Cormaia

Aflată în apropierea Sângeorz-Băi, mănăstirea datează din prima jumătate a secolului al XVIII-lea și adăpostește o biserică de lemn declarată monument istoric.

Cascada Cheilor – Valea Cormaia

Legenda spune că această zonă a servit ca adăpost tătarilor și cailor loi. Ruta turistică este ușor de parcurs prin Valea Cormăii, una dintre cele mai frumoase atracții turistice din nordul țării. Cascada se află cam la 4 km de stațiunea Sângeorez-Băi.

Parcul Național Munții Rodnei

Dacă ești pasionat de drumeții și natură, acest parc este senzațional și vei petrece câteva ore bune în care nu te vei plictisi. Parcul are o mulțime de minunății ale naturii, de la lacuri glaciare, izvoare și cascade, iar primăvara totul devine uimitor.

Lacul Lala

Este cel mai mare lac glaciar din Munții Rodnei, iar traseul este destul de dificil, deci vei avea nevoie de echipament adecvat. Totuși, când ajungi aici vei fi impresionat de peisaj.

Sângeorz-Băi este un loc superb în care să îți petreci câteva zile pline de relaxare, odihnă și plimbări prin natură.

Unde se află și cum ajungi la Sângeorz-Băi

Să ajungi în Sângeorz-Băi este simplu, pentru că ai la dispoziție mai multe opțiuni de transport.

Orașul este situat aproximativ la 100 de kilometri distanță de Aeroportul Internațional Cluj-Napoca, care este cel mai apropiat aeroport mare.

Turiștii pot ajunge și în Sângeorz-Băi cu trenul sau autocarul din alte părți ale României.

Dacă vrei să ajungi la Sângeorz-Băi cu mașina, cel mai simplu mod este să conduci pe drumul E58. Orașul se află la aproximativ 70 de kilometri de Baia Mare și la aproximativ 150 de kilometri de Cluj-Napoca.

În ceea ce privește accesibilitatea, orașul Sângeorz-Băi este traversat de drumul național 17D, care face legătura cu comunele din oraș cu restul localităților din județul Bistrița-Năsăud.

Drumul național DN17 face legătura directă cu orașul Năsăud, precum și cu orașul Beclean, iar dacă urmezi aceeași rută prin pasul Rodna se face legătura cu județul Suceava prin Cârlibaba.

Articol recomandat de sport.ro
Finalista Champions League nu renunță la Dennis Man. Anunțul venit din Italia
Finalista Champions League nu renunță la Dennis Man. Anunțul venit din Italia
Citește și...
Tabără educativă, la Sângeorz Băi. Copiii învață, de la specialiști, măsuri preventive de bază
Tabără educativă, la Sângeorz Băi. Copiii învață, de la specialiști, măsuri preventive de bază

Copiii care ajung în tabără, la Sângeorz Băi, au parte de distratie în vacanţă, dar şi de educaţie.

Primarul din Sângeorz, care s-a filmat umilindu-şi fiica, a rămas fără mandat după o condamnare
Primarul din Sângeorz, care s-a filmat umilindu-şi fiica, a rămas fără mandat după o condamnare

Primarul oraşului Sângeorz Băi, Traian Ogâgău, care a ajuns cunoscut după o filamre în care îşi umilea fiica adolescentă, a rămas fără mandat, în urma unei sentinţe penale.

Primarul din Sângeorz-Băi s-a filmat cum își umilește fiica. A pus-o să stea dezbrăcată în genunchi
Primarul din Sângeorz-Băi s-a filmat cum își umilește fiica. A pus-o să stea dezbrăcată în genunchi

Primarul localității Sîngeorz-Băi, Traian Ogâgău, s-a filmat cum își umilește fiica minoră. Edilul a pus-o pe fată să stea dezbrăcată în genunchi și să repete că nu mai este „obraznică”.

Tânărul împușcat de un polițist la Sângeorz-Băi era certat cu legea de la 16 ani
Tânărul împușcat de un polițist la Sângeorz-Băi era certat cu legea de la 16 ani

Tânărul împușcat de polițist vineri seara la Sângeorz-Băi a avut probleme cu legea încă de la vârsta de 16 ani, când a fost amendat de jandarmi.

Statiunea din Romania lasata in paragina, dar care ascunde o adevarata bogatie. Ce descopera aici turistii
Statiunea din Romania lasata in paragina, dar care ascunde o adevarata bogatie. Ce descopera aici turistii

Chiar daca statiunile balneare din tara sunt in paragina, proprietatile apelor minerale raman la fel de benefice .

Recomandări
Șacalul a comis a doua crimă cu poliția pe urmele sale. Imaginile surprinse de o cameră de supraveghere. VIDEO
Șacalul a comis a doua crimă cu poliția pe urmele sale. Imaginile surprinse de o cameră de supraveghere. VIDEO

Individul poreclit „Șacalul” a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Aceeași măsură a fost luată și pentru iubita lui.  

Kamala Harris vs Donald Trump. Cine a câștigat dezbaterea prezidențială din SUA. Diferența este uriașă
Kamala Harris vs Donald Trump. Cine a câștigat dezbaterea prezidențială din SUA. Diferența este uriașă

Kamala Harris și Donald Trump s-au aflat față în față pentru prima dată într-o dezbatere prezidențială, iar efectele nu au întârziat să apară.

Furtună în București. Cod galben de ploi torenţiale în cea mai mare parte a țării | HARTĂ
Furtună în București. Cod galben de ploi torenţiale în cea mai mare parte a țării | HARTĂ

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, miercuri, o nouă atenţionare Cod galben de ploi însemnate cantitativ, valabilă pe parcursul zilei de miercuri. Capitala a fost lovită de furtună la orele prânzului.